[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 16. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

15. Aug 2000 17:36 (GMT+01:00)

Sve više tinejdžera počinje da traži posao preko leta

Počinjemo da ličimo na svet

Nije tačno da su nam deca inferiorna, apatična i bez interesovanja, tvrdi školski psiholog Gordana Nikolić

BEOGRAD - Letnji raspust ulazi u poslednju četvrtinu - ako ima đaka koji se do sada nisu odmarali iz bilo kog razloga, oni imaju još samo dve nedelje da nadoknade propušteno. Učenici koji preko godine nisu bili vredni, pa su pali na popravni i kandidati za srednjoškolce, moći će da predahnu tek kad prođu dani kritični za upis ili popravne ispite.

Kako se približava prvi septembar, odrasli se sve češće pitaju da li bi u ovim vrelim i sparnim danima trebalo da podsećaju svoje potomke đačkog uzrasta da već za 14 dana počinju školske obaveze.
- Učenici preko leta ne moraju da misle na školu. Da li odrasli, kad su na godišnjem odmoru, treba da razmišljaju o poslu? Jedino na čemu bih insistirala jeste čitanje. Nama su deca prestala da čitaju, to se može videti pre svega po njihovom rečniku koji je jako oskudan. Kad ih, na primer pitate kako se osećaju, oni upotrebljavaju samo dve reči - "super" i "bljak". Vrlo lako se uoči da jako teško verbalizuju svoja stanja - kaže Gordana Nikolić, psiholog u Petoj beogradskoj gimnaziji, uz opasku da će deca koja čitaju imati i veća interesovanja, bogatiji rečnik...

Znanje i iskustvo

- Naša deca misle da je inostranstvo samo Budimpešta i Atina, jer ih tamo vodimo na ekskurziju, a ako ih pitate o nekim drugim gradovima i državama, zapanjite se kad čujete odgovore. Na kraju školske godine radila sam test iz opšte kulture sa maturantima i jedan od zahteva je bio da se "spari" država i valuta. Za primer su uzete evropske zemlje, a ne države kao što je Burkina Faso, na primer. Malo njih je tačno odgovorilo na pitanje. Nije ni čudo, mi smo to naučili putujući, a sadašnjim generacijama su uskraćena takva iskustva, priča školski psiholog Gordana Nikolić.

Iz iskustva se zna da đaci nerado čitaju čak i lektiru, jer saznanja stiču gledanjem ekranizovanih romana. To utiče na gubljenje navike za čitanje knjiga, a celu stvar sa knjigama zaoštrava i činjenica da im ni roditelji nisu baš neki primer za ugled.

S druge strane, odrasli mogu da pomognu svojoj deci tako što će im pomoći da razviju svoja interesovanja za sport, fotografiju ili kompjutere, na primer. U svakom slučaju, Gordana Nikolić isključuje svako učenje "unapred" ili ponavljanje lekcija, jer bi takvo ponašanje, smatra, uticalo da škola postane zastrašujuća za đake.

Na pitanje da li su deca svesna da im protiču dve poslednje nedelje raspusta, sagovornica "Glasa" odgovara potvrdno.
- Znaju oni to fantastično, to se vidi i po njihovoj reakciji sa suprotnim osećanjima - dok jedni kažu "nije valjda da će opet škola", drugi poručuju "hvala Bogu da će škola"! I deci raspust može da se otegne, malo se putuje, a i odmor je dosadan ako se bezveze troši - priča školski psiholog.

Ono što je primetila kad su tinejdžeri u pitanju, a smatra da je izvanredno, jeste da sve više srednjoškolaca preko leta traži posao.
- Smatram da je to divno, počinjemo da ličimo na svet. Pri tom ne vidim razloga zašto tinejdžeri ne bi zaradili za džeparac. I sama sam posle drugog razreda gimnazije radila popis u knjižari, od zarađenih para kupila materijal i sašila haljinu koju sam tek nedavno bacila, jer je imala vrednost prvih zarađenih para - seća se Gordana Nikolić i navodi primer nekolicine gimnazijalaca iz Pete koji radom preko leta, u kiosku ili perionici automobila, recimo, zarađuju za džeparac. Jedan od učenika čak vrlo ozbiljno i lepo pravi police.

- Nije tačno da su nam deca lenja i neinventivna, apatična i neupotrebljiva i da samo čekaju da im stvari padnu s neba. Nipošto ne bih potcenila njihova interesovanja. Oni se bore za sebe i nisu tačne priče da samo trče po kafićima - kaže psiholog Pete beogradske gimnazije, podvlačeći da je neverovatno kojim se sve kanalima deca snalaze da bi došli do posla.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

17:07h

Sindikat obrazovanja Vojvodine: Prevaziđena cena rada od 305 dinara

17:36h

Sve više tinejdžera počinje da traži posao preko leta

17:58h

Veledrogerije nude "vezanu" trgovinu ivanjičkim apotekama

19:41h

Uoči tradicionalnog Dragačevskog sabora "Guča u Beogradu"

19:49h

Patrijarh Pavle po pozivu boraviće u Moskvi

19:52h

Povodom 40 dana od smrti kraljevića Tomislava, liturgija na Oplencu

22:46h

Hilandar dobio struju

      


FastCounter by LinkExchange