[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 8. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

07. Aug 2000 17:23 (GMT+01:00)

G-17 predstavila "Belu knjigu" Miloševićeve vladavine

Pali smo ispod Albanije

Društveni proizvod je pre nekoliko godina bio dva i po puta veći od slovenačkog, a sada je deset puta manji. Po korupciji smo osmi od 99 zemalja u svetu. Inflacija sa 23 nule

BEOGRAD - Društveni proizvod za 12 godina vladavine Slobodana Miloševića toliko je pao da je manji od albanskog i bugarskog. Stopa rasta kojom se, ne prvi put, hvali Milošević je impresivna, ali je takođe, impresivno mala startna osnova na koju smo se srozali. Društveni proizvod je pre nekoliko godina bio dva i po puta veći od slovenačkog a sada je deset puta manji - rekao Mlađan Dinkić, izvršni direktor G- 17 plus na jučerašnjoj redovnoj konferenciji na kojoj je predstavljena "Bela knjiga" Miloševićeve vladavine.

Plate su u Sloveniji 1.100, a u Srbiji 90 maraka, izvoz je 1989. godine bio viši za milion dinara, a prošle godine je bio šest puta manji, rekao je Dinkić i naglasio da su poljoprivreda i elektroprivreda održali Miloševića na vlasti jer stanovništvo još nije potpuno gladno zbog održavanja niskih cena osnovnih prehrambenih proizvoda. Stočni fond je smanjen za 450.000 goveda, 800.000 ovaca i 600.000 svinja. SRJ je zabeležila i neviđenu inflaciju merenu sa 23 nule.

- SRJ je zauzela osmo mesto u svetu među 99 zemalja po korupciji. Svrstala se rame uz rame sa Kenijom i Paragvajom, a iza nas su Tanzanija, Honduras, Uzbekistan, Azerbejdžan, Indonezija, Nigerija i Kamerun - rekao Dinkić.

U proteklom dvanaestogodišnjem periodu desetine hiljada mladih je napustilo zemlju, 85.000 su izbeglice, broj ubistava je povećan za dva i po puta, a samoubistava za 30 odsto. SRJ je postala stara nacija jer na deset mladih dolazi devet starih preko 60 godina. Srbiju je, istakao je Dinkić, zahvatila bela kuga jer je priraštaj sa dva promila pao na minus tri. Stopa nezaposlenosti je sa 16 povećana na 27 odsto, pre nekoliko godina jednog penzionera izdržavala su tri radnika, a sada 1,5.

Krajem devedesetih se gradi 10.000 stanova godišnje što je pet puta manje u odnosu na kraj osamdesetih godina. SRJ je zahvaljujući Dafini i Jezdi izgubila 1,3 milijarde maraka, a od bombardovanja pretrpela ukupnu štetu u vrednosti 30 milijardi dolara od čega je direktna 3,8 milijardi.

Dok je država upropaštavana, porodica Milošević se bogatila, iz stana u Novom Beogradu preselila se u vilu u Tolstojevoj, a zatim i u Beli dvor, naglasio je Dinkić.

S. Jovičić

Topčider radi?

Novčana masa iznosi 22 milijarde dinara što je ogromno povećanje u odnosu na junsku kada je bila 18,7 milijardi. Ona je u ovoj godini povećana za 5,6 milijardi, odnosno za 34 odsto - rekao je Dinkić.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:23h

G-17 predstavila "Belu knjigu" Miloševićeve vladavine

17:35h

Inspekcija naložila mlekarama da vrate stare cene

17:42h

Zbog povećanog poreza za potrebe odbrane zemlje od 1. Avgusta:Struja skuplja za jedan odsto

17:53h

Nebojša Medojević, ekonomista, o prodaji elitnih hotela Francuzima

18:02h

Predrag Radić sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci: RS na pragu ekonomske i socijalne katastrofe

18:12h

Odluka Tenderske komisije Saveta za privatizaciju CG: Preko Interneta prodaju 33 preduzeća

      


FastCounter by LinkExchange