[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 17:13 (GMT+01:00)

U Bugarskoj i Srbiji nove cene svinjskog mesa

Za Bugare užas, nama normalno

Do nedavno svinjetina i junetina isto koštale. Poskupljenje žive stoke i manja ponuda povećali cene

BEOGRAD - Naslovom "Užas!" sofijski dnevni list "24 sata" prokomentarisao je svakodnevna poskupljenja prehrambenih proizvoda u većim bugarskim gradovima, među kojima je i nova cena traženog svinjskog mesa od osam maraka za kilogram.

Na isti način u nedelju je reagovala jedna Beograđanka posle obilaska domaćih mesnica: "Užas, meso je opet poskupelo".

Srbi koji kao i Bugari više vole svinjetinu od junetine, za kilogram ovog mesa moraju da izdvoje sedam nemačkih maraka, odnosno 175 dinara, koliko košta svinjski but bez kosti. Ostale kategorije svinjskog mesa su nešto jeftinije, pa je kilogram krmenadli 165 dinara. Kilogram junetine u zavisnosti od mesnice može se naći po ceni od 165 do 175 dinara za kilogram buta bez kosti.

U mesnicama kažu da je cena svinjskog mesa do nedavno bila izjednačena s cenom junećeg, ali da je poskupljenje žive stoke i manje ponuda svinja dovela do povećanja cene ove vrste mesa.

- Imam ogromnih problema u proizvodnji svinja. Prošle i pretprošle godine sam u turnusu imao do 300 svinja, a sada svega 200. Razlog je što ne mogu da obezbedim hranu za toliku stoku. Sam prvim hranu za svinje, ali svaki put kada treba da nabavim sirovine za nju tu je i nova cena. Zato su i svinje poskupele. Kilogram žive vage stokilaša na pijaci je 45 dinara, a ja ih prodajem po ceni od 50 dinara, jer su nešto kvalitetnije - priča Slobodan Milošević, poljoprivrednik iz sela Lukavac kod Valjeva.

- Razmišljao sam da li i ja kao i ostali da rasprodam stoku, ali sam odlučio da ipak ostavim jer ne vidim perspektivu u tome, šta ćemo onda jesti. Novac nije za jelo - objašnjava Milošević.

Međutim, na državnim farmama su jednostavno prinuđeni da razmišljaju drugačije.

- Hrane nema, a i ova suša je doprinela tome da ni ove godine neće biti soje ni kukuruza za stočnu hranu, tako da smo rešili da koljemo svu krupniju junad, kao i svinje iznad 90 kilograma - kaže Milorad Basta, pomoćnik direktora farme "Vizelj".

U boljim vremenima ova farma je imala 3.500 junadi, sada ispod 2.000. Na farmi se nisu klale svinje lakše od 95 kilograma, međutim sada zbog nedostatka hrane nisu više u mogućnosti da duže hrane stoku.

- Država ne može da pomogne. Tražili smo od Robnih rezervi da nam daju hranu, ali oni je nemaju, tako da će doći do ogromnog pokolja stoke. Na nekim farma su već počeli da kolju i krmače. Mi za sada ne moramo to da radimo, ali ko zna - naglašava Basta.

Cena mesa ove farme, prema njegovim rečima, odgovara ceni od 50 dinara žive vage. Dok smo u jednoj klanici saznali da je cena žive vage 57 dinara i za junad i za svinje, a da je cena svinjskog mesa skočila jer je i pored svega njegova ponuda manja nego ranije.

S druge strane, kako ističe Basta, cena prasadi je svega 30 do 40 dinara kilogram, što se nikad ranije desilo, jer su prasad uvek bila za 30 odsto skuplja od svinjskog mesa.

- Ukoliko država želi da spase stočni fond, moraće da odobri uvoz kukuruza. A cena mesa će sigurno ići gore jer će i stočna hrana biti sve skuplja - naglašava Basta.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:13h U Bugarskoj i Srbiji nove cene svinjskog mesa
17:48h Dafinine štediše u subotu razgovarale u Saveznoj vladi
18:06h Beogradski i niški dileri procenjuju: Marka će stati na 30 dinara
   


     


FastCounter by LinkExchange