[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

18. Aug 2000 17:14 (GMT+01:00)

Potpredsednik SAD zvanično prihvatio nominaciju svojih demokrata za predsedničkog kandidata

Gorova lista obećanja

LOS ANĐELES (Tanjug) - Aktuelni potpredsednik SAD Al Gor zvanični je kandidat Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima 7. novembra.

Gorovom govoru prethodila neobična projekcija

Gorov govor bio je najavljivan kao presudan u stvaranju slike o njegovoj ličnosti za koju mnogi tvrde da je bleda i nedorasla liderstvu. Gor se zaista upeo iz sve snage da sebe predstavi u najboljem svetlu, u čemu mu je pomogla i supruga Tiper koja ga je najavila i koja je delegatima u velikoj sali "Stejpls" pokazala kratki film u kojem je svoga supruga prikazala kao brižnog oca i dobrog supruga s jasnom porukom da je vredan poverenja birača.
Gor je u velikom delu govora iznosio i detalje iz svoje biografije - od slike idealne porodice s ocem Albertom koji je bio kongresmen, pa do "služenja" u Vijetnamu kada je bio "ratni izveštač." Otkrivajući da mu je poznato da ga kritikuju da je previše "drven" i "usiljen", Gor je pokušao svemu da notu nonšalantnosti, podsetivši Amerikance da predsednički izbori u SAD nisu "takmičenje za popularnost", već da su "veoma ozbiljna stvar."

Gor je prihvatio nominaciju stranke u četvrtak kasno uveče u govoru na konvenciji demokrata u Los Anđelesu, koja je trajala četiri dana i koja je okončana u prenaglašenoj svečarskoj atmosferi i uz obavezne šarene balone i konfete, baš kao i republikanska pre dve nedelje u Filadelfiji.

Gorov govor predstavljao je listu obećanja koja su se odnosila na školski i obrazovni sistem, zdravstvo, porez i druge oblasti takozvane unutrašnje politike, što je sve nametalo utisak da u američkom društvu ima toliko problema, da bi moglo da se postavi pitanje: kakvi su to onda dometi odlazeće administracije s kojima se i predsednik Bil Klinton i Al Gor toliko hvale?

Gor je samo ovlaš pomenuo "uspehe" Klintonove administracije kao i ekonomiju koju je samo dodirnuo, brzo prešavši na "budućnost". Osim obećanja da će se boriti za "radnike, manjine i ugroženu srednju i nižu klasu", Gor je veoma kratko dotakao spoljnu politiku, pomenuvši pri tom Irak kao tačku gde su, navodno, ugroženi američki nacionalni interesi i izrekavši i takvu pohvalu da su SAD, "kao nijedna zemlja doprinele da se svet oslobodi fašizma i komunizma."

Usputno pominjanje onog što Klinton ostavlja za sobom, samo je još pojačalo utisak da Gor na sve načine pokušava da se distancira od svoga dosadašnjeg šefa. Upravo je, prema ispitivanju javnog mnjenja, identifikacija Gora s Klintonom, koji ostavlja ružan utisak čoveka koji je u skandalima kompromitovao Belu kuću, jedan od njegovih najvećih izbornih problema.


vesti po rubrikama

^svet

17:09h Ni šesti dan drame na dnu Barencovog mora nije doneo nikakav pomak
17:14h Gor prihvatio nominaciju za predsedničkog kandidata
17:49h Sarajevo: Generalima BiH povećane penzije na 1.200 maraka
18:18h Vašington: Klinton opet na sudu zbog Monike?
18:20h Direktor CIA stigao u Moskvu
18:36h Šisel zahteva da EU ukine sankcije Austriji
19:15h Zemljotres u Japanu
   


     


FastCounter by LinkExchange