[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 8. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

07. Aug 2000 20:20 (GMT+01:00)

PODLAĐIVANJE ORGANIZMA (5)

Blagotvorno za celo telo

Što se energičnije budete masirali, to će vaša krv bolje da cirkuliše

U primarne mere koje odlažu starenje i daju nov elan već iznurenom telu spada i masaža. To je drevna tehnika buđenja zaspale energije i stimulacije organizma. Ne treba je se nipošto odreći u borbi protiv preranog starenja, a i kad je starost već tu, samo je treba prilagoditi stanju osobe koja joj se podvrgava.

Ne treba nikada sprovoditi masažu dok traju upalni procesi, kod kožnih oboljenja, proširenih vena i tromboze; u svakom slučaju, konsultujte lekara pre nego što se odlučite za masažu čitavog tela.

Mi ćemo vam predložiti dve izuzetno korisne masaže koje, svaka na svoj način, doprinose poboljšanju opšteg stanja, podmlađivanju i krepljenju organizma, a koje možete da bez teškoća sprovedete i sami.

Masaža desni

Možda niste znali da se po izgledu desni može odrediti u kakvom je stanju organizam neke osobe. S godinama, one postaju sve pljosnatije i bleđe.

Masažom desni podmlađuje se čitav organizam.

Vreme pranja zuba iskoristite i za ovu jednostavnu masažu. Potrebna vam je dobra četkica od prirodne dlake kojom ćete blago masirati predeo oko zuba, ne iritirajući ga. U toku dana jezikom izmasirajte desni 10-15 puta na jednu, i isto toliko puta na drugu stranu.

Masaža stopala

Ova vrsta masaže je posebno efikasna kad se oseća opšta klonulost i stalni zamor koji nije uzrokovan preteranim radom.

Pošto se na tabanima nalazi veliki broj nervnih završetaka, njihovo masiranje dovodi do tonizirajućeg i okrepljujućeg efekta.

Postarajte se da koža na vašim tabanima bude glatka i meka kao na rukama; izaberite samo anatomski najbolju obuću, uvek od prirodne kože. Na tome nemojte štedeti. Nikad ne zaboravljajte koliko važnu ulogu igraju stopala u vašem životu - negujte ih i pazite.

Evo kako ćete pristupiti masaži:
1. Sedite na pod „po turski" i okrenite tabane unutrašnjom stranom nagore. Protrite prste nogu među dlanovima, lako ih povucite i zagrejte stopala.
2. Počnite masažu uz pomoć palaca na rukama. Određene tačke
stimulišite kao da želite da palac „ušrafite" u stopalo. Za to vreme, ono je fiksirano pomoću ostalih prstiju ruke. Tačke koje su bolne još temeljnije obradite. Neka vreme koje posvećujete svakoj tački bude oko 20-30 sekundi.
3. Protrite i pogladite stopalo dlanom.
4. Lupkajte prstima po stopalu.
5. Pritiskajte stopalo rukama s oba kraja, da napravite udubljenje.
Ovo je profilaktička mera protiv ravnih tabana.
6. Jednom rukom čvrsto držite stopalo, a drugom uhvatite nožni palac i pokušajte da ga vrtite čas na jednu, čas na drugu stranu.
7. Stavite nogu na pod i kružnim pokretima masirajte tačke na gornjoj i bočnim stranama stopala (njih od pete prema prstima).
8. Masirajte stopala prstima ruku u pravcu od prstiju ka risu.
9. Izmasirajte tačke na unutrašnjoj i spoljnoj strani peta.

Poželjno je da masažu stopala sprovodite ujutru i uveče, posle tuširanja, kad su stopala zagrejana. Posle masaže potapšite noge odozdo nagore, od prstiju do bokova.

Uveče možete da pripremite kupku za noge, koju ćete dobiti kada u vruću vodu dodate sode bikarbone. Kupka treba da traje oko 15 minuta, a posle možete da obradite pete i, na kraju, da namažete stopala kremom. Tada pristupite masaži.

Što energičnije budete masirali, to će krv bolje da cirkuliše. U pravilnom optoku krvi ispiraju se toksini, a noge oživljavaju.

Doslednom i istrajnom masažom stopala aktiviraćete i organe koji su povezani s tačkama na njima, a poboljšaćete i otpornost prema prehladi i infekcijama.

Vibrogimnastika

Kremu za stopala birajte isto tako pažljivo kao i onu za kožu lica; ružičasta i glatka stopala omogućuju da lakše doprete do svih tačaka na njima, što nije lako ako postoje rožnata zadebljanja.

Poznati ruski akademik, profesor A. Mikulin, izneo je jednu više nego zanimljivu teoriju o takozvanoj vibrogimnastici, koja ćelije oslobađa zagađenja, to jest, kako se on izrazio, slake. Njegova metoda je vrlo jednostavna: treba se podići na prste tako da su pete uzdignute od poda jedan cm, a onda se naglo spustiti na pete, osetivši laki udar, kakav se oseća pri brzom hodu ili trčanju. Posle tridesetak vežbi, koje se izvode po jedna u sekundi, sledi pauza 5-10 sekundi. Vežbe se mogu obavljati bilo gde, u kući ili prilikom šetnje, svejedno. Ne treba podizati pete više od 1 cm, jer bi to, umesto pozitivnog učinka, moglo da povredi venske zaliske.

Izbacivanje toksina kao način podmlađivanja organizma

Prema mišljenju inž. Mikulina, ove vežbe održavaju organizam u dobroj formi, odlažu starenje, izbacuju slaku i dobra su predohrana protiv tromboflebita.

Sudeći po tome da je ovaj naučnik za života ušao u legendu zbog svog čeličnog zdravlja (a o kome je počeo da brine tek kada ga je, posle pedesete na to naterao srčani udar), nije na odmet isprobati neku od njegovih metoda.

Zajednički problem savremene mikro i makroekologije jeste, po svoj prilici, zagađenost. Konzervansi, nitrati, nitriti, hemijski aditivi, pesticidi i druge opasne materije koje unosimo s hranom, talože se u našem telu, s godinama sve više, i ometaju ga da funkcioniše onako kako to od njega očekujemo.

Ima zaista mnogo dobrih i jednostavnih načina da se sav taj otpad izvede iz organizma; čini se da su na tome najozbiljnije radili tibetanski, kineski i ruski iscelitelji, ali i Japanci, koji su se prvi suočili s najopasnijim zagađenjem koje svet poznaje - radioaktivnošću.

Sutra: Ishrana čuva mladost

Piše: VERA HORVAT


vesti po rubrikama

^feljton

18:42h

Poslednja ispovest princa Tomislava Karađorđevića (22)

20:20h

PODLAĐIVANJE ORGANIZMA (5)

      


FastCounter by LinkExchange