[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 17. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

16. Aug 2000 16:32 (GMT+01:00)

Reagovanja na ponudu za privatno lečenje u državnim bolnicama

Izbor je na pacijentima

Neki očekuju da će se novom uredbom Ministarstva zdravlja stvari zaista srediti, drugi predviđaju da će mnoge privatne ordinacije biće zatvorene

BEOGRAD - Privatnim lekarima nije baš najasnije šta se želi sa novom odlukom Republičkog ministarstva zdravlja da se dopunski rad lekara i drugog medicinskog osoblja isključivo obavlja pod krovom matične državne kuće.

Nije im baš najasnija ni odluka o zabrani da u svom slobodnom vremenu kao konsultanti rade u privatnim ordinacijama, kao ni upozorenje da će onaj, ko se ogluši o ovu odluku, dobiti otkaz u državnoj ustanovi. A ni cenovnik za usluge privatnog lečenja u državnim ustanovama nije 10 odsto niži poređeno sa cenama lečenja u privatnoj praksi...

Primarijus dr Slobodan Ivanović, vlasnik Klinike "Anlave", sa decenijskim radom u privatnoj praksi, "apsolutno podržava privatnu praksu u državnim ustanovama. Jer, u takvom poretku stvari, pacijent je taj koji odlučuje kome će pokloniti svoje poverenje i izabrati lekara i mesto gde će da se leči. Ali"...

- Ne bi bilo dobro da se profesorima zabrani rad u privatnoj praksi, niti primarijusima i profesorima da budu konsultatni u privatnim ordinacijama, kaže dr Ivanović. U celom svetu njima je dozvoljen konsultantski rad, i ne vidim razlog da se to ne dozvoli i kod nas. Ukoliko ta odluka stvarno počne da se sprovodi 75 odsto naših ordinacija će biti zatvoreno, jer one i počivaju na radu sa konsultantima, a pacijent u privatnu ordinaciju upravo i dolazi zbog toga što na jednom mestu može da obavi kompletan pregled.

Kako lekari u privatnoj lekarskoj praksi rade?
- Po ugovoru o delu, a koliko se za rad lekaru plaća stvar je dogovora. U svakom slučaju ne dobija 20 odsto od cene kao što stoji u novom cenovniku Ministarstva. U proseku dobija 50 odsto, odnosno od 40 do 60 odsto, u zavisnosti od složenosti pregleda i procedura.

O tek prosleđenom novom cenovniku za usluge privatnog lečenja u državnim ustanovama nije se oglasila ni Privatna lekarska komora. Kažu, da čekaju dalji sled događaja, da vide u šta će se to definitvno izroditi.

No, po kazivanju kardiologa dr Mile Đondović- Živojinović, potpredsednika Privatne lekarske komore, lekarima u privatnoj praksi je već strašno ono što se događa sa receptima.

- Na recept, koji ja propišem svom teško bolesnom pacijentu od srca, više se ne može dobiti lek ni u privatnoj apoteci. Zamislite, takvog bolesnika koji mora da ode u dom zdravlja da mu se ponovo prepiše recept sa recimo najčešće traženim "dilatrendom", kako prvo odlazi u državnu apoteku, gde mu najčešće saopšte da leka nema, kako ponovo dolazi u privatnu apoteku da kupi lek. Odluka da se zabrani rad lekarima u privatnoj praksi ne znam kome može da koristi. Ne znam kako može biti zabranjena konsultacija, inače priznata u celom svetu, a koja je neophodna. Primera radi nama u radu sa pacijentima treba često mišljenje i endokrinologa i gastroenterologa i drugih specijalnosti. Pa pacijent je upravo i došao kod nas da bi mogao na jednom mestu sve da obavi.

Dr Đondović- Živojinović kaže da ne stoji ni tvrdnja da su cene u cenovniku ministarstva zdravlja 10 odsto niže. Neke se poklapaju, neke su minimalno niže, a neke su i osetno više.Kao primer navodi, kardiološki pregled koji sa elektrokardiografijom ne prelazi iznos od 50 maraka, dok je po cenovniku Ministarstva takav pregled 55 maraka. Ili, ultrazvučni pregled perifernih krvnih sudova po državnom cenovniku iznosi 60 maraka, dok je u privatnim ordinacijama 50 maraka. Holter- monitoring je negde skuplji, negde jeftiniji u odnosu na ponuđeni cenovnik Ministarstva, dok se, recimo, test opterećenja isto plaća. A što se tiče iznosa koji se od onoga što plati pacijent izdvaja za rad lekaru, taj deo, rečima dr Đondović- Živojinović, obično iznosi trećinu ukupne cene, upravo onako kako se plaćaju i lekari u Evropi.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:32h

Reagovanja na ponudu za privatno lečenje u državnim bolnicama

17:07h

Čačanski prosvetari pozivaju stranke da se predstave

17:11h Uoči početka školske godine, sindikalci od Vlade zahtevaju da ispuni svoje obaveze
17:50h Delfini kod Kotora
18:09h Od četvrtka nova linija Beograd - Pula
18:21h Oplenac: Održan parastos Petru Prvom Karađorđeviću
   


     


FastCounter by LinkExchange