[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 17. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Aug 2000 18:03 (GMT+01:00)

Bob Živković ili čarobni svet ilustracije

Puj, spas za sve nas

Ilustracija je nepristajanje na nesreću. Jedini kriterijum je moja radost

"Uzgajanje čarobnog Boba je prosto ko pasulj. Ova retka sorta traži malo vode i svetla, a nešto više kafe i duvanskog dima... Uspeva na svim terenima i rađa preko cele godine...". Citat je deo uputstva za negu i tretman sjajnog ilustratora Dobrosava Boba Živkovića (1962), koji je upotrebljeni epitet stekao brojnim slikovnicama, knjigama (izdanja Kreativnog centra), dečijim časopisima (Veliko dvorište), magazinima (Politikin zabavnik) i prestižnim nagradama ("Zlatno pero", "Neven").

"Ja sam rob heroja iz priča svog detinjstva i sada sam odjednom postao deo svega toga", kaže Bob Živković. "Svi su bili tako savršeni, a ja imam mnogo mana i pomalo samom sebi razbijam tu sliku o junacima iz mladosti".

Izložbom u likovnoj galeriji KCB-a predstavljate svoje najnovije ilustracije srpskih narodnih bajki. Koju dimenziju ste svojim ilustracijama želeli da date našoj usmenoj baštini?
- Dugo pratim fantastiku i Tolkina. Poredeći ih sa našim bajkama shvatio sam da imamo jedinstvenu fantastiku. Mi, recimo, imamo zmaja, koji je junak i ženi princeze. Dok su drugi izmišljali fantastične elemente, mi smo ih imali već gotove. Fasciniran tom spoznajom, pokušao sam da ilustrujem Vukove bajke poput Tolkina i da ih stavim u nivo odraslih. Ponosim se našom baštinom jer bih sa tim mogao da izađem u svet i budem bolji od bilo koga drugog.

Vaše ilustracije uveseljavaju čitaoce. Kojim kriterijumom se vi rukovodite?
- Cela situacija je meni nebitna, kao rat u kojem je nastala ova izložba. Okruženje je nevažno, jer ja biram "sa kim ću se igrati". Ilustracija je nepristajanje na nesreću. Ja se zapravo radujem i još uvek igram. Dok ne počnem da cičim: kako je lepa! kako je slatka! znam da ilustracija nije dobra. Stavovi drugih, izdavača, na primer, me ne interesuju. Jedini kriterijum je moja radost.

Kakvi vam tekstovi predstavljaju izazov?
- Nekada je tekst bio loš i ja sam umeo da se "radujem" jer sam ga ispravljao sve dok ilustracija ne bi postala bolja od teksta. Sada je mnogo dobrih tekstova. "Kreativni centar" je rasadnik mladih, duhovitih i plemenitih, čiji su tekstovi puni mašte i satire. Dugo nije bilo uređene knjige, koja oplemeni sadržaj. Od kad radim sa njima i knjiga prodaje mene.

Da li ste zadovoljni tretmanom ilustracije kod nas?
- U moje vreme su govorili: gde ćeš u ilustratore? Propašćeš u tom sivilu! Ali, danas dajem intervju i nekome će ono što govorim biti merodavno. "Politikin zabavnik" je herojski projekat, gde je desetak ljudi meni pravilo detinjstvo, a sada sam i ja među onima koji bez novca novoj deci prave detinjstvo. U ovom poslu važi pravilo iz dečijih žmurki: "puj spas za sve nas". "Zabavnik", "Dvorište" i Kreativni centar su upravo taj spas, jer ovoj deci pokazuju lepo u svim bojama. Situacija čak ni za mlade ilustratore više nije tragična i ja sam, u stvari, zadovoljan čovek.

G. Jovanović
Foto: P. Milosavljević


vesti po rubrikama

^intervju

18:03h

Bob Živković ili čarobni svet ilustracije: Puj, spas za sve nas

18:14h Vesna Stanković, koncertmajstor Bečkog kamernog orkestra, gost Belefa
   


     


FastCounter by LinkExchange