[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 17:22 (GMT+01:00)

Funkcioneri SRJ oštro osudili zatvaranje centra RJ u RS

Sila ne može da bude zakon

Štetu Radio Jugoslaviji da nadoknade NATO stanice u SRJ, traži Ivan Marković. Pokušaj gušenja medija i istine, tvrdi Goran Matić

BEOGRAD (Beta) - Visoki funkcioneri SR Jugoslavije oštro su u nedelju osudili naređenje Visokog predstavnika za BiH Volfganga Petriča da emisioni centar Radio Jugoslavije kod Bijeljine, u Republici Srpskoj, prekine emitovanje programa, preneli su u nedelju beogradski mediji.

Savezni ministar telekomunikacija i direktor i glavni i odgovorni urednik te kratkotalasne stanice Ivan Marković izjavio je da je šef Nezavisne komisije za slobodu medija Ralf Džonson naredio premijeru RS Miloradu Dodiku da zatvori emisioni centar Radio Jugoslavije u Bijeljini.

Kako je počelo

BIJELJINA (Beta) - Emisioni centar Radio Jugoslavije, koji se nalazi nadomak Bjeljine, u Republici Srpskoj, u nedelju ujutro je prestao da emituje program, javlja agencija Onasa. Agencija je prenela da je zgradu centra napustilo tehničko osoblje i da su u objektu ostali samo radnici obezbeđenja. Radio Jugoslavija emituje program na stranim jezicima i njen zadatak je da obaveštava stranu javnost o zbivanjima u SR Jugoslaviji.
Portparol Sfora, kapetan Pet Hadson rekao je Onasi da predajnik nije mogao biti zatvoren na zahtev Sfora, jer međunarodne snage u Bosni nemaju ovlašćenje da upute takav zahtev, i da je u toku provera ovog slučaja. Prema njegovim rečima, zatvaranje bilo kojeg predajnika u BiH mogu tražiti samo vlasti entiteta BiH, Nezavisna komisija za medije (IMC) ili Misija Oebsa u BiH.

On je zatražio od nadležnih državnih organa da se šteta naneta Radio Jugoslaviji kompenzuje po reciprocitetu od medija koje finansiraju ili koji su vlasništvo američke, britanske i drugih NATO administracija, uključujući i Dodikovu, a nalaze se na teritoriji naše zemlje.

Uređivački kolegijum Radija Jugoslavija saopštio je u nedelju da je uniformisani izaslanik visokog predstavnika za BiH Volfganga Petriča naložio zaposlenima u emisionom centru radija u Bijeljini da, pod pretnjom prinude, napuste centar u roku od 48 sati i time prekinu emitovanje programa.

U saopštenju, koje je prenela Radio-televizija Srbije, navodi se da je "ultimatum potpisao Milorad Dodik, šef marionetske vlade Republike Srpske i ovlašćeno lice okupacione uprave za Bijeljinu". Dodiku, pak, obraz nije smetao da se na ultimatum potpiše kao prvi, zajedno sa Džonsonom, Petričem i ambasadorima Velike Britanije i SAD u BiH.

Pored ovih časnika potpisala se i Helena Mandić, kao šef Pravnog odela te komisije, valjda da potvrdi da je sve po zakonu sile, ali sila i okupacija nikada ne mogu biti zakon i pravo, rekao je juče Marković. On je dodao da su "izdajnici srpskog naroda i njihovi šefovi u RS utvrdili neverovatnu, u celom svetu poznatu činjenicu da Radio Jugoslavija emituje program sa lokacije udaljene šest kilometara od Bijeljine".

Tačno je da ne primamo naloge od NATO, dodao je Marković. Predajnik je vlasništvo SRJ. Savezna javna ustanova Radio Jugoslavija vlasnik je i zemljišta na kome se nalazi predajnik, a dozvolu za rad u korišćenom frekvencijskom opsegu Radio Jugoslavija dobila je od nadležnih organa RS, pre nego što je Dodik izdao i RS i Srbiju i Jugoslaviju, izjavio je Marković.

Svi zaposleni u Radiju Jugoslaviji će obezbediti da se rad nastavi na odgovarajući način i da se čujemo najmanje kao do sada, zaključio je Marković.

Radio Jugoslavija

Kratkotalasni predajnik Radio Jugoslavije, glasila bivše i sadašnje Jugoslavije, sagrađen je pre 16 godina u selu Jabanuša, udaljenom tri kilometra od Bijeljine. Preko ovog predajnika iz beogradskog studija se emituje program za zemlje Severne i Južne Amerike, Afrike, Azije i Australije.

Pridružili se osudi

Predsednik Veća građana Skupštine SRJ Srđa Božović optužio je Visokog predstavnika u BiH Volfganga Petriča da preko "svojih poslušnika u BiH želi da uspostavi protektorat, čime se nastavlja rušenje Dejtonskog sporazuma".
Savezni ministar za informisanje Goran Matić izjavio je da očekuje da će Radio Jugoslavija u najkraćem vremenu alternativno rešiti pitanje emitovanja programa na kratkim talasima, ali da će potezi Petriča, Dodika i njihovih mentora biti definisani kao pokušaji gušenja medija i istina, kao i pokušaj da se istina o našoj zemlji, njihovim agresorskim aktivnostima i zločinima, sakrije od svetske javnosti, ocenio je Matić.


vesti po rubrikama

^društvo

16:34h Dr Jovićević, vlasnik prve privatne ordinacije, o privatnoj praksi
16:51h Ovih dana stižu obveznice umesto dečijih dodataka
17:22h

Funkcioneri SRJ oštro osudili zatvaranje centra RJ u RS

18:15h Četrdesetodnevni pomen kraljeviću Tomislavu održan na Oplencu
19:11h Predsednik kraljevačke vlade posetio novinara Filipovića
     


     


FastCounter by LinkExchange