[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 16. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Aug 2000 17:43 (GMT+01:00)

Gradske vlasti u Budimpešti muku muče s legalizacijom prostitucije

Legalno na Hungaroringu

U vreme održavanja Velike nagrade Mađarske nije zaradio samo Berni Eklston

Kralj Velike nagrade Hungaroringe zove se Berni Eklstoun. Ali u ovoj trci ne zarađuje samo "Mister formule 1". Na Hungaroringu je i prostitucija imala veliki udeo u dobiti - dok vlasti nisu onemogućili legalnu prostituciju.

Područje gde je legalizovana prostitucija nalazi se direktno uz Hungaroring, nekih 15 kilometra istočno od Budimpešte. Na jednoj benzinskoj pumpi na autoputu M3, koji vodi pravo ka stazi, jedan makro s debelim zlatnim lancem hvali svoju robu: "Srećna ejakulacija. Skrenite sa autoputa, na prvom izlazu kod Hungaroringa i onda samo pravo. Direktno preko puta "Amijas kampa". Lako ćete pronaći".

I zaista, u Mođiordu, gradiću sa pet hiljada stanovnika, parkirani džipovi tipa čiroki sa zamračenim staklima stoje kraj puta koji vodi pravo ka ograđenom delu kraj staze. Tetovirani, izrazito mišićavi muškarci stoje na ne baš privlačnom terenu ispred table sa natpisom "Erotski kamp". Tu stoji sklepani daščani zid nečega što izgleda kao malo veći poljski nužnik - gde zainteresovani mogu da odaberu svoju kraljicu noći.

Kraj toga stoje dva toaleta i prazni zamrzivač sa natpisom "hladna lubenica". To je ceo komfor koji nudi ovo mesto. Žene nema nigde na vidiku. Četvorica do glave ošišana mladića stižu u BMW-u i sondiraju teren. Stižu još dvojica u crvenom pežou i neodlučno se osvrću na praznoj poljani. Još uvek ni traga od žena. Otvoren je samo bar, zapravo drvenjara pokrivena talasastim limom, koja nudi jedino preskupo pivo. Tek sada pada u oči traka kojom je opasano ovo mesto, jer su lokalne vlasti morale da ga zatvore.

Pre godinu dana je prostitucija zabranjena na ulicama Budimpešte. Kao posledica toga, prostitutke su počele da se odevaju kao domaćice i šetaju pse, pa čak i bebe. Žene su šetale po prodavnicama praveći se da nešto kupuju. Uzgred se obraćaju potencijalnim klijentima, pokušavajući na taj način da prevare čuvare reda. Vlasti su ubrzo shvatile da se novim propisom situacija u stvari pogoršala. Doneta je odluka da se napravi zatvorena četvrt.

Sad se već pola godine vodi rasprava, jer poslanici nikako ne mogu da se dogovore gde da je lociraju. Iznenada su oblasne vlasti Pešte donele odluku kojom je dozvoljena prostitucija tokom trodnevnih trka formule jedan, ali samo na u određenom području. Već godinama je kraj staze Hungaroringa prisutna prostitucija, ali policija ne može da je suzbije ma kako uporno pokušavala. Međutim, ovom iznenadnom dozvolom učinjen je pokušaj da se problem reši. Po fiksnoj ceni od 300 maraka mogla se iznajmiti montažna drvena kućica - i ponuditi seks potpuno legalno.

Međutim, vlasti u Budimpešti proglasile su ovu odluku nezakonitom, pa su i lokalni peštanski organi povukli dozvolu. Tako su drvene kolibe "Erotskog kampa", koje su nikle kao pečurke posle kiše, jednostavno nestale preko noći.

Žitelji Mođoroda nimalo se ne uzbuđuju zbog ovih dešavanja. Mi ovde nemamo probleme sa prostitucijom", kaže jedan sredovečni čovek u kafani. "Prošle godine, ovde je bilo 500 devojaka koje su jurile pijane nemačke turiste. One im se obrate i nestanu sa njima u žbunju. Gradonačelnik nas nije ni pitao da li se slažemo da se podigne ovaj kamp. Meni je svejedno - ovde ionako uvek može da se kupi seks za novac".

Jedna žena na ulici, koja u rukama drži tablicu s natpisom "slobodne sobe", pragmatično razmišlja o prostituciji: "Kod mene soba košta 40 maraka za noć. To je daleko manje nego koliko košta 15 minuta u drvenoj kolibi koja izgleda kao nužnik".

MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

17:22h

U Beogradu osuđen Goran Šućur, 28-godišnji KV električar iz Doboja: Manijaku deset godina robije

17:43h

Gradske vlasti u Budimpešti muku muče s legalizacijom prostitucije

18:06h

Reporter "Glasa" na "viđenju" bratstva Đapića u pocerskom selu Bukoru

18:38h

Epidemija svlačenja u američkom ženskom olimpijskom timu

19:04h

Neimarski planovi američkog bogataša i avanturiste Boba Stupaka

      


FastCounter by LinkExchange