[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

31. Jul 2000 18:48 (GMT+01:00)

Globalni dvogled

Posmatrači iz Rusije?

"Diskvalifikovan" iz procesa praćenja jugoslovenskih izbora, Zapad je izgleda spreman da proveru njihove valjanosti prepusti Moskvi

Zapad je, bez sumnje, bio zatečen munjevitim ustavnim promenama sprovedenim u Jugoslaviji i isto tako nespremno je dočekao raspisivanje trojnih izbora, pa je ishod takvog stanja bila nesumnjiva početna konfuzija oko toga kako reagovati. To objašnjava, premda i ne opravdava, konfuzne poruke koje su pojedini lideri moćne "osmorice" poslali sa svog samita u Okinavi oko toga treba li jugoslovenska opozicija na izborima da učestvuje ili da ih bojkotuje.

Nešto od te magle u međuvremenu je rasterano, mada se još ne može reći da je sve razbistreno. I ovom prilikom su naime na videlo izašle stare podele, nerazumevanje ovdašnjih "specifičnosti", pa na neki način, i protivrečni interesi. Evropska unija je uspela nekako preko usta da prevali da bi "izbor predsednika DSS Vojislava Koštunice za jedinstvenog kandidata opozicije mogao biti praktičniji, imajući u vidu srpsku sklonost nacionalizmu", od kandidature Mila Đukanovića, ali na Zapadu u celini, i dalje preovlađuju pesimistični tonovi u pogledu mogućeg izbornog ishoda, pa i same svrsishodnosti izlaska građana Srbije, a pogotovo birača Crne Gore, na birališta.

Stara razilaženja između Evrope i Amerike oko pristupa jugoslovenskom zapletu, pri čemu je Amerika uvek bila radikalnija, a Evropa realnija, pokušali su da, zajedničkim člankom u "Internešenel herald tribjunu", prošle nedelje premoste Bil Klinton i Gerhard Šreder, poručujući da je Zapad jedinstven u rešenosti da nastavi pomaganje opozicije u Srbiji, i nepopustljiv u izopštavanju predsednika SRJ. Ostala je međutim šira nedoumica oko toga da li su izbori, pod radikalno novim uslovima ozvaničenim nedavnim ustavnim promenama uopšte poželjni i da li mogu da budu fer i pošteni, odnosno legitimni.

Pošto mu je stavljeno do znanja da ne dolazi u obzir da bude u ulozi posmatrača - iz te uloge "diskvalifikovane" su sve NATO zemlje, kao akteri agresije na ovu zemlju - Zapad sada nesumnjivo traži način da izbori ipak na neki način budu "verifikovani". Kako se saznaje u diplomatskim krugovima u Beogradu, s tim u vezi u opticaju je i ideja da posmatračku misiju organizuje - Rusija!

Osnova za ovakva razmišljanja po svoj prilici je "kooperativnost" koju je na minulom samitu na Okinavi, kao njegov debitant, pokazao ruski predsednik Vladimir Putin. Elemenat koji ovakvim razmišljanjima, ako su autentična, daje uverljivost je i svojevremena izjava ruskog šefa diplomatije gostujućim liderima opozicije iz Srbije, da su "ruski predsednički izbori bili fer i pošteni", kao i da ih je kao takve, "priznao ceo svet".

Kad je inače reč o zapadnim medijima i političarima, njihova početna reakcija bio je apsolutni pesimizam oko izgleda da izbori donesu neku promenu, ali se čini da su optimizam, pa donekle i iznenađujuće samopouzdanje ovdašnje opozicije (sa izuzetkom SPO i zvanične Podgorice), počeli da dejstvuju. Drugačije se ne može protumačiti izjava NATO genseka Džordža Robertsona, da su izbori ipak prilika da narod Srbije, uprkos svim preprekama, "sebe oslobodi", i Srbiju i Jugoslaviju vrati u evropsku maticu.

M.M.


vesti po rubrikama

^politika

16:48h

General Pavković: VJ sposobna za obračun s teroristima

16:52h

Amerikanci "pritiskaju" Đukanovića i Draškovića

17:04h

Predstavnici SNV o vašingtonskim razgovorima

17:12h

Britanska štampa: Milošević s lakoćom pobeđuje

17:25h

Holanđani nameravali da ubiju Miloševića

17:32h

DSS: Zajednički kandidat posle dogovora s Crnom Gorom

17:43h

DPS i SNP za dve nedelje?

17:56h

Izborna trka za vojvođanski parlament i zvanično verifikovana

18:05h

Predrag Popović (NS) o izlasku na izbore: Nećemo podleći pritisku

18:19h

Momir Bulatović, predsednik SNP-a, o statusu Crne Gore

18:24h

Stevan Vrbaški, predsednik novosadskog odbora SPO: SPO hoće 26 odborničkih mesta u Novosadskoj skupštini

18:33h

Ilić: Čačak "van šeme"

18:48h

Globalni dvogled: Posmatrači iz Rusije?

18:53h

Ko je ovaj čovek? Boris Vukobrat

19:06h

Olbrajtova s Đukanovićem

19:10h

Uz poslednji dan jula: Ispraćaj

      


FastCounter by LinkExchange