[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 8. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

07. Aug 2000 17:53 (GMT+01:00)

Nebojša Medojević, ekonomista, o prodaji elitnih hotela Francuzima

Novi vlasnik na "mala vrata"

Ugovor pripremljen bez međunarodnog tendera posle tajnih pregovora i suspendovanjem pravnog sistema

PODGORICA - Kratka novinska vest da francuska kompanija "Akor" preuzima rukovođenje elitnim hotelima na Crnogorskom primorju - "Sveti Stefan", "Kraljičina plaža", "Fjord", "Plaža" i "Maestral", a da je crnogorski Savet za privatizaciju, posle analize polugodišnjih pregovora sa Francuzima, podržao potpisivanje ugovora o menadžmentu sa tom kompanijom, naveli su nas da potražimo komentar o tom poslu od Nebojše Medojevića, nezavisnog ekonomiste iz Podgorice.

- Tu je nekoliko stvari u najmanju ruku neobično, a u svemu je zaobiđena procedura, odnosno suspendovan je pravni sistem države Crne Gore u oblasti privatizacije, kaže za naš list Nebojša Medojević. Neobično je što je Savet za privatizaciju vodio tajne pregovore sa Francuzima, nezakonito je da takve pregovore uopšte vodi Savet za privatizaciju, odnosno da se u pregovorima o prodaji imovine zaobilaze ta preduzeća, njihovi zaposleni, a kako je reč o najvrednijem delu crnogorske imovine, bilo je logično da se o svemu organizuje i neka javna rasprava. Da ne pominjem da je činjenica da ni ranije vlasništvo nije raspravljeno, jer Crna Gora, iako se još krajem prošle godine na to obavezala, nije donela zakon o denacionalizaciji, pa se može desiti da se pojave i neki prethodni vlasnici, pošto "Budvanska rivijera" nije vlasnik svih tih hotela, naglašava Medojević.

- Savet je praktično suspendovao sve legalne organe preduzeća, sve što je propisano Zakonom o preduzećima i nalazi se na pragu zaključenja ugovora, čime se u stvari Vlada Crne Gore legitimisala kao vlasnik svega u Crnoj Gori, pa i te najvrednije imovine u turizmu, kao strateškoj grani privrede. Praktično "na mala vrata" uvode se neki novi vlasnici pomenutih hotela, a umesto javnog tendera, na kome bi se prikupile najbolje ponude i umesto javnosti u celom poslu, tajnim kanalima se sklapa ugovor, čije osnovne elemente ne znaju ni upravni odbori tih hotela, ali ni zaposleni u njima, tvrdi Medojević.

Simptomatično, je, dodaje Medojević, i što se takvi poslovi obično sklapaju u vreme izraženih političkih tenzija u državi, uz napomenu da se Savet za privatizaciju u stvari uhvatio posla koji uopšte nije njegov.

M. V.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:23h

G-17 predstavila "Belu knjigu" Miloševićeve vladavine

17:35h

Inspekcija naložila mlekarama da vrate stare cene

17:42h

Zbog povećanog poreza za potrebe odbrane zemlje od 1. Avgusta:Struja skuplja za jedan odsto

17:53h

Nebojša Medojević, ekonomista, o prodaji elitnih hotela Francuzima

18:02h

Predrag Radić sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci: RS na pragu ekonomske i socijalne katastrofe

18:12h

Odluka Tenderske komisije Saveta za privatizaciju CG: Preko Interneta prodaju 33 preduzeća

      


FastCounter by LinkExchange