[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Aug 2000 17:44 (GMT+01:00)

Slovo o Karađorđevićima

Istorija Karađorđevića po mnogo čemu predstavlja i istoriju srpskoga naroda

Od 1804. godine, Karađorđe je rodonačelnik, a od 1808. osnivač dinastije Karađorđević. Na slavskom dogovoru u Topoli, a potom i u Beogradu, "Sovjet narodni, svi komandanti, vojvode, knezovi i sav narod" priznali su Gospodara Karađorđa Petrovića i njegovo zakono potomstvo za prvog i vrhovnog srpskog predvoditelja". Dinastija Karađorđević dala je srpskom narodu i jugoslovenskim narodima pet vladara: vožda Karađorđa, kneza Aleksandra, kraljeve Petra Prvog, Aleksandra Prvog i Petra Drugog. Oni su sedeli na srpskom prestolu 42 godine, a na jugoslovenskom 27.

Vladari ovog doma su prosečno nosili krunu po 13,5 godina. Karađorđevići su tri puta nasilno obarani s prestola. Karađorđe je morao da napusti Srbiju pred naletom Turaka (1813), knez Aleksandar da se skloni od združene opozicije i obrenovićevaca (1858), a kralj Petar Drugi da ode iz Jugoslavije ne mogavši da odbrani zemlju od Hitlerove Nemačke (1941).

Karađorđevići su dugo vodili težak emigrantski život, od Besarabije do juga Afrike i Amerike. Statistika kaže da smo od daleke 1813. godine do danas preživeli više od 120 izgnaničkih godina, skoro dvostruko više nego što su bili na prestolu (68 godina).

Ko je još živ i ko je ko u dinastiji Karađorđević danas? Pođimo redom:

Otac princa Tomislava kralj Aleksandar Karađorđević imao je četvoro dece. Ćerku Jelenu dobio je sa Šarlotom Kotijar, vanbračno, ali ju je priznao. Sinove Petra, Andreja i Tomislava dobio je u braku s kraljicom Marijom,
rumunskom princezom.

Kralj Petar Drugi Karađorđević je s kraljicom Aleksandrom, grčkom princezom, imao samo sina Aleksandra, koji je rođen u Londonu. Princ - prestolonaslednik u prvom braku s princezom Marijom de Glorijom iz brazilske carske kuće dobio je sinove prinčeve Petra 1980. godine, a Filipa i Aleksandra 1982. godine.

Najstariji od njih Petar Treći Karađorđević je princ - naslednik.
Princ Andrej Karađorđević, koji je rođen 1928. a umro u Palm Springsu 1990. godine, imao je petoro dece. Tatjana Marija Karađorđević, princeza, ćerka je princa Andreja i njegove prve žene princeze Kristine Margarete od Hesena. Danas radi kao umetnički fotograf u Londonu.

Drugu princezu Mariju Laviniju Karađorđević, rođenu 1961. u Londonu, princ Andrej je usvojio. Ona je, inače, ćerka iz prvog braka druge Andrejeve supruge Kire Melite od Lejningena.

Sin Hristifor Karađorđević došao je na svet 1960. godine. Vrlo mlad je nastradao u saobraćajnoj nesreći. Nema groba, jer su njegovi posmrtni ostaci kremirani, a pepeo razasut po jednom škotskom ostrvu.

Vladimir Karađorđević, princ, rođen je 1964. godine u Londonu u drugom braku princa Andreja s već pomenutom princezom Kirom Melita Fedorom od Lejningena. Živi i radi u Londonu, gde se nedavno oženio. Njegov brat Dimitrije Karađorđević, princ, rođen je 1965. godine, takođe u Londonu. Zaposlen je u londonskom metrou.

U trećem braku s Milicom Anđelković, odnosno Mici Lo, princ Andrej nije imao decu.

Princeza Milica rođena je u Vrnjačkoj Banji, odakle je krajem Drugog svetskog rata otišla na rad u Nemačku gde se udala za doktora Frenka Loa i postala Mici Lo i s njim otišla za SAD. Udajom za princa Andreja postala je princeza Ana Marija Karađorđević. Ona je najtajanstvenija srpska princeza, jer se ne pojavljjuje u javnosti. Danas živi u Palm Springsu.

Princ Tomislav Karađorđević dva puta se ženio.

S vojvotkinjom Margaretom od Badena, direktnim potomkom nemačke kraljevske loze, dobio je 1958. sina Nikolu a godinu
kasnije ćerku Katarinu.

Princ Nikola je oženjen princezom Ljiljanom, s kojom ima dve ćerke. Živi i radi u Frankfurtu u Nemačkoj. Princeza Katarina je danas udata za Dezmonda de Silvu i takođe ima dve ćerke.

Posle razvoda 1981. godine, princ Tomislav se oženio Lindom Meri Boni, koja mu je u Londonu 1984. rodila sina Đorđa i 1985. godine sina Mihaila.

Kneževska loza Karađorđevića vodi poreklo od kneza Aleksandra (vladao od 1842. do 1858. godine) i njegovog mlađeg sina kneza Arsena, koji je rođen 1859. a umro 1938. godine. Arsen nije bio vladar, ali je njegov sin knez Pavle bio, posle ubistva kralja Aleksandra, namesnik Jugoslavije od 1934. do 1941. godine. Knez Pavle je rođen 1893. a umro je 1976. godine.

U braku s kneginjom Olgom, grčkom princezom, imao je dva sina. Aleksandra, kneza, koji rođen 1924. godine u Vajt Lodžu i Nikolu Karađorđevića koji je rođen 1928. a poginuo u saobraćajnoj nesreći 1954. godine. Najmlađe dete iz ovog braka je kneginja Jelisaveta, koja je rođena u Beogradu 1936. godine.

Naslednik kneza Pavla, namesnika, knez Aleksandar Karađorđević danas živi u Parizu. Ženio se dva puta. U prvom braku, sklopljenom 1955. godine s kneginjom Marijom Pija Jelenom od Savoje, knez je dobio 1958. godine sinove Dimitrija i Mihaila, zatim 1963. sina Sergija i ćerku Jelenu.

Knez Dimitrije Nikola Pavle Đorđe Marija Karađorđević, kako mu je puno ime, radi kao stručni konsultant u čuvenoj aukcijskoj kući "Sotbi" u Londonu.

Knez Mihailo Umberto Antonije Petar Marija Karađorđević je trgovac nekretninama.

Knez Sergije Vladimir Emanuel Marija je profesionalni fotograf u Italiji.

Kneginja Jelena Olga Lidija Tamara Marija Karađorđević je modni kreator u Parizu. Udata je za industrijalca Terija Gobera, s kojim ima dve ćerke.

Knez Aleksandar Karađorđević je u drugom braku s Barbarom Eleonorom iz Lihtenštata, koji je sklopljen u Parizu 1975. a 1995. crkveni na Oplencu, dobio sina Dušana.
Knez Dušan Pavle Karađorđević rođen je 1977. godine u Sent Galenu, u Švajcarskoj. Danas je student u Parizu.

Ćerka kneza Pavla, kneginja Jelisaveta Karađorđević, živi u Njujorku. U prvom braku s Hauardom Oksenbergom dobila je dve ćerke Katarinu i Kristinu. Obe su rođene u Njujorku. Katarina, rođena 1961. godine, poznata je američka glumica, ima ćerku Indiru.

Kristina je godinu dana mlađa. Ostvarila je zavidnu spisateljsku karijeru. Udavala se, ali nema decu. Kneginja Jelisaveta iz drugog braka s dr Nilom Balfurom ima sina Nikolasa.


vesti po rubrikama

^feljton

17:44h

Slovo o Karađorđevićima

      


FastCounter by LinkExchange