[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 17. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Aug 2000 19:38 (GMT+01:00)

Dejan Mijač o knjizi "Korak ispred", istoriji pozorišta

Živi "fosili"

Predstave su suviše žive, nestaju vremenom, a iza njih ostaju neki privid i senke

BUDVA - Na Trgu pjesnika promovisana je knjiga "Korak ispred" (izdavači "Oktoih" i Grad teatar), koju kao autor potpisuje dramaturg Ksenija Radulović.

Tema ove obimne knjige na dve stotine strana, sa fotografijama, iscrpnom bibliografijom i podacima o predstavama je rediteljska poetika jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja ovdašnjeg i eks JU prostora, Dejana Mijača.

Knjiga o reditelju koji je ostavio snažan pečat u savremenom jugoslovenskom pozorištu, sadrži analize većeg broja njegovih najznačajnijih predstava, od kojih neke predstavljaju kamene - međaše našeg novijeg teatra. U svojim najuspelijim predstavama Mijač je smelo sintetizovao različite pozorišne žanrove i intrigantno tumačio neka skoro zaboravljena dela domaće dramske baštine.

Bez dodvoravanja

- Ime reditelja Mijača nezaobilazno je u istoriji našeg pozorišta, a posebno estetike režije. U prvom planu su predstave ostvarene u JDP - u po delima domaće drame, prema kojoj ovaj reditelj pokazuje poseban afinitet, a scena na kojoj su pomenuta dela nastala, reprezentativna je u kontekstu celokupnog jugoslovenskog teatra.
Pokušala sam i da malo razvijem neke ukorenjene fame naše pozorišne sredine, a posebno je interesantno kako se kroz niz ovih predstava može pratiti i povest najburnijih i presudnih godina jedne zemlje. Kao reditelj, Mijač je uvek imao visoku svest o društvenom kontekstu u kome delo nastaje, umeo je da pravi gledane i popularne predstave koje nikada nisu koketirale sa jeftino shvaćenim populizmom, niti se licemerno dodvoravale tzv. "ukusu širokih masa". Mislim da je to vrlo dragoceno - kaže Ksenija Radulović.

Posebno poglavlje knjige posvećeno je produkcijama Grada teatra "Lažni car Šćepan Mali", "Troil i Kresida", "Radovan Treći" i "Leons i Lena".

Na Trgu pjesnika, pored autora i reditelja Mijača, o knjizi su govorili profesori FDU Aleksandra Jovićević i Petar Marjanović.

- Bio sam predmet interesovanja i ponašao sam se shodno tome -bio sam objektivan, što bi se u žargonu reklo, statirao sam. Priznajem da mi je prijalo. Ksenija Radulović je uspela da rekonstruiše neke stvari koje sam i ja zaboravio. Taj pogled sa distance je zanimljiv, a to je i neka vrsta uspomena. Predstave su suviše žive, nestaju vremenom, iza njih ostaju neki privid i senke. Znam da analizi podleže samo ono što je mrtvo ili umrtvljeno, a budući da radim jednu umetnost koja traje i nestaje u vremenu, zanimljivo mi je da se suočavam sa nečim što je fosil. Imao sam paradoksalnu situaciju fosila in viva. Ovakve knjige sačinjavaju istoriju pozorišta jer su uzbudljivi zažetak jednog razdoblja - kaže Dejan Mijač.

R. Radosavljević


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h Budva: Dejan Mijač o knjizi "Korak ispred", istoriji pozorišta

16:36h

Počeo 24. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

17:19h Dragoljub Đuričić svira u Cirihu
17:29h "Od Velike Srbije do SAO Riblje čorbe", knjiga Nandora Ljubanovića i Draga Borića
17:41h Radionica u Centru za novo pozorište
18:13h Jubilarni 40. dragačevski sabor trubača
18:52h Naomi Kembel protiv diskriminacije
19:06h

Dejvid Bouvi opet otac

   


     


FastCounter by LinkExchange