[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 7. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Aug 2000 18:26 (GMT+01:00)

SPO izlazi i na lokalne i na predsedničke izbore

Vojislav Mihailović kandidat SPO

"Učešće na saveznim izborima zavisi od stava crnogorskih vlasti. Dovedeni u iznudicu da učestvujemo na nedemokratskim izborima", stav Glavnog odbora stranke

BEOGRAD - Srpski pokret obnove neće izaći na savezne izbore ukoliko na njima ne budu učestvovale crnogorske vladajuće partije, na lokalnom nivou pojaviće se na zajedničkim listama opozicije tamo gde budu uvažavani njihovi rezultati postignuti na poslednjim izborima, a predsednički kandidat ove stranke biće Vojislav Mihailović, gradonačelnik Beograda, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora SPO-a u SO Stari grad u Beogradu.

U zaključcima sednice, koji su usvojeni za samo desetak minuta (s tri glasa protiv i četiri uzdržana), pored ostalog piše:
"Zbog brutalnog državnog terora, represije i bezakonja, ne postoje nikakvi demokratski uslovi za predstojeće izbore. U zemlji u kojoj vlast ubija čelnike SPO-a i pokušava da likvidira lidera vodeće stranke opozicije, nema ni slobode života, a kamoli uslova za demokratske izbore. SRJ je federacija Srbije i Crne Gore, pa ne može biti saveznih izbora ukoliko ih ne prihvataju nadležni organi obe federalne članice. SPO je učinio sve da ostale opozicione stranke u Srbiji odustanu od svoje odluke da izađu 'na bilo koje izbore i pod bilo kakvim uslovima'.

Čovek tolerancije i pomirenja

Ključni argumenti izneti u prilog Mihailovićevoj kandidaturi bili su da je "čovek tolerancije i pomirenja, predstavnik one Srbije koju je svet poštovao i od koje nije bežao niko". "Nenametljivo, smireno i hrabro brinuo je o Beogradu za vreme NATO bombardovanja, tražio i nalazio prijatelje širom sveta i pobrao opšte priznanje Beograđana, cele Srbije i SRJ", neki su od razloga za njegovu kandidaturu.
GO SPO zatražio je od drugih opozicionih partija da podrže Mihailovića i izrazio nadu da te stranke, "zbog zavisti i ličnih sujeta, neće ponoviti grešku iz 1997. i bojkotovati predsedničkog kandidata najveće opozicione stranke ili predložiti nekog drugog, samo da spreče njegovu pobedu."

Smatramo da bi opštim bojkotom svih izbora srpska opozicija ogolila diktaturu u Srbiji, rezultate izbora bez učešća opozicije učinila besmislenim i prisilila režim da uskoro raspiše nove izbore, ali pod uslovima prihvatljivim i za Crnu Goru, kao državu, i za opoziciju u Srbiji. Na žalost, ostale opozicione stranke u Srbiji odlučile su da prihvate izbore pod terorom i nasiljem nad Saveznim ustavom. Tako je SPO doveden u iznudicu da učestvuje na nedemokratskim izborima".

Članovi Glavnog odbora SPO odlučili su da Vojislav Mihailović bude predsednički kandidat ove stranke.
- Očekujem da će me podržati i ostale opozicione partije, jer bi bilo bolje da izađemo udruženi. Logično je da se svi okupe oko najjače stranke. Ne mislim da će više kandidata omogućiti Miloševiću da pobedi. Ono što se izgubi u prvom, nadoknadiće se u drugom krugu. Ne bih se ni upuštao u ovu utakmicu da ne mislim da imam najveće šanse - rekao je novopečeni predsednički kandidat.

On je dodao da odluka o neizlasku na savezne izbore nije definitivna, već da će zavisiti od stava crnogorskih vlasti.
- Izaći ćemo na predsedničke izbore, jer je i s pravnog i s moralnog aspekta dopušteno žrtvovati manju vrednost radi zaštite većeg dobra. Žrtvovaćemo načelo legitimiteta zbog šanse da na izborima porazimo Miloševića - rekao je Mihailović.

"Kad je o lokalnim izborima reč, SPO je za jedinstvene liste, "s tim da se poštuje snaga SPO, zavisno od opštine do opštine, a prema izbornim rezultatima stranke od 1997. Ovo se odnosi i na izbore za Skupštinu AP Vojvodina. Svuda tamo gde drugi ne budu tako hteli, SPO će na izbore izaći sa svojim samostalnim listama ili u koaliciji s onim strankama koje budu poštovale izborne rezultate naše stranke", jedan je od zaključaka sednice GO SPO.

- Kvota od 30 odsto za nas nije prihvatljiva. Ipak, lično smatram da lokalne izbore ne treba povezivati s predsedničkim niti ih njima uslovljavati - rekao je Miladin Kovačević, savetnik predsednika SPO-a.

Još jedan od zaključaka sednice bio je da "na takozvanim saveznim izborima za Veće građana i Veće republika, SPO može da učestvuje jedino ukoliko bi na tim izborima učestvovale i vladajuće stranke u Crnoj Gori. Najsnažnija smo opozicija režimu u Srbiji, ali nismo opozicija ravnopravnosti Crne Gore sa Srbijom, niti pristajemo da zbog nekoliko poslaničkih mandata dajemo legitimitet nečemu što opasno ugrožava opstanak SRJ".

J. MITIĆ


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Sednica SNV Kosmeta u konaku manastira Gračanica

17:12h

Završen višednevni rad Sabora "Dijaspora 2000" u Beogradu

17:23h

U narednih desetak dana nova sednica UO RT RS

17:34h

Predsednik Milošević primio grupu jugoslovenskih diplomata

17:46h

Šta sve treba znati uoči izbora? (5)

17:53h

Ko je ovaj čovek? Džordž Buš Mlađi

18:04h

Ogledalo: Milošević opet izaziva NATO

18:13h

Na koji sve način može da se utiče na krajnji ishod izbora

18:26h

SPO izlazi i na lokalne i na predsedničke izbore

18:34h

Opozicija osudila odluge Srpskog pokreta obnove

18:42h

Vuk Drašković o favoritu SPO

23:15h

Svetske agencije o kandidaturi Mihailovića

23:25h

Pismo Draškoviću: Rok ponedeljak do 12 sati

   


     


FastCounter by LinkExchange