[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 17. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Aug 2000 18:02 (GMT+01:00)

Uhapšeni novinar bivšeg DT prebačen u zatvor u Padinskoj skeli

Luković prebačen u Padinsku skelu

BEOGRAD - Novinar bivšeg "Dnevnog telegrafa" Zoran Luković koga je beogradska policija u utorak uveče uhapsila zbog izdržavanja petomesečne kazne, prebačen je u zatvor u Padinskoj skeli, saznaje "Glas".

Luković je u martu prošle godine, zajedno sa pokojnim vlasnikom "Dnevnog telegrafa" Slavkom Ćuruvijom i novinarom Srđanom Jankovićem, osuđen je pet meseci zatvora zbog teksta "Ubijeni kritikovao Milovana Bojića". Od donošenja presude Luković je sve vreme proveo u Beogradu i bio je dostupan organima gonjenja.

NUNS osuđuje hapšenje

NUNS je ocenio da je Luković "još jedna žrtva političkog obračuna režima sa ovim listom". "Podvodeći svaku kritičku reč pod širenje lažnih vesti, režim u predizbornoj kampanji želi da zastraši novinare i zabrani svaku slobodu govora", navodi NUNS i podseća da je Luković osuđen pod optužbom da je "širio lažne vesti i uznemiravao javnost, čime je podelio tragičnu sudbinu novinara Nebojše Ristića i Miroslava Filipovića". Osuđujući ovo hapšenje, NUNS je pozvao "demokratsku javnost da se pridruži odbrani kolege Lukovića".

- Tri puta je od Trećeg opštinskog suda tražio odlaganje kazne i uz to prilagao lekarska uverenja. Poslednji zahtev je poslao 23. januara ove godine i na to mu nije zakonski odgovoreno. Umesto toga uhapšen je bez ikakvog objašnjenja - kaže za "Glas" blizak prijatelj nekadašnjeg novinara DT i navodi da Lukoviću nisu stizali pozivi za izdržavanje kazne na uredno prijavljenoj adresi u Novom Beogradu.

Advokat Borivoje Borović, koji je zastupao Lukovića, kaže da je rok zastarevanja kazne na koju je njegov klijent osuđen dve godine, osim ako sud, koji je nadležan za izvršavanje sankcija ne uputi poziv okrivljenom.

- U tom slučaju rok zastarevanja je četiri godine. Okrivljenima sam savetovao da se prijave u Crnoj Gori zbog opasnosti da će srpsko pravosuđe napraviti presedan i za klasično delo iz oblasti informacija, za koje se dobijaju bezuslovne osude, izreći zatvorsku kaznu - objašnjava Borović i dodaje da je Luković imao pravo na odlaganje kazne, ali pretpostavlja da je Treći opštinski sud ipak sproveo političku odluku i izdao nalog za odlazak u zatvor.

D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

18:02h Uhapšeni novinar bivšeg DT prebačen u zatvor u Padinskoj skeli
18:15h

Holanđani priznali pokušaj likvidacije predsednika SRJ

18:28h Maloletnik ubio fudbalera Sinišu Redžepova kod Novog Sada
18:45h Počeo rok za podizanje optužnice protiv Kanađana i Britanaca

19:06h

Tribunal u Hagu razmatra puštanje optuženog otetog u SRJ

19:17h Uskoro u Sarajevu suđenje ubicama porodice Ristović
19:19h Zapalio se autobus na Fruškoj gori
   


     


FastCounter by LinkExchange