[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 16. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Aug 2000 18:24 (GMT+01:00)

Čime se bavila tajna policija Istočne Nemačke

Štazi - generalni sponzor neonacista

Koristeći Hitlerov rečnik, podsticala masovne progone stranaca iz Zapadne Nemačke. Poznata parola "Nemci, odbranite se!", njeno je delo

Istočnonemačka tajna policija Štazi je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina podržavala i sponzorisala sve neonacističke grupacije koje su u to vreme delovale na Zapadu.

Glavni cilj Štazija, sudeći prema dokumentima nađenim u arhivi "Gauk" zaduženoj za čuvanje njenih tajnih dosijea, bio je da destabilizuje tadašnju Zapadnu Nemačku.

Treninzi s PLO

Početkom sedamdesetih, na čelo Štazijeve kampanje došao je špijun - majstor Markus Volf. Tada je odlučeno da se u celu akciju uključe i pripadnici paravojne Hofmanove borbene grupe koji su barabar trenirali s kolegama iz Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) na poligonima u Libanu. Upravo ovi naoružani nacisti stoje iza ubistva jevrejskog izdavača Šloma Levina koje se 1982. dogodilo u Erlangenu.

Svoje akcije, prenosi britanski "Tajms", svojevremeno je sprovodila u zapadnonemačkim gradovima naseljenim veliki brojem Turaka i italijanskih imigranata čije je starosedeoce zasipala hiljadama letaka s porukom: "Nemci, odbranite se!" Koristeći izraze i parole iz Hitlerovog doba, leci su na Nemce delovali gotovo zarazno - usledila su masovna proterivanja stranaca.

Propagandni materijal nosio je potpis i pečat Nemačke unije naroda, tvrde ultradesničarske stranke koja stvarno postoji i deluje iz sedišta u Minhenu. Štazi je sa subverzijama počela 1961, uporedo sa suđenjem protiv Adolfa Ajhmana, naciste i ratnog zločinca odgovornog za deportacije i smrt hiljada Jevreja.

Te godine, istočnonemački obaveštajci smislili su i specijalnu operaciju pod nazivom "Ne zaboravi me" čiji je cilj bio da se podstaknu izlivi neonacističkog nasilja u Zapadnoj Nemačkoj.

U tu svrhu Štazi je smislila i pisma sledeće sadržine: " Suđenje Ajhmanu je samo pokušaj jevrejskog podzemlja da iskuša našu čast. Ponovo smo krenuli u borbu u kojoj neke naše kolege već spremaju protivudar na Jevreje". To nije bilo sve. Postojala su i cirkularna pisma namenjena isključivo Jevrejima nastanjenim u Nemačkoj.

"Očigledno je da vi Jevreji niste razumeli da morate da nestanete iz Zapadne Nemačke", glasile su pretnje koje je vrh istočnonemačkog policijskog establišmenta smatrao vrlo produktivnim.

Sve je to zadavalo mnogo muke vlastima u Bonu. Gerhard Šreder, tadašnji šef diplomatije, bio je primoran da se pravda i javno porekne da Bon nije taj koji lansira takve parole i podržava neonaciste. Sve to vreme, Štazijeve operacije su omogućile Istočnoj Nemačkoj da sebe predstavi kao "antifašističku državu", pravednu, humanu i moralno superiornu u odnosu na "pokvarene Zapadne Nemce".


vesti po rubrikama

^svet

17:03h

Nacionalna konvencija demokrata SAD u Los Anđelesu

17:18h

Seul: Porodice razdvojene Korejskim ratom najzad na okupu

18:24h

Čime se bavila tajna policija Istočne Nemačke

22:15h

Sudbina ruske podmornice na dnu Barencovog mora i dalje neizvesna

      


FastCounter by LinkExchange