[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

18. Aug 2000 17:41 (GMT+01:00)

I ekonomisti "optimisti" u pogledu rasta deviza

Kamate naduvale crni kurs marke

Kurs zaostao za cenama i sada pokušava da ih sustigne

BEOGRAD - Ulični kurs će do septembra narasti na 30 dinara, a do kraja godine, verovatno na 35 dok će šticovani krajem godine preći 40 dinara za jednu nemačku marku - komentariše rast crnog kursa ekonomista Jovan Ranković.

Korekcija reda radi
Nebojša Medojević, poznati ekonomista iz Crne Gore, kaže da kurs dinara u Crnoj Gori nema nikakav značaj već je kozmetičke prirode.
- Pošto nema transakcija u dinarima, Crna Gora reda radi koriguje kurs kad se on u Beogradu "naduva" i na taj način vodi pasivnu monetarnu politiku. Dakle, korekcija u CG je formalna i potpuno ekonomski beznačajna sve dok ne profunkcioniše robni promet između Srbije i CG. Kurs ima za vladajuću strukturu više političku konotaciju jer ona tvrdi da sprovodi reforme dok se kod vas kurs dnevno obezvređuje što je tipično jugoslovenska priča. Koliko će crni kurs rasti u Srbiji zavisi od naroda. Ako Milošević proceni da loše stoji, pumpaće pare radnicima i penzionerima i kurs će rasti - kaže Medojević.

Poslednjih šest godina, kurs i cene se naizmenično jure, u januaru marka je na ulici vredela 22 dinara, cene su počele da rastu i skoro su se udvostručile pa ih kurs pokušava stići, kaže Ranković i objašnjava da cene rastu zbog visokih fiksnih troškova pri korišćenju kapaciteta od oko svega 40 odsto i niskog obrta kapitala. Pored ovoga, kurs podstiču i carine koje su uvećane 3,3 puta, dodatni porezi i nominalni rast plata.

- Skok kursa, naročito potenciraju kamate. Nedavnom odlukom da se povećaju obavezne rezerve banaka na 24,5 odsto, imobilisan je kreditni potencijal. To je učinjeno da bi se zadržao rast novčane mase, ali su efekti negativni. Banke su zbog smanjenog plasmana kapitala povećale kamate na oko šest odsto mesečno, ali one sa provizijama iznose čak devet odsto što je porast u odnosu na prethodni nivo koji je iznosio 3,6 ili 3,8 odsto skok od 182 odsto - kaže Ranković.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, smatra da je analitičar, a ne futurista pa ne može da predvidi koliko će narednih meseci skočiti crni kurs, ali tvrdi da će, sasvim sigurno rasti. Kurs je zaostao za cenama i sada pokušava da ih dostigne. Njega stimuliše štampanje para, obveznice koje su podeljene na ime dečijih i materinskih dodataka i još mnogo toga, zaključio je Kovačević.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:41h I ekonomisti "optimisti" u pogledu rasta deviza
18:04h Zvanični kurs iz Crne Gore od ponedeljka na beogradskim ulicama
18:23h Konkurs za stambene kredite u Ivanjici
19:08h Banja Luka: Dan košta 25 maraka
   


     


FastCounter by LinkExchange