[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 8. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

07. Aug 2000 18:42 (GMT+01:00)

Poslednja ispovest princa Tomislava Karađorđevića (22)

Milion funti za lažnu ruku

Pošto se nije znalo gde se nalazi ruka Svetog Jovana počele su da kruže razne priče.Po jednoj do ruke je stigao Gering i poklonio je Hitleru, a ovaj generalu koji je organizovao spasavanje Musolinija

Konvent maltežanskog ordena bio je smešten u Voroncovskom dvorcu, u Sadovoj ulici, u Peterburgu (današnje Suvorovo učilište), a svete relikvije, ubrajajući tu i desnu ruku svetog Jovana, čuvale su se u Rimokatoličkoj crkvi svetog Jovana Jerusalimskog (maltežanska kapela) koja je bila sagrađena pored dvorca. U znak zahvalnosti za prihvatanje Reda pod svoje najviše pokroviteljstvo, imperatoru Pavlu su, s najvećim poštovanjem, svetinje bile svečano predate u vidu svojevrsnog duhovno-diplomatskog poklona 1799. godine.

Svečana ceremonija predaje relikvija bila je održana u dvorskoj crkvi Gačinskog dvorca - omiljenoj vangradskoj rezidenciji velikog magistra. Ruski Sinod je proglasio i poseban praznik povodom prenošenja, s maltežanskog ostrva u Gačinu, parčeta drveta životodavnog krsta Gospodnjeg, filermske ikone Majke Božje i desne ruke svetog proroka Preteče i krstitelja Gospodnjeg Jovana. Taj dan se obeležavao 12. oktobra po starom kalendaru. Ovaj veoma poštovani gačinski praznik bio je verovatno ustanovljen po analogiji sa sličnim, u desetom veku ustanovljenim, praznovanjem, takođe povodom prenošenja te iste svetinje - desne ruke svetog Jovana Krstitelja iz Antiohije u Konstantinopolj, u predvečerje Bogojavljenja Gospodnjeg 956. godine.

U Rusiji su te iste, 1799. godine, po najvišoj naredbi pravoslavne crkve, novodobijene svetinje bile prenete u Peterburg, gde su s dubokim poštovanjem bile smeštene u veliki dvorski hram Svetog Spasa, pored imperatorskog Zimskog dvorca. S praznikom je bila spojena i posebna služba koja je uskoro pala u zaborav.

Kad je 1801. godine umro imperator Pavel Petrovič, njegov naslednik imperator Aleksandar Prvi odrekao se titule velikog magistra, a 1817. godine i potpuno ukinuo Jovanov red malteških vitezova u Rusiji. Na fonu tih političkih događaja zaboravilo se i na praznovanje u čast sećanja na prenošenje malteških relikvija, ali se ipak i dalje obeležavalo u kalendarima.

Međutim, za vreme vladavine imperatora Nikolaja Pavloviča, kada je završen s izgradnjom i svečano osvećen novi pavlovski gradski hram u Gačinu (1852. godine) obnovljeno je praznovanje.

Svake godine, 11. oktobra po starom kalendaru, svetinje su bile prenošene iz Saborne crkve Zimskog dvorca u Peterburgu u gačinsku dvorsku crkvu, gde se održavalo svečano celonoćno bdenje. Ujutro, na sam praznik, posle liturgije, litija sa svetinjom je išla u Pavlovski hram, gde se održavao moleban (blagodarenje) a relikvije su ovde ostajale desetak dana, radi svenarodnog poklonjenja, a zatim su se, posle litije po čitavom gradu, vraćale u Peterburg.

Kako se nije znalo gde se nalazi Svetiteljeva ruka, počele su da kolaju razne priče. Jednu sam čuo u Španiji, po kojoj je do ruke došao lično Gering. On je navodno poklonio Hitleru, a ovaj generalu koji organizovao spasavanje Musolinija. Posle toga je, nekim putem, završila u Španiji.

Kad sam 1955. godine bio u Madridu, došli su neki ljudi i ponudili mi da otkupim ruku za milion funti. To je u ono vreme bilo ogromno bogatstvo. Ne samo da nisam imao te pare, već nisam imao ni kome da se obratim za taj novac. Možda je i bolje što je bilo tako, jer da sam imao te pare, ja bih ih dao za tu relikviju i omogućio falsifikatorima da dođu do velike zarade.

Sutra: Tajna čuvana pola veka


vesti po rubrikama

^feljton

18:42h

Poslednja ispovest princa Tomislava Karađorđevića (22)

20:20h

PODLAĐIVANJE ORGANIZMA (5)

      


FastCounter by LinkExchange