[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 16. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Aug 2000 17:25 (GMT+01:00)

Demokratska opozicija Srbije predstavila izbornu platformu

Ugovor poslanika s narodom

Đinđić: Građani će nam dati glas, a zauzvrat ćemo ispuniti obećanja

BEOGRAD - Demokratska opozicija Srbije predstavila je predlog izborne platforme koji sadrži tri poglavlja - šta će DOS, posle eventualne pobede, uraditi prvog dana vlasti, šta u prvih sto, a šta u sledećih godinu dana.

Platforma, koju je sastavila G-17 plus, biće stavljena na javnu raspravu i posle deset dana konačno uobličena.

- Program ima karakter ugovora budućih poslanika s narodom. Građani će nam dati glas a mi ćemo, zauzvrat, ispuniti svoja obećanja - rekao je Zoran Đinđić, koordinator SZP, na konferenciji za novinare u Medija centru.

Mlađan Dinkić, izvršni direktor G-17 plus, istakao je da je ova grupa pri sastavljanju platforme imala u vidu pre svega želje i interese građana, ali i programe stranaka koje sačinjavaju DOS, kao i aktuelni politički trenutak.

- Posle pobede, očekujemo momentalno ukidanje sankcija. Ključni segment ekonomskih reformi biće postepena liberalizacija cena. Ako zateknemo dovoljne devizne rezerve, uvešćemo novu, konvertibilnu valutu. U suprotnom, preći ćemo na dvovalutni monetarni sistem. U prvih godinu dana biće nam, prema procenama, potrebno oko milijardu dolara i polovinu te sume obezbedili bismo donacijama. Već smo razgovarali s nekim zemljama koje su spremne da nam pomognu. Ne želimo da obnavljamo, već da gradimo novu infrastrukturu i za to nam je potrebno sedam milijardi dolara. Za godinu dana, prosečna plata u zemlji bila bi 250 maraka, što nije ono čemu težimo, ali je skoro tri puta više od onog što sad imamo.

Vojislav Koštunica, predsednički kandidat DOS, naglasio je da će nova vlast poći od potrebe da se sama menja i da kaže "ne" privilegijama, korupciji i neodgovornosti. On je rekao da je dobra strana programa ne samo što objašnjava šta, već i kad treba učiniti određene promene.

- Neophodno je radikalno promeniti Ustav u pravcu demokratizacije, decentralizacije, regionalizacije i preuređenja odnosa između dve republike. Unutar DOS su u toku dogovori kako da dopremo do crnogorskih birača - rekao je Koštunica.

J. MITIĆ

 

Prvi dan

Prvi dan zasedanja novoizabrane skupštine, u kojoj bi DOS imala većinu, bio bi obeležen usvajanjem deklaracije o hitnim pripremama za donošenje novog ustava. Vlada bi trebalo da donese program konkretnih mera Savetu bezbednosti, kojima bi se omogućila dosledna primena Rezolucije 1244. Odmah bi bila ukinuta ekonomska i politička blokada Crne Gore, broj ministarstava bio bi smanjen bar za trećinu, poslanicima i članovima vlade bilo bi zabranjeno gomilanje funkcija, a na uvid bi bili stavljeni svi tajni policijski dosijei, osim onih koji su bitni za obračunavanje s kriminalom. Predviđeno je da poslanici i članovi vlade obelodane svoje imovinsko stanje i da se od Skupštine Srbije traži da ukine sve štetne zakone, a bila bi ukinuta i taksa za izlazak iz zemlje.

Vraćanje u svet

Zadaci koje bi nova vlada morala da ispuni u prvih godinu dana svoje vlasti odnosili bi se na vraćanje Jugoslavije i Srbije u svet, radikalne ekonomske reforme i početak velikih investicija u infrastrukturu.

Novi zakoni

Reforma monetarnog sistema, antikorupcijski, krivični zakon, zakoni o vojsci i policiji, sudovima i sudijama, javnom tužilaštvu, javnom informisanju, univerzitetu, lokalnoj samoupravi i paket izbornih zakona obeležili bi prvih sto dana vlade koju bi formirala DOS.


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Protest radnika kombinata "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici

15:30h

Vuksanović: Sledi adekvatan odgovor na banditsko ponašanje Kfora

15:45h

Vukšić: Usvojena vojna doktrina jača Miloševića

16:15h

Đukanović: Nećemo sprečavati izbore, neka glasa ko hoće

16:20h

Reagovanja opozicije o odluci DPS da bojkotuje izbore

16:30h

Glas istražuje: Kakve su razlike u grupaciji koja želi promene u Srbiji

17:05h

Predizborna obećanja vlasti i opozicije

17:10h

Ko je ovaj čovek: Tomislav Nikolić

17:25h

Demokratska opozicija Srbije predstavila izbornu platformu

17:40h

SPO poziva DOS na formiranje zajedničke liste u lokalu

18:00h

Šef CIA Tanet boravio u Sofiji: Bugarska ugrožena zbog Jugoslavije

18:15h

Policijska hajka na članove Otpora u Srbiji

23:20h

Batić o izborima na Kosmetu: Pripreme za nove manipulacije

23:35h

Nemoguć savez DPS i SNP

23:40h

Kancelarija Stejt departmenta: Podrška demokratskim snagama

23:45h

Uložen protest UN povodom preuzimanja "Trepče"

     


     


FastCounter by LinkExchange