[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 16. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Aug 2000 17:03 (GMT+01:00)

Nacionalna konvencija demokrata SAD u Los Anđelesu

U znaku Klintona, nereda i protesta

Predsednik SAD u oproštajnom govoru pozvao naciju da glasa za tandem Gor-Liberman. Činio sve da Hilari progura u prvi plan

LOS ANĐELES (Beta-Rojters) - Nacionalna konvencija Demokratske stranke SAD, na kojoj će potpredsednik Al Gor biti i zvanično nominovan za njenog kandidata na predsedničkim izborima 7. novembra, počela je kasno u ponedeljak uveče u Los Anđelesu govorom predsednika Bila Klintona.

"Oskar" za Klintona

Klinton je dobio i najvišu holivudsku počast, Oskara, posle oproštajnog govora na konvenciji. "Želim da porodici Klinton uručim najveću nagradu koju Holivud daje za izvanredan nastup - Oskara za najboljeg predsednika", izjavio je guverner Kalifornije Grej Dejvis na zabavi u studiju "Paramaunt".

U oproštajnom obraćanju stranačkom skupu u funkciji šefa Bele kuće, Klinton je pokušao da sumira proteklih osam godina i pri tom je, kako se i očekivalo, akcenat stavio isključivo na ekonomsku sferu, dok je istovremeno, vešto zaobišao skandale koji su obeležili njegova dva mandata.

Klinton je, dajući podršku Goru i kandidatu za potpredsednika Džozefu Libermanu, apelovao na birače da glasaju za taj tandem. On je pred više od 4.300 delegata višestruko pohvalio Gora za njegov dosadašnji doprinos američkoj politici i nazvao ga čovekom koji "razume budućnost".

"U najtežim danima poslednjih godina, kada smo se suočavali s najtežim pitanjima - rata i mira... Gor je uvek bio prisutan. Amerika uliva više poverenja i nade, ona je pravednija, bezbednija i slobodnija jer smo se mi zajedno za to zalagali", rekao je Klinton.

Snajperisti čuvaju delegate

Tokom demokratske konvencije, red i mir u Los Anđelesu održavaće oko 2.000 policajaca. Područje oko centra "Stejpls" zatvoreno je za saobraćaj. Zgradu i okolne ulice okružuje četiri metra visoka ograda, a na krovovima su postavljeni snajperisti.

On je istovremeno iskoristio i priliku da apeluje na birače da daju poverenje i njegovoj supruzi Hilari Klinton u trci za Senat. Ona je, u govoru koji je prethodio Klintonovom, takođe iskoristila šansu za ličnu promociju, tako da su prva dva govora odlazećeg predsednika i prve dame, koja se bori za mesto u Kongresu, ostavili u priličnoj meri lični pečat i ton nostalgije na demokratskoj konvenciji.

Govor Klintona bio je ujedno u njegov oproštaj i trenutak koji je označio predaju zastavice Goru, za kojeg Demokratska stranka nastoji da stvori širi prostor, oslobođen prevelikog uticaja odlazećeg predsednika.

Konvencije, kao najviši stranački skupovi, međutim, sve manje liče na političke promocije stranačkih platformi pred izbore, a sve više na šarolike svetkovine. Tako će i u Los Anđelesu govore političara pratiti brojni koncerti, zabave, vašari i razne manifestacije koje nemaju baš mnogo veze sa politikom i izborima.

Gumenim mecima na demonstrante

Prvo veče održavanja četvorodnevne konvencije na centralnim ulicama Los Anđelesa izbili su neredi i sukobi oko 9.000 demonstranata s policijom koja ih je rasterivala gumenim mecima, suzavcem, biber-sprejom i specijalnim konjičkim odredima. Nekoliko stotina demonstranata je i uhapšeno. Do nemira je prvo došlo na besplatnom koncertu, nedaleko od mesta konvencije, kada je okupljena publika počela da gađa policiju kamenicama, flašama i saobraćajnim znakovima. Protesti protiv Gora su nastavljeni uz optužbe da poseduje deonice, vredne preko pola miliona dolara, jedne naftne kompanije koja vadi naftu u blizini rezervata za Indijance.


vesti po rubrikama

^svet

17:03h

Nacionalna konvencija demokrata SAD u Los Anđelesu

17:18h

Seul: Porodice razdvojene Korejskim ratom najzad na okupu

18:24h

Čime se bavila tajna policija Istočne Nemačke

22:15h

Sudbina ruske podmornice na dnu Barencovog mora i dalje neizvesna

      


FastCounter by LinkExchange