[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 16:06 (GMT+01:00)

U subotu uveče svečano završen 14. festival Grad teatar Budva

Pedeset dana kulture

Na Festivalu izvedeno 110 programa, sa reprezentativnim gostima iz inostranstva - Ronaldom Harvudom, Janušom Glovackim, Dunjom Vejzović, Olegom Kulikom...

Najduži i najugledniji letnji festival, koji je ove godine dobio značajnu i reprezentativnu međunarodnu dimenziju u svim segmentima svojih programa, Grad teatar Budva, zatvoren je u subotu uveče predstavama "Karolina" Nebojše Romčevića u režiji Roberta Raponje, ovogodišnjom budvanskom produkcijom "Jegorov put" Vide Ognjenović i Mrožekovim "Srećnim događajem" u režiji Svetlane Vragove.

Branimir Popović laureat Grada teatra

Žiri koji je ove godine odlučivao o dobitniku Nagrade za pozorišnu umetnost Grada teatra Budva - Boro Stjepanović, Jovan Ćirilov i Aleksandar Milosavljević (pozorišni kritičar "Glasa"), jednoglasno je odlučio da se ovo priznanje dodeli Branimiru Popoviću, dramskom umetniku. Popoviću je priznanje pripalo za uloge u predstavama "Banović Strahinja", "Konte Zanović", "Montenegrini" i "Antigona u Njujorku". U obrazloženju žirija, navodi se da "glumačka pojava i scensko umeće Branimira Popovića, iz godine u godinu, dominira scenskim prostorima gde se događaju predstave Grada teatra, mestima koja se preobražavaju u Pozorište".

Na Trgu pjesnika, poslednjem ovogodišnjem književnom programu, bilo je govora o Mihalju Emineskuu, najvećem rumunskom pesniku i piscu i Njegoševom savremeniku, kome je Unesko posvetio 2000. godinu. Ovom prilikom predstavljena je knjiga "Istočno pitanje" Mihalja Emineskua u izdanju "Oktoiha".

Na Festivalu koji se ove godine odvijao pod naslovom "Između sudbine i stvarnosti", izvedeno je ukupno 110 programa. U dramskom programu, publika je mogla da vidi 51 predstavu, od kojih 14 iz inostranstva - rečeno je u nedelju na konferenciji za novinare u hotelu "Avala" u Budvi povodom zatvaranja Grada teatra.

Gosti dramskog programa ovog leta bili su elitni gosti međunarodnog rejtinga, poput reditelja Valerija Fokina, dramskog pisca Januša Glovackog, rediteljke Svetlane Vragove... umetnici sa eks prostora, Matjaž Pograjc, Nada Kokotović, Neđo Osman, Safet Mlakalo, Selma Alispahić... Kuriozitet ovogodišnjeg dramskog programa je i činjenica da je australijske predstave "Let" i "Polje" izvedene ispred zidina Starog grada, videlo ovog leta blizu 10.000 gledalaca.

Četrnaesti festival imao je ove godine dve koprodukcije i dve samostalne produkcije. Produkcija "Antigona u Njujorku" u režiji Bore Draškovića i koprodukcija "Pad" Biljane Srbljanović u režiji Gorčina Stojanovića, ušle su u zvaničnu selekciju ovogodišnjeg Bitefa. Trg pjesnika je ovog leta imao 100 učesnika, od čega 25 gostiju iz inostranstva.

Međunarodna književna nagrada "Stefan Mitrov Ljubiša", čiji se rejting uvećava iz godine u godinu, dodeljena je Ronaldu Harvudu, britanskom romansijeru i dramskom piscu.

U muzičkom programu izvedeno je devet koncerata, četiri iz inostranstva. Zvezda ovog programa bila je mecosopran svetskog glasa Dunja Vejzović, dok je likovni program predstavio radove Olega Kulika, Ilije Šoškića, Milije Pavićevića i Jusufa Hadžifejzovića.

R. Radosavljević


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h U subotu uveče svečano završen 14. festival Grad teatar Budva
16:18h Proglašenjem pobednika završen 24. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji
16:27h Bogdan Diklić snimio prvi film s kolegama iz "bivše" zemlje
16:47h "Rolingstounsi" u Vukovaru?
17:09h Dugoprugaš Pavo Nurmi kao junak opere
17:35h Da li je Getsbi bio crnac?
   


     


FastCounter by LinkExchange