[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 17:16 (GMT+01:00)

Podmlađivanje organzima

Mleč za nervne bolesti

Matični mleč ima jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo, na njega je vrlo osetljiv i virus gripa. Rastvor mleča u alkoholu u vidu emulzije koristi se za premazivanje sluzokože nosa i ždrela u slučaju infekcija

Tajna dugovečnosti i plodnosti matice, koja za jedan jedini dan položi preko 2.000 jaja, je u obnovi organizma, kakvo nije poznato, nigde drugde u životinjskom svetu.

Sasvim logičnim činio se zaključak da slično dejstvo mleč može ispoljiti i na čovekov organizam. Vršeni su eksperimenti sa životinjama koji su potvrdili ulogu mleča kao bio-stimulatora: dokazano je da njegova primena povećava izdržljivost, radnu sposobnost, umne aktivnosti, jača imunobiološku reaktivnost organizma, izaziva osećaj bodrosti, priliva energije, poboljšava apetit. Prisustvo hormona u mleču takođe ima stimulativne efekte. U svetu se uz pomoć mleča leče neke nervne bolesti, kao i avitaminoze, premori, arteroskleroza (u kombinaciji s drugim sredstvima).

Matični mleč ima jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo, na njega je vrlo osetljiv i virus gripa. Rastvor mleča u alkoholu u vidu emulzije koristi se za premazivanje sluzokože nosa i ždrela u slučaju infekcija. Ruski naučnici su skloni da daju prednost samostalnom korišćenju mleča, najčešće sublingvalno (ispod jezika), dok ostali stručnjaci ističu prednost sadejstva mleča sa ostalim pčelinjim proizvodima (med, propolis, polen).

U funkciji sredstva za podmlađivanje, svi eksperti su jedinstveni: najbolja je kombinacija svih navedenih proizvoda. Uobičajena kura sastoji se u uzimanju 1-3 čajne kašičice eliksira dnevno, pre jela, a on se spravlja od 1/2 kilograma meda, 130 grama polena i 5 grama matičnog mleča. Najbolje efekte možete očekivati ako kuru sprovodite na prelazu godišnjeg doba, dva do četiri puta godišnje.

Uz odgovarajuću ishranu, a izbegavajući veštačke i štetne stimulatore - kofeini, nikotin i slično, ubrzo ćete osetiti blagodeti pčelinjeg "čarobnog napitka": pritisak će se stabilizovati, disanje će biti olakšano, san i apetit će se poboljšati.

Ako i ne stavite pčelu u porodični grb svakako ćete na nju gledati sa većom simpatijom i razumevanjem. I ne samo na nju, već i na sve oko sebe. I to je ono što eliksir čini tako čudesnim!

Ništa od proizvoda koje je sazdala priroda nije slično mleko. Majčino mleko je u svakom pogledu prevazišlo običnu hranu, a još nije nađena prava zamena za njega.

Mleko zahteva za varenje sasvim nezakonito količine želudačnog soka, a osim toga još i izaziva apetit. U tome je tajna njegove lake probavljivosti. Neke kombinacije tvari - soli kalcijuma i belančevina, soli magnezijuma i kobalta - prisutne su samo u mleku i nigde drugde. Za organizam koji raste belančevine iz mleka su apsolutno nezamenljive i korisnije od onih iz mesa. Svi sisari, od sićušne krtice do morske grdosije - kita, hrane svoju mladunčad mlekom.

U sastav mleka ulazi preko sto materija. Njegove belančevine sadrže životno važne aminokiseline, mlečna mast je najcenjenija od svih masti a ugljeni hidrati - laktozu ili mlečni šećer, organizam gotovo u potpunosti usvaja. Fermenti iz mleka olakšavaju varenje hrane, te se i zbog toga ono smatra dijetetskim proizvodom.

Kao lekovita namirnica, mleko, koje sadrži mnogo kalijuma, a malo natrijuma, dozvoljava da se poveća diureza, ne primer kod otoka. U slučajevima trovanja teškim metalima mleko predstavlja protivotrov; nekada su grafički radnici obavezno dobijali svoju dnevnu dozu mleka, jer su bili u kontaktu sa opasnim olovom.

Sveže mleko ima i baktericidna svojstva i praktično bi se moglo preporučiti svakom bolesniku, osim ako pati od akutnog enterokolitisa ili ima alergiju na mleko i mlečne belančevine.

I starim ljudima i deci preporučuju se i proizvodi od mleka, kao što su pavlaka, sirevi svih vrsta, slatkiši na bazi mleka i tako dalje, ali istinski eliksiri su kiselo mleko, kefir i jogurt. Kinezi smatraju da samo deca treba da piju slatko mleko, a da je za ostale najbolje ukiseljeno. Drevna indijska poslovica kaže: "Pij kiselo mleko pa ćeš dugo živeti". U zemljama dugovečnih ljudi, kiselo mleko ili jogurt, uz beli luk i minimalne količine crnog vina, predstavljaju namirnice koje, kažu naučnici, doprinose toj dugovečnosti na poseban način. Stogodišnji stanovnici Kavkaza i planinskih delova Bugarske najbolji su primer koji potkrepljuje tvrdnju o lekovitosti kiselog mleka i jogurta.

Kiselomlečni proizvodi se preporučuju kod opšte iscrpljenosti, anemije (malokrvnosti), kod bolesti jetre, bubrega, srca, a i kod čira na želucu - kiseljeno. Drevna indijska poslovica kaže: "Pij kiselo mleko pa ćeš dugo živeti". U zemljama dugovečnih ljudi, kiselo mleko ili jogurt, uz beli luk i minimalne količine crnog vina, predstavljaju namirnice koje, kažu naučnici, doprinose toj dugovečnosti na poseban način. Stogodišnji stanovnici Kavkaza i planinskih delova Bugarske najbolji su primer koji potkrepljuje tvrdnju o lekovitosti kiselog mleka i jogurta.

NASTAVIĆE SE
Vera Horvat


vesti po rubrikama

^feljton

17:02h

Opus dei: Saradnja s Italijom

17:16h Podmlađivanje organzima: Mleč za nervne bolesti
   


     


FastCounter by LinkExchange