[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 8. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

07. Aug 2000 17:41 (GMT+01:00)

Onkološki institut usvaja međunarodna pravila u radu

Afirmacija poštenja i poverenja u nauci

Niko ne sme biti amnestiran od odgovornosti, kaže dr Nikola Mitrović, direktor Onkološkog instituta

BEOGRAD - Profesionalno bavljenje naukom iziskuje, osim poštovanja dobre proizvođačke, laboratorijske i kliničke prakse, još i poštovanje međunarodno ustanovljenih pravila dobre istraživačke prakse. Dobra istraživačka praksa, kako je istaknuto na konferenciji za novinare u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, predstavlja "novi entitet i svežu pojavu u svetu".

A zašto je njena primena bitna, objasnila je dr Ljiljana Vučković- Dekić, načelnik Odeljenja za eksperimentalnu onkologiju:
- Nauka počiva na principima istinoljubivosti, odnosno poverenja i poštenja. Međutim, to bezgranično poverenje je u poslednjih 20 godina otkrilo niz povreda etike naučnoistraživačkog rada skandaloznih razmera, počevši od plasiranja izmišljenih rezultata, izbacivanja koautora koji su radili na određenim projektima, ili pak ubacivanje određenih imena koja ni slova nisu napisala. Da bi se ovakvim ponašanjima stalo na kraj, sve zemlje u kojima su otkrivene teške povrede etičkih principa (Danska, Nemačka...) napisale su i usvojile pisani moralni kodeks, obavezujući za sve pojedince i institucije u nauci.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije je prvi na ovdašnjim prostorima krenuo, naglasio je dr Nikola Mitrović, direktor ove ustanove, sa primenom ovog kodeksa, a s ciljem da budući veliki nacionalni projekti, u ovom slučaju iz oblasti medicine, mogu na kraju da dobiju internacionalnu verifikaciju, afirmaciju i priznanje.

Imajući na umu da je dr Mitrović i predsednik Komore zdravstvenih ustanova Srbije, znači pozvana ličnost da prokomentariše aktivnosti Ministarstva zdravlja na čelu sa novoizabranim ministrom profesorom dr Milovanom Bojićem, zamolili smo ga da iznese prve utiske o učinjenom u ovoj oblasti.

- Na neki način mi smo inicirali da se pokrene niz aktivnosti, zbog evidentno lošeg materijalnog stanja u zdravstvu i niz devijantnih pojava koje se kose sa zakonom, naglasio je. Smatrali smo da mora da se ojača sistem, da bi se videlo šta se može učiniti u reformi zdravstva. Međutim, posle niza aktivnosti stekli smo utisak da baš sve i nije dobro shvaćeno. Mi od početka insistiramo na definisanju potencijala zdravstvene službe, zarad postizanja određenih ciljeva. Jesmo za to da se uklone sve devijacije, nastale kao posledica opšteg stanja u zdravstvu, ali nismo za to da se pojedinci amnestiraju.

Navodeći primer kažnjavanja "svoje" glavne sestre, zato što je inspekcija otkrila da kanta za đubre na njenom odeljenju nije imala pedalu, dr Mitrović je upozorio da svako treba da odgovara za učinjene propuste, od portira do direktora.

- Gde god su rukovodioci dozvoljavali da se neke stvari dešavaju mimo jasnih propisa, poput primene sopstvenih cenovnika u lečenju pacijenata, treba da odgovaraju. Kada kažem da niko ne može biti amnestiran, ne govorim personalno, već o sistemu rada dobre zdravstvene zaštite, pojasnio je dr Mitrović.

Z.O.


vesti po rubrikama

^društvo

17:02h

Iz Apotekarske ustanove "Beograd": Ne sumnjaju u ministra

17:12h

Nezavisni sindikat zemljoradnika južnog Banata: Strah od gladne godine

17:23h

Lekari bez granica napuštaju Kosovo i Metohiju

17:41h

Onkološki institut usvaja međunarodna pravila u radu

17:53h

Kako preživljava univerzitet u Srbiji poslednjih godina

18:04h

Program STB preko satelita

18:12h

Rešenjem dekana Medicinskog fakulteta u Prištini Rada Trajković dobila otkaz

18:27h

Prosečna plata 2.271 dinar

      


FastCounter by LinkExchange