[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 16. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Aug 2000 17:17 (GMT+01:00)

U sredu bi Čarls Bukovski napunio 80 godina

Jubilej "starog pokvarenjaka"

"Ja sam šovinista. Žene su upotrebljive jedino u krevetu", jedna je od njegovih najčešće citiranih izjava

Šta, nema seksa? Nema alkohola? Ni cigareta? Poslednji put se Čarls Bukovski nasmejao smrti u lice kada mu je lekar dao dobronamerni savet da se odrekne svega do čega mu je bilo stalo.

Kada je strah i trepet malograđanskog društva oboleo od leukemije i konačno odlučio da se odrekne svoje obavezne dnevne doze piva, već je bilo kasno. Pre šest godina umro je "stari pokvarenjak" američke literature, koji bi na današnji dan napunio osamdeset godina.

Njegov život bio je obeležen krajnostima, ekscesima i punom flašom. Višedecenijsko konzumiranje alkohola i nekoliko krvavljenja želuca bili su spoljni znaci samouništenja. Svoje unutrašnje ponore, ovaj majstor reči od četiri slova otkrio je u svojim knjigama.

Počeo je pedesetih godina s kratkim pričama, kasnije su usledile pesme ("Devojke u zelenom hotelu") i romani "Čovek sa kožnom torbom", "Najgore tek dolazi"). Njegovo delo obuhvata preko 60 knjiga, koje se čitaju kao parodija na Ernesta Hemingveja, samo bez njegove sklonosti ka simbolici, ka prećutkivanju suštinskog.

Naprotiv, Čarls Bukovski je autor bez tajni. On je uvek rado govorio, i to ponajviše ono što se niko drugi nije usudio da piše. "Ja sam šovinista. Žene su upotrebljive jedino u krevetu", jedna je od njegovih najčešće citiranih izjava.

I ovakve izjave su na najbolji način pothranjivale njegov imidž literarnog prostaka, koji je pisao priče o ženama i piću u najboljem pornografskom stilu. Iz istog razloga retko se viđao trezan i bez plavuše. Rođen 1920. u rajnskom gradiću Andernahu u poljsko-nemačkoj porodici, stigao je već sa dve godine u zemlju beskonačnih mogućnosti. Kasnije se probijao kroz život perući mrtvace, kao berač voća, klošar i poštar.

Gotovo sve njegove pripovetke, pesme i romane prožima autobiografski ton. Više nego jednom opisao je sebe. "Ožiljci, nos pijanca, majmunska gubica, stisnute oči. I glupo, zadovoljno cerenje."

Da Bukovski dan danas živi dokazuje velika popularnost njegovih dela, kao što su pre svega "Zabeleške starog pokvarenjaka", "Šund", "Kakva korist od naslova", "U čemu je problem gospodo", Žene", "Pošta", "Muzika vrele vode", da pomenemo samo neke...

MVP


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Pala prva klapa filma "Ničija zemlja" režisera Danisa Tanovića

16:31h

Autobiografija kalifornijskog lidera "Anđela pakla"

16:54h

"Zlatni leopard" za zabranjeni kineski film

17:09h

"Karolina Nojber" najbolja predstava na Ohridskom letu

17:17h

U sredu bi Čarls Bukovski, da je živ, napunio 80 godina

17:23h

Tri "Prosvetina" laureata: Orlić, Bognar, Stanković

17:44h

Delegacija Grada teatra na Dubrovačkim letnjim igrama

18:07h

Počinje Žički duhovni sabor

      


FastCounter by LinkExchange