[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 16. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Aug 2000 17:22 (GMT+01:00)

U Beogradu osuđen Goran Šućur, 28-godišnji KV električar iz Doboja

Manijaku deset godina robije

Silovao uz pretnju nožem, otimao, pljačkao, uskakao u stanove

Nazvali su ga svakakvim pogrdnim imenima, a on je na suđenju pričao da je imao zdravstvenih problema i da se s žrtvama posle prvog kontakta zbližavao.

Bilo kako bilo, za 17 Beograđanki, koje ga nikada neće zaboraviti, ostaće manijak koji im je oduzeo ionako malo sigurnosti u gradu naviklom na sve češće nasilje i brojne zločine.

Goran Šućur, dvadesetosmogodišnji kvalifikovani električar iz Republike Srpske osuđen je u Okružnom sudu u Beogradu na deset godina zatvora zbog napastvovanja 17 žena.

Neke je silovao, neke je samo pipkao, a nekima je preteći oduzimao njihovo skromnu imovinu. U Doboju je već jednom osuđen zbog silovanja, a invalidska komisija Republike Srpske proglasila je invalidom prve kategorije zbog trajnih posledica proizašlih tokom njegovog učešća u ratu.

U napasničke pohode na Beograđanke krenuo je u februaru prošle godine. U naselju Konjarnik, kraj okretnice autobusa br. 31, presreo je prvu žrtvu. Na njenu sreću, napad se završio dodirivanjem njenih intimnih delova tela, a posle mesec i po dana nastavio je da presreta ostale žene. Tokom maja, opet na Konjarniku, napastvovao je tri žene, a jednu je čak i opljačkao uzevši joj zlatan prsten, novac i cigarete.

U junu se obrušio na šest žena. Prvu je presreo u pasažu kod Prirodno matematičkog fakulteta, i posle zastrašivanja nožem, strgao joj je donji veš dodirujući genitalije. Na kraju joj je uzeo nakit, a onda pobegao. Sledećeg dana u ranim jutarnjim satima upao je u jedan stan na Vračaru, i drugu žrtvu silovao i maltretirao sat vremena. Narednih dana, harao je po mračnijim mestima na Konjarniku, silovao još dve žene a tri opljačkao.

Povišena agresivnost

Sudski veštaci su tokom istražnog postupka, utvrdili da je Goran Šućur bio u potpunosti podoban da snosi teret krivične odgovornosti i da nije patio od duševnih oboljenja. Po njima, bio je nešto izraženije agresivan, a kad su pred sam kraj suđenja uradili dopunski nalaz, utvrdili su da je bio i nešto umanjenije uračunljivosti.

U julu, po prestanku ratnog stanja, koje mu je očigledno pogodovalo u presretanju žrtava, nastavio je sa pohodima i do početka septembra napao je još sedam žena. Šest njih je opljačkao, a tri je i silovao.

Još dva puta je upadao u nezaključane stanove. Prvi put je pobegao, jer je preplašena žena dobila napad od straha, a drugi put je četiri sata proveo sa žrtvom, koju je silovao i opljačkao. U jednom trenutku, dok je ovu ženu silovao, naišla je devojka njenog brata i pošto je želela da uđe kod nje u sobu, Šućur joj je naredio da ovoj kaže da je sa mladićem. Pošto joj je zapretio nožem, to je i učinila.

Usledili su napadi kraj Fakulteta dramskih umetnosti u Novom Beogradu kraj starog tramvajskog mosta, u Mirijevu kraj Zvezdarske šume, posle čega je i uhapšen.

Šućurovo suđenje bilo je zatvoreno za javnost jer je među žrtvama bila i jedna maloletnica. Tokom tri glavna pretresa utvrđeno je da je on bio počinilac brojnih krivičnih dela koja su mu se optužnicom stavljala na teret.

Taktika mu je uvek bila ista - prilazio je žrtvama s leđa i pokušavajući da sakrije lice najčešće im je pretio nožem. Devet žena ga je ipak prepoznalo, a ostale su opisujući boju njegovog glasa i način na koji im je prilazio, tvrdile da je to bio baš on.

Tokom istrage izjavile su da je ovaj suvonjavi nasilnik bledog lica i zamišljena pogleda imao veoma jake ruke, tako da nisu mogle da se odbrane, kada bi ih uhvatio za vrat i zapušio im usta. On je sve priznao, ali je tvrdio da nije imao nož. Čak je rekao da je do maja prošle godine imao devojku s kojom se zabavljao.

Siniša Stanimirović


vesti po rubrikama

^reportaža

17:22h

U Beogradu osuđen Goran Šućur, 28-godišnji KV električar iz Doboja: Manijaku deset godina robije

17:43h

Gradske vlasti u Budimpešti muku muče s legalizacijom prostitucije

18:06h

Reporter "Glasa" na "viđenju" bratstva Đapića u pocerskom selu Bukoru

18:38h

Epidemija svlačenja u američkom ženskom olimpijskom timu

19:04h

Neimarski planovi američkog bogataša i avanturiste Boba Stupaka

      


FastCounter by LinkExchange