[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 18:10 (GMT+01:00)

Sve učestaliji zločini na beogradskim ulicama

Za osam godina ubijeno 11 taksista

Većina napada dogodila se noću, najčešći motiv bila je pljačka

BEOGRAD - Taksista čukaričkog "Plavog taksija" Zoran Kalabić, koji je ubijen u petak ujutro u Gandijevoj ulici u Novom Beogradu sahranjen je u subotu na beogradskom groblju Lešće.

Njegove kolege okupile su se u subotu na mestu zločina, odakle su, protestujući, u koloni krenuli ulicama glavnog grada do mesta gde je sahranjen.

Početkom devedesetih godina ubistva beogradskih taksista postala su sve učestalija. Za poslednjih pet godina ubijena su osmorica taksista, a od 1992. godine u Beogradu ih je ubijeno jedanaest što je više nego za prethodnih dvadeset pet godina. Većina zločina bila je kao po napisanom scenariju: dogodila su se kasno noću, počinioci su pucali žrtvama u leđa, a motiv je uglavnom bilo koristoljublje.

Prvo ubistvo taksiste u Beogradu dogodilo se decembra 1967. godine. Žrtva je bio Tiosav Jovanović. Ubice su brzo uhapšene i osuđene na smrtnu kaznu. Šest godina kasnije, ubijeni su Nikola Petrov i Velimir Miljković. Oktobra 1981. godine u Obrenovcu ubijen je Mirko Krsmanović, a dve godine kasnije Dragoslav Perić. Krajem 1986. godine ubijen je još jedan beogradski taksista - Radomir Ilić, a tri godine posle toga i Zdravko Trifunović.

Poseta ministru

Na protestu taksista održanom u petak nagovešteno je da će taksisti u cilju rešavanja učestalih napada i ubistava tražiti prijem kod Vlajka Stojiljkovića, republičkog ministra policije.

Serija napada na taksiste započela je 1990. godine ubistvom Miladina Radosavljevića. Tri godine kasnije ubijeni su Marko Živković i Dragan Kocev, a u junu sledeće godine Milibor Petrović. Taksista "Beotaksija"Branko Topalović pre četiri godine pronađen je mrtav u naselju Braće Jerković. Ubijen je hicem iz pištolja u potiljak, a dokumenta i novac nisu pronađeni.

Iste godine, 18. decembra, na Topčiderskoj zvezdi ubijen je Đurađ Marković, takođe hicem u potiljak. Posle pola godine istrage ubica je pronađen i osuđen na 14 godina zatvora. Motiv ovog ubistva bila je pljačka. Februara 1997. godine u svom "mercedesu" pronađen je mrtav Nikola Živković. Ubica je pucao u potiljak.

Kod taksiste su pronađena dokumenta i novac u vrednosti od pet hiljada nemačkih maraka! Prvog dana jula iste godine u naselju Altina u Zemunu pronađen je iskasapljen u gepeku svog automobila Aleksa Simanović. Posle tri dana istrage ubice su uhapšene. Poslednje ubistvo taksiste u toj godini bilo je na Dorćolu. Tada je nastradao Branislav Grubinić. Svi taksisti koji su ubijeni u periodu od 1994. do 1997. godine bili su članovi udruženja "Beotaksi".

Taksista "Beotaksija" Goran Momčilović ubijen je 12. oktobra 1998. godine na taksi stajalištu u Zaplanjskoj ulici kod Centralnog groblja. U njega je pucao Uroš Bjelić koji je ubrzo uhapšen i kasnije osuđen na 13 godina zatvora.

Nepunih mesec dana posle toga u naselju Mirijevo ubijen Veljko Popović član Udruženja "Alo taksi". Popović je usmrćen u potiljak sa zadnjeg sedišta, a potom i opljačkan. Ubio ga je Kornelije Jorga koji je ubrzo uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora.

R. Nikolić
D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^hronika

18:10h Za osam godina u Beogradu ubijeno 11 taksista
18:18h Kragujevac: U saobraćajnoj nesreći poginuo pešak
18:32h Londonski "Sunday times" o ubistvu Pavla Bulatovića i Žike Petrovića
18:50h Priča iz palate pravde: Sudbina jedne pevačice
19:11h Advokati Britanaca i Kanađana tvrde: Stranci sve poriču
22:50h Pripadnici VJ švercovali Kineze
     


     


FastCounter by LinkExchange