[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Aug 2000 17:26 (GMT+01:00)

Milenko Gostojić, predsednik Sindikata EPS, o povratku Srba u kosovske termoelektrane

Kada se Srbi vrate, biće svetla na Kosovu

Predstavnici Elektroprivrede Srbije već šest meseci pregovaraju sa Unmikom. Uslov za povratak - garancija bezbednosti

BEOGRAD - Radnici Elektroprivrede Srbije, koji su pre dolaska Unmika bili zaposleni u kosovskim termoelektranama, spremni su da u roku od trideset dana uspostave normalnu proizvodnju električne energije na Kosovu. Svaka kuća na Kosmetu imaće svetlo čim međunarodne snage stvore bezbednosne uslove za povratak Srba na njihova radna mesta - izjavio je za "Glas" Milenko Gostojić, predsednik Sindikata EPS, povodom informacije da Unmik zahteva povratak Srba u kosovske termoelektrane.

Kako je "Glas" pisao, Unmik je pre sedam dana smenio Upravni odbor Elektroprivrede Kosovo, koju EPS ne priznaje, zatražio otpuštanje 4.000 Albanaca zaposlenih u termoelektranama "Kosovo A" i "Kosovo B" i povratak 1.400 Srba na radna mesta u tim objektima. Kao razlog za smenu UO i povratak Srba predstavnik Unmik naveo je nesposobnost albanskih kadrova da obezbede normalnu proizvodnju struje na Kosmetu. Sindikat Elektroprivrede Kosova, koji je sastavljen isključivo od radnika albanske nacionalnosti, odbio je zahtev Unmika.

EDF nabavlja struju za potrebe Kosmeta

Kako "Glas" saznaje u EPS, Unmik je posao nabavke, razmene i prenosa električne energije na Kosovu poverio Elektroprivredi Francuske (EDF). Kosovske termoelektrane već izvesno vreme ne rade, pa se zbog hronične nestašice električna energija za potrebe Kosmeta uvozi uglavnom iz Grčke. Povremeno u termoelektrani "Kosovo B" radi samo jedan od dva bloka, snage 618 megavata, ali on ne može da proizvede dovoljno struje za sve potrošače na Kosovu.

Milenko Gostojić kaže da predstavnici Elektroprivrede Srbije, koji žive i rade na Kosovu, već šest meseci vode intenzivne pregovore sa Unmikom o povratku proteranih Srba na radna mesta u delu EPS na Kosmetu.
- Da bi se naši radnici vratili na Kosovo, Unmik im mora garantovati bezbednost. To je jedini uslov koji smo međunarodnim snagama postavili za povratak Srba. Čim ga budu ispunili, mogu da računaju na normalan rad sistema EPS na Kosmetu - rekao je Gostojić.

Po njegovim rečima, pre dolaska Unmika u sistemu EPS na Kosovu radilo je 8.500 Srba, od čega ih je tamo ostalo oko 3.800. Umesto 1.650 Srba u kosovskim elektranama, koliko ih je bilo pre rata, sada su zaposleni radnici albanske nacionalnosti.
- Nestručni albanski kadrovi ne mogu da obezbede normalnu proizvodnju električne energije na Kosovu. Zbog toga tamošnje elektrane već mesecima skoro da i ne rade, a dešavalo se da zbog nestručnosti albanski radnici poginu na radnom mestu. Zbog toga je Unmik morao da reaguje i zatraži povratak naših kadrova - zaključio je Gostojić.

Z. Glavonjić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:26h

Milenko Gostojić, predsednik Sindikata EPS, o povratku Srba u kosovske termoelektrane

17:33h

Od utorka sve cene više za oko jedan odsto zbog poreza za vojsku

17:42h

Od 400 miliona dinara duga za pšenicu seljacima isplaćeno 160

17:51h

Nema poskupljenja benzina, kažu u "Jugopetrolu"

18:02h

"Glas" proverava da li je ukinut platni promet između Srbije i Crne Gore

18:15h

Država pooštrava blokadu prema firmama sa "bele liste"

18:29h

Sredinom narednog meseca proradiće "carstvo hrane"

      


FastCounter by LinkExchange