[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 17. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Aug 2000 17:08 (GMT+01:00)

Nastavljena akcija spasavanja posade ruske podmornice "Kursk"

Mornari još živi

U operaciju uključene i dve najsavremenije kapsule tipa "pester" s ljudskom posadom. Ako ni to ne uspe, podmornicu će na površinu izgurati 400 tona teški pontoni

BARENCOVO MORE - Spasilačke ekipe ruske ratne mornarice, koje su tokom noći između utorka i srede čak četiri puta pokušavale da spasilačku kapsulu spoje s potonulom nuklearnom podmornicom "Kursk", rano u sredu ujutro porinule su dve savremenije kapsule tipa "pester", za koje se eksperti nadaju da su u stanju da se izbore s jakim strujama, javljaju sve svetske agencije.

"Pester" je brži od prethodnih uređaja i odjednom može da primi, ne devet, nego 20 ljudi, a i ima i veće rezerve kiseonika, tako da pod vodom može da ostane četiri časa.

Konsultacije s NATO

Zamenik načelnika GŠ ruske mornarice Aleksandar Poboji otputovao je u sredu u Brisel kako bi se u sedištu NATO konsultovao o načinima za spasavanje mornara "Kurska". Britanci su tim povodom saopštili da su i njihovo ljudstvo i oprema na raspolaganju i spremni da svakog trenutka krenu na teren kako bi pomogli ruskim spasiocima.

Reagovanja: Krah "Putinove ere"?

"Ako posada "Kurska" ne bude spasena, reputacija ruske vlade biće beznadežno izgubljena", piše "Nezavisimaja gazeta". List piše da se "Putinova era" susreće s katastrofom - pre nekoliko dana u Moskvi došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo 12 lica, u toku su višemesečne borbe u Čečeniji, a sada je nastala i kriza oko podmornice u kojoj se nalazi 116 mornara. "Oni iz nekih razloga smatraju da će, ukoliko i jedan ruski mornar bude spasen uz pomoć sa strane, sve završiti političkom katastrofom", rekao je listu jedan mornarički izvor.

Opremljen je i ljudskom posadom, tačnije profesionalnim roniocima, čiji je zadatak da uđe u "Kursk" i evakuiše 116 članova posade zarobljenih na dnu Barencovog mora, na dubini od 108 metara. Spasiocima najveću teškoću pričinjava slaba vidljivost. Podmornica leži na dnu mora, pa se oko spasilačke kapsule podižu oblaci mulja, zbog koga je vidljivost ravna nuli. U takvim uslovima spasioci treba da pronađu jedan od otvora na podmornici i da s njim spoje kapsulu.

Glavnokomandujući ruske mornarice, admiral flote Vladimir Kurjedov izjavio je da posada zna da su spasilački radovi u toku, jer su se kapsule više puta dodirivale s podmornicom.

Dajući do sada uglavnom pesimistične izjave, Kurjedov je juče izjavio da je sve više uveren da će operacija spasavanja "dati rezultat". Ruska mornarica u sredu je prvi put objasnila i zašto nije prihvatila ponudu da se u spasilačku operaciju uključi britanski spasilački uređaj tipa "skorpion".

Njegova brzina je samo dva čvora i on se ne bi izborio s podvodnim strujama. Osim toga, "skorpion" može da primi samo deset ljudi.

Portparol Severne flote Vladimir Navrotski rekao je da je u prekidu "zvučni kontakt" sa ekipom, dok istovremeno neko na brodu i dalje šalje poruke. "To znači da ima živih ljudi, što je najvažnije", istakao je on. Iznad "Kurska" trenutno se nalaze i 22 broda koji učestvuju u operaciji spasavanja.

Ruska mornarica razmatra mogućnost da se, ako pokušaji sa sondama propadnu, podmornica podigne na površinu pomoću 400 tona teških pontona ispunjenih vazduhom. Problem je što bi ovaj postupak mogao da dovede do pucanja trupa podmornice, oštećenog u predelu pramca.


vesti po rubrikama

^svet

17:08h

Nastavljena akcija spasavanja posade ruske podmornice "Kursk"

17:21h Crni bilans potopljenih nuklearnih podmornica
17:33h Demokrate SAD usvojile predizbornu platformu
18:10h Japanci na Olimpijadi, samo ne sme da bude kašnjenja na posao
19:05h "Vruće linije" zapalile Makedoniju
   


     


FastCounter by LinkExchange