[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 19:01 (GMT+01:00)

Nadežda Ćetković, koautorka knjige "Dunavske Švabice", o besmislu i nepravednosti kolektivne krivice

Ženska strategija preživljavanja

Politički život ne može da se promeni bez većeg broja žena u njoj. Oni koji sede 50 godina u foteljama ne znaju kako izgleda svet van tih fotelja

"Te srpske devojke su gadne stvari ispoljavale prema nama... A Hitler ... ma on je bio skot ... Ovaj jastuk na kojem noćas spavate, to nije više vaš jastuk... Kao da su se njima (Nemicama) svetili za ono što su uradili njihovi muževi..."- delovi iz knjige "Dunavske Švabice" ("Medijska knjižara krug") jesu trenuci, do sada skrivanih života Nemica, koje su, uprkos progonima posle Drugog svetskog rata, ostale tamo gde su rođene, gde su njihovi preci živeli vekovima pre toga.

Četiri priče sedamdesetogodišnjakinja iz Kikinde zapisale su Nadežda Ćetković i Dobrila Sinđelić-Ibrajter, a knjiga je izašla u ediciji "Ženski identiteti". Šta znači biti u potrazi za sećanjem i identitetom žene, upitali smo jednu od autorki Nadeždu Ćetković, profesora filozofije, aktivistkinju u ženskom pokretu i feminističku autorku.

- Na jednom putovanju žene iz zapadne Evrope su shvatile da je njihova interpretacija problema žena koje žive u zemljama tranzicije neadekvatna. Mi same moramo da pišemo svoje istorije koje smo živele u periodu socijalizma. Tako je nastao projekat "Sećanje žena", a "Ženski identiteti" su neka vrsta nastavka. U svom traganju želim da podstaknem sagovornice da razmišljaju o etičkom kodeksu koji su gradile u svom životu, o vrednostima koje su ih rukovodile i o onom, ne tako lako uhvatljivom delu svog života. Svaka žena ima nešto što joj je najvažnije. U tom smislu žene su mnogo zanimljivije od muškaraca.

"Dunavske Švabice" neminovno postavljaju pitanje odnosa individualne i kolektivne krivice.
- Ako ova knjiga ičemu služi, onda je to da pokaže besmisao i nepravednost kolektivne krivice koju je snosio nemački narod, a mutatis mutandis to se odnosi i na nas. Te žene nisu krive. I njima je Drugi svetski rat odneo najmilije, nije im doneo ništa dobro. Ova knjiga je inače prva u trilogiji koju ćemo da napravimo Dobrila Sinđelić-Ibrajter i ja. Ona govori o klasičnoj ženskoj strategiji preživljavanja - o udaji za "neprijatelja". Druga bi se knjiga bavila iskustvima žena koje su, posle rata, bile u logorima za Nemce, ali su ostale da žive ovde, i treća bi govorila o Nemicama koje su bile u partizanima.

Pitanja krivice, kazne i osvete.
- Ja imam jednu prijateljicu časnu sestru i nju sam pitala kako hrišćanka gleda na nepravdu koja joj je učinjena. Odgovorila mi je da se one u tim situacija povlače i mole. Prevedeno na jezik ateistice, to znači da treba stati i razmisliti nekoliko koraka u napred. Tada se shvata da je kazna neka vrsta osvete, a da iza osvete opet sledi kazna. Ova knjiga nosi poruku da zlo ne treba vraćati. Moraju se tražiti delotvorniji mehanizmi gde ne bi bilo pobednika i pobeđenih. To mogu žene, one imaju iskustvo puno kompromisa.

Da li to znači da bi bilo "delotvornije" da u srpskoj politici ima više žena?
- Politički život ne može da se promeni bez većeg broja žena u njoj. Oni koji sede 50 godina u foteljama ne znaju kako izgleda svet van tih fotelja. Oni ne mogu da nam donesu ništa novo. Žene imaju vrednost koja daje dimenzije budućnosti, bolju perspektivu od one koju nosi bela, zapadna, muška, osvajačka civilizacija, čije su premise nadmetanje, rat. Čitava demokratija koja se rađa u Srbiji je u znaku muškog. Mi se moramo izboriti za naša prava, muškarci više neće moći međusobno da dele vlast.

Lj. Pupezin


vesti po rubrikama

^intervju

19:01h Nadežda Ćetković, koautorka knjige "Dunavske Švabice", o besmislu i nepravednosti kolektivne krivice
   


     


FastCounter by LinkExchange