[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 8. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


07. Aug 2000 15:55 (GMT+01:00)

Medicina

Prva pomoć: kako otkloniti male smetnje koje mogu pokvariti odmor

Letovanje bez problema

Toplotni udar. Grčevi u vodi. Uganuća. Ujedi meduze... sve se to događa na letovanju. Šta uraditi?

Leti smo više napolju, putujemo, kupamo se u reci ili moru i normalno je da se događaju i male nezgode koje, ako se ne "obrade" kako treba, mogu da pokvare odmor. Evo kako reagovati u nekim situacijama:

MUČNINA U PREVOZU. Mnogima je muka u automobilu, autobusu, avionu, na brodu. Simptomi su pored mučnine i vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, malaksalost.

Šta uraditi u automobilu? Ako znate da vam je muka u automobilu, onda odmah sedite napred i otvorite prozore da uđe što više vazduha. Glavu zabacite unazad, naslonite je na naslon i pokušajte da je što manje pomerate. Najbolje je da gledate dva tri metra ispred automobila i to pravo ispred vas.

Na brodu. Nemojte da boravite na pramcu, to jest na prednjem delu broda, već u centralnom, jer je on najstabilniji. Najbolje ćete se osećati na mostu, na otvorenom, gde ćete duboko disati.

U avionu. Najmanje će vam biti muka ako sedite u centralnom delu aviona, to jest između dva krila. Pre nego što pođete na put jedite suvu hranu (nekoliko krekera, tost ili keks) i pijte što manje tečnosti.

U bilo kojem prevoznom sredstvu. Uvek bi trebalo da imate pri ruci pilule protiv mučnine ili flastere (koji se ponekad pojave i u našim apotekama, a dejstvo im traje 6 sati) i žvakaće gume.

TOPLOTNI UDAR. Ako se provede duže vreme u toplom i vlažnom ambijentu, telo akumulira toplotu, a ne može da je emituje. Posledica su visoka temperatura, mučnina, nesvestice, glavobolja, tahikardija, malaksalost i ponekad gubljenje svesti.

Šta treba uraditi? Prvo ćete tu osobu odvesti napolje, na svež vazduh ili u prostoriju gde je hladnije. Potrebno je raskomotiti žrtvu toplotnog udara, odvezati joj kaiš i osloboditi je svega što je steže. Onda je treba položiti na leđa i podići joj noge u vis, oko 30 cm.

Hladite telo - Dobro je da se pokvase peškiri i njima hlade vrat, grudi, prepone i puls.

Pomozite joj da pije - Na sve načine pokušajte da osoba sa toplotnim udarom popije vode, makar u malim gutljajima, jer joj je organizam dehidrirao.

Masaža - Dobro će doći i lagana masaža od nogu ka gore, što će pomoći da se krv popne u srce.

POVREDE. Često se dešava da se povredimo, posečemo na plaži ili negde napolju. Bez obzira što rana ne krvari mnogo, trebalo bi je dobro obraditi, da bi se sprečilo da bakterije uđu u ranu i izazovu infekcije.

Šta uraditi? Ranu prvo dobro operite tekućom, hladnom vodom, a prljavštinu skinite čistim sunđerom. Tada ranu dezinfikujte praškom ili sprejem za rane i stavite na ranu sterilnu gazu, pa flaster. Veoma su praktični flasteri sa antibiotik praškom. Gaza i flaster se drže sve dok rana ne zaraste. Ako se pojavi hematom, na to mesto stavljajte kockice leda. Povređeni deo čuvati da se ponovo ne ozledi.

J. M.

Dodir meduze i ježeva

Ujed meduze izaziva bolno pečenje i otok. Ubod ribe pauka - bol, a isto tako i bodlje ježa, a na mestu uboda može se razviti infekcija.

Šta uraditi protiv meduza i ribe pauka? Opečeno mesto dobro isprati morskom vodom i dezinfikovati. Ovaj povređeni deo istrugati blago nožem (tupim delom), kako bi se otklonile sve dlačice meduze. Zatim potopiti ovaj deo u toplu vodu i držati 30-40 minuta: toplota deluje kao protivotrov. Posle toga namazati kremom na bazi kortizona (sa receptom u apoteci). U ovim slučajevima ne koristiti antihistaminske (protivalergijske kreme) jer one menjaju svojstvo na suncu.

Protiv ježeva. Ubodeni deo nikako ne oslanjati na tlo, da iglice ne bi još dublje ušle u nogu. Ubodeni deo dobro oprati i dezinfikovati, a zatim uzeti čistu pincetu i pažljivo vaditi bodlje, a vade se tako što se čupkaju u istom pravcu kako su ušle pod kožu. Ako ih ne izvadite, ne brinite, samo će opravak malo duže trajati. U svakom slučaju ubodeni deo treba dobro dezinfikovati i umotati gazom.

Grčevi

Grčenje mišića izaziva jake, iznenadne bolove. Leti se to često dešava u vodi ili na suncu - "toplotni grčevi". Uzrok je gubitak vode i mineralnih soli znojenjem. Nedostatak kalijuma i magnezijuma najčešće izaziva grčenje mišića.

Šta uraditi? Ako vas uhvati grč u listovima, treba držati koleno istegnuto, a prste na nogama što više podignuti ka vama. Ako se grčevi pojave u butinama, istegnite što više nogu i što više možete gurajte koleno unazad.

Masaža. Deo tela u kojem se pojavio grč treba masirati i to od dole ka gore, kako bi se aktivirala cirkulacija.

Lek. Ako imate pri ruci, rastopite i popijte kesicu minerala u vodi. Najbolje bi bilo da ova mešavina sadrži kalijum, magnezijum i vitamin C. Ako nemate tako nešto, popijte odmah neki multivitaminski napitak.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

15:55h

Prva pomoć: kako otkloniti male smetnje koje mogu pokvariti odmor

16:05h

Kafopijama preti artritis

19:30h

Horoskop za utorak

20:15h

Lopov sam sebe prijavio

20:25h

Dirali kitove, preti im zatvor

20:45h

Zloupotreba katastrofalnih poplava u Brazilu

20:55h

Eksponat filmskog režisera razočarao Njujorčane

21:05h

Oterao ženu zaraženu sidom

21:15h

I tenor Bočeli na meti poreznika

21:20h

Ukrao samo jednu marku

21:35h

U Italiji klima "poludela" - Sneg u avgustu

      


FastCounter by LinkExchange