[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 16. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Aug 2000 18:38 (GMT+01:00)

Epidemija svlačenja u američkom ženskom olimpijskom timu

Gola sportska ambicija

One bi da pokažu da ispod oznojenih trenerki i fenomenalnih rezultata stoji i seksi žensko telo

Stojeći pored jezera, s rukama na veslu za kajak, plavom kosom koja u slapovima pada niz ramena, u tesnoj majici i belom šorcu, Tamara Dženkins izgleda kao manekenka koja reklamira seksi kupaće kostime. Često je i brkaju sa supermodelom Lindom Evanđelistom. Ona je zapravo šampionka Amerike u kajaku koja je postala seks simbol.

Njena izazovna poza u luksuznom magazinu "Eskvajer" govori o jednom novom globalnom trendu - "pakovanju" ne tako glamuroznih olimpijskih sportistkinja u ambalažu pin-ap gerli.

Od Milana do Menhetna, skakačice u vis ili s motkom, sprinterke i bacačice diska unajmljuju agente, potpisuju ugovore za poziranje, nose odeću vrhunskih kreatora - čak je i svlače - sve to u okviru upadljivog trenda gubitka bilo kakvih inhibicija pred Olimpijadu u Sidneju sledećeg meseca. Neke kažu da to rade da bi promovisale svoj sport i tako finansirale svoje treninge.

Druge to rade da bi promovisale sebe. Koji god da je motiv, kritičari ovaj trend nazivaju karnevalom bluda koji preti da odvrati pažnju od tradicionalnog olimpijskog nadmetanja u fizičkim sposobnostima. Oni takođe strahuju da će to kod mlađe generacije stvoriti pogrešnu predstavu da je za uspeh više potrebno imati zgodno telo nego sportsko umeće.

Ovog meseca mnogima je skočio pritisak kada su u časopisu "Eskvajer" videli "10 najseksepilnijih sportistkinja Amerike". Pored Tamare Dženkins, koja se jada da joj je od tolikog veslanja ostao ožiljak na stražnjici, tu su i trijatlonka Loklan Mekmajkl kako džogira u mokroj majici i bikiniju; surferka Malija Džons zavodnički pozira na plaži; pentatlonka Meri Bet Larsen sedi u tesnim farmerkama pored svog konja. Zvezda ove parade je nesumnjivo Ejmi Ejkaf, vitka, plavokosa skakačica u vis, snimljena usred skoka u crnom kožnom bikiniju. Ona je fotografisana i kako preskače gredu u skupom bikiniju oivičenom krznom.

"Sportistkinje su nepravedno svrstane u stereotip nezgrapnih i neprivlačnih žena", kaže Ejmi. "Nadam seda će ovo pomoći ljudima da shvate da sportistkinje nisu jednodimenzionalni roboti. Mi smo interesantne i kreativne." Neki bi dodali - i gole.

Kako ne bi pala u senku ruske teniserke Ane Kurnjikove, koja više zarađuje od manekenstva nego od svog forhenda, 25-godišnja Ejmi Ejkaf se pojavila u jednom kalendaru bez ičega na sebi osim farbe na telu. Tu su bile i slike Džil Vitenvajler, skakačice s motkom, s golom stražnjicom i farbom koja se poput zmije uvijala oko njenog tela u obliku olimpijske baklje. Jedna druga sportistkinja držala je par strateški raspoređenih diskova.

Ni Evropljanke ne zaostaju za ovim trendom. "Niko se ne stidi da pokaže da se ispod trenerke nalazi žena sa lepim ili ružnim oblinama", napisao je italijanski magazin "Venerdi", objavljujući slike mnogih sportskih nada u neobičnim pozama.

Mnoge sportistkinje su, međutim, kategorički protiv ovog trenda. Kler Karver-Dijas, australijska zvezda u sinhronizovanom plivanju, izjavila je da je njen tim nedavno odbio ponudu da poziraju za "Plejboj". Stampedo svlačenja stavlja "težište na tela i seksualnost, umesto na sport", smatra ona. Međutim, igračice australijskog ženskog fudbalskog tima "Matilde" nisu mnogo toga prepustile mašti kada su nage pozirale za foto-kalendar koji su kritičari uporedili s "mekom pornografijom". Za ovu priliku skinuli su se i sprinterka Tanja Van Her i plivač Grant Haket.

Kajakašica Ejmi Ejkaf ima drugačije mišljenje. Sportistkinje, smatra ona, istiskuju pomodni "silikonski, izgladneli izgled" kao "ideal" kojem teže mlade devojke. "Odvratno je kada vidite devojčice sa 15 ili 16 godina kako su ugradile silikonske grudi", kaže ona. Za razliku od anoreksičnih uzora s modnih pista, sportistkinje su "simboli zdravlja, a ne seksa". Osim toga, ona kaže da postoji granica do koje je spremna da ide. "Plejboj" joj je nedavno ponudio 250.000 dolara da pozira naga. "To je eksploatacija", kaže Ejmi. "Ne želim to da radim."

J P


vesti po rubrikama

^reportaža

17:22h

U Beogradu osuđen Goran Šućur, 28-godišnji KV električar iz Doboja: Manijaku deset godina robije

17:43h

Gradske vlasti u Budimpešti muku muče s legalizacijom prostitucije

18:06h

Reporter "Glasa" na "viđenju" bratstva Đapića u pocerskom selu Bukoru

18:38h

Epidemija svlačenja u američkom ženskom olimpijskom timu

19:04h

Neimarski planovi američkog bogataša i avanturiste Boba Stupaka

      


FastCounter by LinkExchange