[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 2. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Aug 2000 17:11 (GMT+01:00)

Kako izdržati propagandni tajfun vladajućih partija

Opoziciji omeđen etar već u startu

U nekim izbornim jedinicama etar potpuno "očišćen", druge se drže podalje od izborne galame, ali i poprilične zarade tim povodom. Preostali će pokušati da dobiju izbornu bitku snagom motiva, istine i argumenata

BEOGRAD - Ovu predizbornu kampanju Srbija dočekuje sa više od 500 radio i tv stanica u 160 opština i gradova (bez Kosova) i u 26 izbornih jedinica.

Stranke demokratske opozicije u predstojeću "bitku" za glasove ulaze hendikepirane na mnogim prostorima i na više načina.
- Studio B je od nedavno u protivničkom taboru, B 92 je proteran iz Srbije, a svih 16 beogradskih televizija sa 18 programa pod kontrolom je ili čak u vlasništvu SPS-a i JUL-a. Sa više od 30 radio stanica koje emituju program iz Beograda teško da može da se nosi "ucenjeni" Indeks radio. Beograđani su "oslobođeni" alternativnih elektronskih medija, etar nad gradom je očišćen za potrebe propagande medijske armade koju sačinjavaju RTS sa tri programa, Politika, Studio B, BK i Ju Info, a njima se mogu pridružiti, ako zatreba, Pink, Palma, Košava, B 92 Srbijašume, Art, Metropolis, SOS, KBM i IBC (Info Bussines channel), a možda i TV Fokus ("Borba" plus Interspeed), koji se najavljuju - nabraja Slobodan Đorić, generalni sekretar "Spektra", Udruženja za razvoj privatne radiodifuzije, sve mogućnosti koje vlast ima da se medijski predstavi u predizbornoj kampanji.

Svima po zakonu

Zakon obavezuje RTS i lokalne radio i TV stanice čiji su osnivači opštinske skupštine, a takvih je blizu 150, da se uključe u predizbornu kampanju i pod istim uslovima za sve podnosioce izbornih lista. Iste uslove svima obezbediće one privatne RTV (a ima ih oko 350) koje se odluče da učestvuju u predizbornoj kampanji. Ponašanje medija treba da kontroliše nadzorni odbor koji treba da odredi i broj i trajanje emisija ukoliko se RTV i stranke koje se nadmeću ne dogovore. Predsednik nadzornog odbora je Ivan Radovanović, profesor FPN, a kaznene odredbe nisu predviđene.

U unutrašnjosti i u Vojvodini odnos snaga u etru je, ipak donekle, različit, ako se izuzmu RTS, BK, Pink i Košava koji pokrivaju gotovo celu Srbiju, dok Politika, Palma, Studio B i Ju Info pokrivaju njen dobar deo. Tako, recimo, u sedam vojvođanskih izbornih jedinica medijsku prednost u etru opozicija ima u Somboru i Pančevu, drže se i u Subotici, dok u Novom Sadu, Vrbasu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici gotovo da nema nikakvo uporište. U odnosu na "užu" Srbiju, Vojvodina je siromašna u privatnim stanicama, a bogata opštinskim, što je nasledstvo iz doba samoupravnog socijalizma i zasluga multietničkog sastava stanovništva pokrajine.

U Srbiji južno od Beograda stanje medijske infrastrukture je šareno. Tako u izbornim jedinicama Šabac, Požarevac, Leskovac, Vranje i Prokuplje u ponekoj opštini postoji privatni nerežimski "uljez" čiji je značaj zanemarljiv, Najviše je pri tom "muzičkih" stanica.

- Drugačija situacija je u Nišu, Kragujevcu i Užicu, gde je prednost lokalnih RTV, privatnih i javnih, i po ugledu i uticaju, bila dominantna u prethodne četiri godine. SPS i JUL su na tim prostorima podigli svoje informativne TV fabrike da bi pojačali medijski uticaj (ove godine u aranžmanu SPS-a i JUL-a u Nišu je otvorena Televizija Globus, a u Užicu TV 5), objašnjava Đorić.

U izbornoj jedinici Kruševac prednost u etru ima aktuelna vlast u svim opštinama osim u Trsteniku i donekle u samom Kruševcu. Slično je i u čačanskoj izbornoj jedinici, u kojoj, izuzev Čačka, sve ostale medije opštinama kontroliše SPS. Gotovo identično stanje je u kragujevačkoj izbornoj jedinici. Na području jagodinske izborne jedinice odnos snaga je "nerešen", a u zaječarskoj prednost ima SPS, pre svega zbog situacije u Boru, koji je medijski potpuno "čist", baš kao i Požarevac, Sremska Mitrovica, Novi Pazar, Raška...

- Ovakva medijska slika zasnovana je na informacijama i procenama "Spektra", a kako će se pojedini elektronski mediji, naročito privatni, ponašati u predizbornoj kampanji, teško je prognozirati, kaže Đorić i dodaje da je više od 80 odsto privatnih RTV izbegavalo učešće u predizbornoj kampanji radnijih godina, odričući se, zarad sopstvene sigurnosti, značajne zarade. U nameri da ih oslobodi straha, Udruženje "Spektar" je pripremilo Kodeks privatnih RTV za predizbornu kampanju, u kojem određuje zajednička pravila ponašanja i kriterijume u toj kampanji, napominje Slobodan Đorić.

Rat u etru za glasove je i praktično počeo. Krajnji ishod neće zavisiti samo od brojčane i prednosti u opremi. Presudni bi ovog puta mogli biti snaga motiva, istine i argumenata.

M. Vojinović


vesti po rubrikama

^društvo

17:11h

Kako izdržati propagandni tajfun vladajućih partija

17:23h

Radio "Ozon" počeo da radi posle godinu i po dana pauze

17:38h

Dr Mirosinka Dinkić o siromaštvu univerziteta u Srbiji

17:47h

Bugarski novinari podržavaju nezavisne medije u Srbiji

17:56h

Upozorenje ASNS:Policija hapsi sindikalce

18:03h

Turistička atrakcija u Sijerinskoj banji

18:12h

"Britiš Ervejz" organizovao nagradnu igru

18:19h

Izbori i javna reč

18:21h

"Danas" zamolio Putina da utiče na jugoslovenske vlasti

18:34h

Patrijarh Pavle bogosluži u Mirijevu

18:41h

Sahranjen Svetozar Stijović

18:53h

Pravila oblačenja u saveznim institucijama

22:15h

RECEPT od srede svetinja

22:30h

Alarmantno stanje u zdravstvu Smedereva

      


FastCounter by LinkExchange