[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 16. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Aug 2000 17:28 (GMT+01:00)

Podmlađivanje organizma

Med pobeđuje apetit

Savremena nauka je potvrdila da med snižava povišenu kiselost želudačnog soka i da je stoga blagotvoran kao sredstvo za lečenje gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Dokazano je da med pobuđuje apetit, što je od izvanredne važnosti za decu koja su mršava i kod rekonvalescenata. Zahvaljujući velikoj količini šećera i organskim kiselinama, on deluje blago nadražujuće na sluznicu želudačnog trakta i izaziva lak laksativni efekat. Svakodnevna umerena upotreba meda u ishrani reguliše rad creva. Deci koja pate od opstipacije treba davati uveče 30 g meda s 3/4 šolje toplog mleka. Šta znači savršen rad crevnog trakta za zdravlje, ne treba, čini se, posebno naglašavati - svi znaju da su "lenja creva" skladište opasnih otrova!

Savremena nauka je potvrdila da med snižava povišenu kiselost želudačnog soka i da je stoga blagotvoran kao sredstvo za lečenje gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Rezultati istraživanja nekih ruskih naučnika pokazali su da se kod klasičnih metoda lečenja uspeh postiže kod svakog trećeg, a kada se ova terapija dopuni uzimanjem meda, kod svakog drugog obolelog.

Ipak, naučnici još nisu saglasni sa preporučenim dozama. Jedna od varijanti je: 30-60 g meda ujutru, 40-8 g u podne i 30-40 g uveče. Kura traje 15-20 dana. (Postoje i kure sa daleko većom količinom meda, ali s obzirom da u tim slučajevima može doći do mučnine i povraćanja, ne navodimo ih ovde.)

Oboleli koji imaju sniženu kiselost želudačnog soka treba da piju med sa hladnom vodom neposredno pre jela.

Čaša tople vode ili čaja od matičnjaka sa medom, popijena pred spavanje deluje umirujuće i leči nesanicu i neurasteniju. Obolelima od hepatita preporučuje se potpuna zamena rafinisanog šećera medom, jer ga jetra mnogo lakše apsorbuje.

Mnogobrojna istraživanja različitih autora pokazala su da odojčad koja svakodnevno dobijaju med bolje napreduju, brže dobijaju na težini i ređe boluju a posebno su otporna na prehlade. Med se preporučuje i deci koja se veštački hrane, jer predupređuje proces varenja u crevima i pomaže normalizaciji mikroflore. Može se davati i nedonoščadi, kao i novorođenim bebama koje imaju žuticu.

Pošto blagotvorno deluje na nervni sistem, med može pomoći kod noćnog mokrenja dece.

Med kao lek najbolje je uzimati u rastvorenom stanju. Dnevna doza je oko 100 g, raspoređena na tri porcije. Uzima se sat i po do dva pre, odnosno, tri sata posle jela. Kura traje dva meseca. Doza za decu je 30 g dnevno, raspoređena na tri dela.

Svakodnevna doza za stimulaciju rada creva je 30-40 g. Ne treba uvećavati doze na svoju ruku, jer, kao što smo videli, med je, zaista, i lek, a ne samo hrana.

U kozmetici med zauzima izuzetno značajno mesto, jer predstavlja jedno od najstarijih, najproverenijih i potpuno bezopasnih sredstava za ulepšavanje i negu kože. Kao nekad drevna, tako i savremena kozmetologija koristi med kao komponentu za kreme, balzame i maske za negu kože. Možete se prepustiti nekoj od svetski poznatih kuća da o vama brinu, kupujući njihove proizvode, a možete i sami, u domaćim uslovima, napraviti masku od meda. Najjednostavnije je rastvoriti med u čistoj vodi i naneti ga na kožu a ako želite napravite smesu od jednakih delova meda i sirovih žumanaca i sveže pavlake.

Ako mislite da ovo važi samo za lepši pol, varate se, med se preporučuje muškarcima kao losion posle brijanja, jer zaustavlja krv, dezinfikuje i ubrzava regeneraciju traumiranih ćelija. Takođe, glača kožu i čini je elastičnijom.

I, najzad, mada je u praksi preosetljivost na ovaj pčelinji eliksir zaista retka, treba naglasiti da se med ne preporučuje onima koji su alergični na neku njegovu komponentu, kao ni osobama od kojih treba ograničiti unošenje ugljenih hidrata.

Dijabetičari neizostavno treba da konsultuju lekara, bez obzira na stepen oboljenja.

Skleroza

Kao pomoć obolelima od skleroze moždanih sudova preporučuje se smesa od meda i crnog luka (1:1). Treba je uzimati po jednu supenu kašiku, dva puta na dan - ujutru i uveče, tokom dva meseca.

Kod oslabljenog srčanog mišića treba biti posebno uporan u upotrebi meda i rezultati neće izostati: med, naime, nije samo sredstvo za jačanje radne sposobnosti srca, već i hrana za njega. "Dugom, istrajnom upotrebom meda, u količini do 100 g dnevno, rad srca se polako stabilizuje, otoci se povlače, dolazi do normalizacije krvnog pritiska i diureze. Umor i bol u predelu srca se smanjuju, san normalizuje, a raspoloženje postaje bolje. Jednom rečju, med podiže životni tonus", ovako se o medu izrazio nemački stručnjak dr Beobald. Ruski naučnik, dr Kuzmina, predlaže med kao dijetetsko sredstvo kod oslabljenog srčanog mišića. Treba uzimati med kao hranu, s mlekom, nemasnim sirom, voćem itd.

Ipak, treba reći da, zbog brzog dejstva meda, može doći do gotovo euforičnog stanja obolelog, do precenjivanja sopstvenih moći; bez obzira na to, ne sme se naglo menjati režim života, ni dozvoliti prevelika fizička aktivnost. U ovakvim slučajevima neophodna je stalna lekarska kontrola, strpljenje i umerenost u svemu. U međuvremenu, dobro je dopunjavati terapiju još i čajevima od cveta gloga ili ploda šipka (treba da preovlađuje sam plod, a ne semenke).

Vera Horvat


vesti po rubrikama

^feljton

17:01h

Opus dei: Verski faktor u sukobima

17:28h

Podmlađivanje organizma: Med pobeđuje apetit

      


FastCounter by LinkExchange