[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 7. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Aug 2000 16:46 (GMT+01:00)

Dr Boško Jovićević, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, o potezima ministra Milovana Bojića

Akcija pred izbore slučajnost ili...

Loše stanje u zdravstvu je već šest godina, a nije moguće da to dr Bojić nije znao, podseća Jovićević. Niko od nas ne želi da ministar ne uspe u reformama

BEOGRAD - Ne možemo se oteti utisku da je ovako intenzivna akcija revitalizacije zdravstva uslovljena predizbornom potrebom stranke vladajuće koalicije, odnosno stranke koja vodi zdravstvo i kojoj, konačno novopostavljeni ministar zdravlja profesor dr Milovan Bojić i pripada. Ovako svakodnevne i užurbane aktivnosti novog ministra zdravlja koji je obećao uspostavljanje reda u ovoj prilično erodiranoj, a iznad svega za narod vrlo važnoj oblasti, komentariše primarijus dr Boško Jovićević, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.
- Ovako loše i teško stanje u zdravstvu je već šest godina, i već je postalo pitanje dana kada će nešto konkretno morati da se preduzme. Ako su sve ove aktivnosti samo puka koincidencija sa najavom izbora, onda je to dobro. Ali, ako nije, onda će taj zanos sigurno posle izbora splasnuti, i nastaviće se sve po starom.

Enigma lekovi

Međutim, najveću nejasnoću izaziva obećanje da će odjednom biti dovoljno lekova, kaže dr Jovičević. Kako može da ih ima, kad se zna da naše fabrike nisu u stanju da podmire potrebe, a uvoz lekova zahteva velika devizna sredstva kojih mi nemamo dovoljno.

Već postoji više primedaba u vezi sa prometom lekova, no da bi se dobila prava slika, biće potrebno da prođe ipak izvesno vreme. U svakom slučaju, rezultate tih saznanja naš sindikat pred javnošću neće prećutati.

Dr Jovićević zamera i što je oko svega stvorena velika buka. U svakoj drugoj zemlji, kaže, to bi bio normalan rad na sređivanju stanja u jednoj tako osetljivoj oblasti kao što je zdravstvo...
- Normalno je da svaka promena ministra donosi osveženje i sigurno je korisna i potrebna, veli naš sagovornik. Ali, svi vrlo dobro znamo da je zdravstvo Srbije bilo i te kako pod kontrolom i uvidom novog ministra zdravlja i pre nego što je postao ministar. U funkciji koju ima kao potpredsednik Republičke vlade, mogao je i ranije preduzeti mere za ozdravljenje zdravstva. Mi u Sindikatu s pažnjom pratimo dalji sled događaja i na prvoj narednoj sednici Glavnog odbora analiziraćemo sve što je učinjeno u mandatu novog ministra, o čemu želimo naravno javnost da obavestimo. Jedno je sigurno- niko od nas ne želi da ministar ne uspe u svojim najavljenim reformama. Svaki njihov uspeh mi ćemo pozdraviti.

Međutim, Jovičević ne krije da u Sindikatu provejava doza rezervisanosti u pogledu najavljenih, a delom i realizovanih aktivnosti iz Programa mera u oblasti zdravstva. Čime to potkrepljuje?
- U dosadašnjem toku svih aktivnosti koje sprovodi novi ministar stižu nam pritužbe naših članova, koji su veoma često izloženi grubim napadima. Čak i takvim da se ljudi osećaju poniženim i uvređenima. Nema potrebe za ovakvim vidom kontrole lekara. Postoje mnogo efikasniji mehanizmi, i bez degradacije ličnosti, napominje dr Jovićević.

Ističe takođe i da nije u redu puko preuzimanje skupih aparata i prenošenje u ustanove u kojima će postići punu rentabilnost. Kaže, da to mogu da urade, ukoliko su skupi aparati kupljeni državnim parama. Ali, da nije u redu jedan skup aparat poput skenera u Pirotu, za koje je narod ovog kraja izdvojio novac da ga kupi, zato što ne radi punim kapacitetom, jednostavno uzeti i premestiti u Beograd...
- To mora drugačije da se uradi. Ako je procenjeno da ne radi punim kapacitetom, trebalo ga je zameniti manjim aparatom, odnosno prilagoditi ga broju korisnika uz adekvatnu novčanu nadoknadu. Jer nešto što je neko kupio svojim parama, ne može se otuđiti bez ikakve nadoknade. Drugo, šta uopšte znači nezadovoljstvo organizacijom rada u pojedinim zdravstvenim ustanovama uz smenjivanje čelnika. Da se prilikom njihovog izbora, kao svuda u svetu, poštovao princip profesionalnih vrednosti, a ne partijske pripadnosti, toga sigurno ne bi bilo. Jer čelnici birani po političkim kriterijumima, zaštićeni su od svoje stranke. I tek posle višegodišnjih propusta, grešaka i nesposobnosti, smenjuju ih kada je došlo do zabrinjavajućih posledica njihovog rada. Zanimljivo je i koga i kako kažnjavaju. Primera radi, dosadašnji ministar zdravlja umesto da je kritikovan za svoj rad, čak je promovisan u više zvanje saveznog ministra vera, što je sve, najblaže rečeno, iznenadilo.

Najčudnije od svega, podseća dr Jovićević, jeste da su direktori velikih firmi uglavnom bili privilegovani, nisu ispunjavali svoje zakonske obaveze i na taj način teško oštetili zdravstvo, standard lečenja i standard zdravstvenih radnika.
- Sada se to zove finansijska nedisciplina, a bilo bi normalno da oni zbog toga odgovaraju, i da njihove firme vrate ono što su dužne, primećuje. Videćemo kako će se to sve razrešiti posle najave republičkog premijera Mirka Marjanovića, da dugovi moraju da se izmire. Ono što mi želimo je da se zdravstvo poveri najsposobnijim i najboljim vanstranačkim ličnostima, a ne da i dalje bude u monopolu jedne grupe ljudi, jedne stranke.

Zorica Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:46h

Dr Boško Jovićević, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, o potezima ministra Milovana Bojića

16:53h

U Srbiji je sve više studenata koji plaćaju školarinu

17:02h

Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata i Cepter banke povodom teksta "Depozit na reč"

17:14h

Novi pozivni za Makedoniju

17:22h

Patrijarh Pavle razgovarao s Josipom Bozanićem

      


FastCounter by LinkExchange