[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Aug 2000 16:34 (GMT+01:00)

Dr Boško Jovićević, vlasnik prve privatne ordinacije, o privatnoj praksi danas

Opšte siromaštvo zatvara vrata lekara

Prednost privatne prakse u državnim ustanovama je što su bolje opremljene, ali je zato lekar eksploatisan

Višegodišnja iskustva stečena u radu privatne lekarske delatnosti stvorila su vrlo precizna pravila i zakonsku regulativu koje se apsolutno pridržavaju svi privatni lekari. Ovo što se sada čini u smislu primene privatne prakse u državnim zdravstvenim ustanovama i nije tako loše iz mnogo razloga, zapaža oftalmolog primarijus dr Boško Jovićević, jedan od pionira vraćanja privatne prakse na ove prostore, posle tridesetogodišnje zabrane.

Tvrdi da je pre deset godina u avgustu njegova očna ordinacija prva registrovana na našim prostorima, a kasnije je postalo sasvim uobičajena pojava da se ordinacije otvaraju iz gotovo svih specijalnosti. Danas smo svedoci da mnoge od njih tavore, ali dr Jovićević nije sklon da njihovo zatvaranje i puko preživljavanje isključivo veže za mere koje sprovodi država.

- Privatna praksa se gasi zbog opšteg siromaštva, koje istina jeste proizvod ukupnog stanja u zemlji. Ali, ne može isključivo da se veže za sadašnji momenat i mere ministarstva zdravlja koje vraća državne lekare u državne ustanove, insistirajući da se privatnom praksom bave u matičnoj kući. Rad u državnoj zdravstvenoj ustanovi ima i svoje prednosti - bolje su opremljene od mnogih privatnih ordinacija, pa pacijent za novac dobija potpunije i kvalitetnije usluge. Druga je stvar što je ovde zarada lekara u odnosu na rad u privatnim ordinacijama jako niska, pa je on praktično eksploatisan od države, objašnjava naš sagovornik, dodajući da pri tom nema valjane lekarske komore koja bi štitila interese profesije i procenjivala kvalitet i stručnost rada.

- Postojeće četiri lekarske komore u privatnoj praksi ne čine ništa i samo formalno egzistiraju, unoseći konfuziju među lekare ističe dr Jovićević. Za lekare zaposlene u državnim zdravstvenim ustanovama doduše postoji Lekarska komora, ali pod jurisdikcijom Ministarstva zdravlja, što je nedopustivo. Svuda u svetu Ministarstvo zdravlja samo vrši nadzor nad zakonitošću u radu lekarske komore bez mešanja u njen rad. Što će reći da je ona potpuno samostalna u radu i odlučivanju, strogo autonomna organizacija koja ne sme da primi nikakve dotacije od države, a na izbor članova njenih organa nema nikakvog uticaja partija na vlasti. Jednostavno, biraju se najbolji, najmoralniji i najsposobniji.

Ovaj lekar ističe da bi se i reforme u zdravstvu bolje razumele i prihvatile da postoji valjana lekarska komora. Ovako reforma deluje prisilno, a lekari, koji treba da se bave privatnom praksom u državnoj zdravstvenoj ustanovi biće eksploatisani.

Z. O.


vesti po rubrikama

^društvo

16:34h Dr Jovićević, vlasnik prve privatne ordinacije, o privatnoj praksi
16:51h Ovih dana stižu obveznice umesto dečijih dodataka
17:22h

Funkcioneri SRJ oštro osudili zatvaranje centra RJ u RS

18:15h Četrdesetodnevni pomen kraljeviću Tomislavu održan na Oplencu
19:11h Predsednik kraljevačke vlade posetio novinara Filipovića
     


     


FastCounter by LinkExchange