[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 7. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Aug 2000 17:51 (GMT+01:00)

Akcijom specijalnih jedinica MUP-a u Sarajevu

Uhapšen bivši ministar Alija Delimustafić

Osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja

SARAJEVO - Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova BiH Alija Delimustafić uhapšen je u petak uveče u sedištu svog privatnog preduzeća "Ceneks" u Sarajevu. Delimustafića su uhapsili pripadnici specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova obučeni u crne uniforme, sa crnim "fantomkama" na glavama posle čega mu je određen jednomesečni pritvor.

Trnovit put

Alija Delimustafić je svojevremeno imao tezgu za prodaju voća i povrća na sarajevskoj pijaci Markale. Radio je i kao konobar u nekadašnjem Domu JNA u Sarajevu. Posle šestomesečnog policijskoj kursa zaposlio se kao milicioner-pozornik u Stanici milicije "Centar" u Sarajevu. Sa braćom je držao roštiljnicu, radio je i u "Voćaru", posle čega je osnovao "Ceneks".

Delimustafić koji je na čelu Ministarstva bio od 1991. do sredine 1992. godine, pritvoren je zbog "osnovane sumnje da je počinio zloupotrebu položaja", zbog čega mu preti kazna od jedne do petnaest godina zatvora. Kancelarija visokog predstavnika Volfganga Petriča ocenila je ovo hapšenje početak borbe protiv organizovanog kriminala.

Osim "Ceneksa", Delimustafić je, zajedno sa braćom, bio vlasnik "BH banke", koja je otišla pod stečaj. Zajedno sa bankom, netragom je, nezvanično se tvrdi, otišlo i oko 20 miliona maraka čiji su vlasnici bile međunarodne organizacije i diplomatska predstavništava u BiH. U "BH banci" Amerikanci su izgubili više od dva miliona maraka.

Prve krivične prijave protiv Delimustafića podnete su 1992. godine, kada je sa mesta ministra unutrašnjih poslova otišao u fotelju ministra za snabdevanje, robnu razmenu i turizam u muslimanskoj ratnoj vladi u Sarajevu. Tada je osumnjičen da je devizama MUP-a finansirao rad "Ceneksa".

Krivične prijave protiv njega podnete su i zbog pokušaja da, uz pomoć falsifikovanih pečata Ministarstva finansija BiH, tri miliona dolara - preko "BH banke" - prebaci u "Bvg. banku" u Beču. Na krivične prijave odgovorio je bekstvom iz Sarajeva u Zagreb, a zatim u Austriju.

Zahvaljujući Zakonu o amnestiji, posle rata vratio se u Sarajevo i nastavio svoje ranije započete bankarske i trgovačke poslove.

B. Marić

 

Mutni poslovi

Dobri poznavaoci sarajevskih predratnih prilika tvrde da je Alija Delimustafić, radeći u policiji, reketirao trgovce i ugostitelje na sarajevskim pijacama. Za Delimustafića je radio i poznati sarajevski kriminalac Ismet Bajramović Ćelo. Zbog tih mutnih poslova Delimustafić je bio prinuđen da ode iz policije.

Kupio "fotelju"

Mesto ministra unutrašnjih poslova BiH, na traženje SDA, Alija Delimustafić je dobio parama koje je uložio u finansiranje partije Alije Izetbegovića.
Tvrdi se da je preko njegovog "Ceneksa" kupovao naoružanje kojim su naoružavani muslimani u BiH.


vesti po rubrikama

^hronika

17:51h

Akcijom specijalnih jedinica MUP-a u Sarajevu uhapšen bivši ministar Alija Delimustafić

18:04h

Žrtva vezana i ranjena u grudi

18:15h

Iz palate pravde: Nesreća brižnog sina

18:23h

Uhapšeni pljačkaši pančevačke zlatare

18:34h

Na plaži Zmijice kod Herceg Novog: Ubijen Milenko Vujović

18:42h

Mirovna misija na Kosmetu potvrdila: Uhapšeni Kanađani radili za Kfor

18:47h

Poginuo Slobodan Cekić

      


FastCounter by LinkExchange