[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

31. Jul 2000 17:25 (GMT+01:00)

Matić: Četvorica terorista uhvaćeni na lokaciji Mehov Krš

Holanđani nameravali da ubiju Miloševića

Iz Slovenije, preko Hrvatske, BiH i Crne Gore nameravali da odu na Kosmet i pridruže se holandskom bataljonu. "Crnogorska policija se naoružava preko Hrvatske", tvrdi savezni ministar

BEOGRAD - Organi bezbednosti SRJ uhvatili su četvoricu Holanđana koji su nameravali da ubiju predsednika SRJ Slobodana Miloševića i počine neke druge terorističke akte - rekao je savezni ministar za informisanje Goran Matić, na konferenciji za novinare u Palati federacije u Novom Beogradu.

Grupa terorista uhvaćena je na lokaciji Mehov Krš, uoči sastanka G8 u Okinavi, "kako bi napravili poklon američkoj administraciji i Klintonu".

Gotfrides Johanes Antonijus de Ri (1969), Samordijan Tjetje (1971), Johanes Adrijanus Kornelis Van Jarsel (1972) i Ian Van Stajh Bastien (1969) bili su, kako je rekao, nekoliko puta u proteklih nekoliko godina na ovim prostorima.

"Klasičan špijun"

Matić je rekao da je dopisnik dnevnika "Danas" i agencije Frans-pres, Miroslav Filipović, osuđen na sedam godina zatvora, "klasičan špijun" i da AFP i londonski Institut za izveštavanje o ratu i miru "nisu bili čisti u toj stvari".

"Onog trenutka kad je Filipović došao pod teret vojne istrage, šef dopisništva AFP-a je otišao za Francusku, a osoba iz londonskog Instituta za izveštavanje o ratu i miru takođe je napustila zemlju i odbija da se pojavi kao svedok i bilo kakav učesnik u ovom postupku", rekao je Matić, dodajući da poseduje podatke da je Filipović sakupljao dokumente na kojima piše "Državna bezbednost" i "vojna tajna" i da ih je prosleđivao AFP-u, ali da je ova kuća bila dovoljno pametna da to sve ne objavljuje.

Matić je rekao da je AFP "pod hitno" promenio šefa dopisništva da ne bi i on bio optužen za saučesništvo".

Novinarima je emitovan video-snimak s izjavama uhapšenih, na kojem je jedan od njih rekao da je cilj grupe bio da ubiju predsednika SRJ. U emitovanim izjavama, uhapšeni su rekli i da su putovali iz Slovenije, preko Hrvatske, BiH i Crne Gore, i da su nameravali da odu na Kosmet i pridruže se holandskom bataljonu Kfora. Uz pomoć holandskih pripadnika Kfora, kako su naveli, nameravali su da nabave oružje za izvršenje svojih zadataka.
- Sad su hteli da se predstave kao turisti, vikendaši, ali to nije prošlo - dodao je Matić.

On je naglasio da je ova grupa dobro obučena za diverzije i ubistva, da imaju veze s vojno-obaveštajnim strukturama NATO i da su kod sebe, pored ostalog, imali i noževe nalik onima koje je koristio "Hitler Jugend".

Savezni ministar za informisanje je naveo da Jugoslavija ima organizovan sistem bezbednosti koji je u stanju da sačuva građane, državu, politički sistem, "te da nikakvi specijalci neće uspeti da prodru kroz naš sistem bezbednosti i zaštite".

Ministar Matić je, međutim, optužio MUP Crne Gore i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da nabavljaju protivavionsko i protivhelikoptersko oružje, uz pomoć Hrvatske, preko Dubrovnika. On je rekao da su crnogorsku policiju obučavali pripadnici specijalnih britanskih vojnih jedinica, SAS, i američke obaveštajne službe.
- Još prošle godine, i pre i za vreme agresije, deo crnogorskog MUP-a otišao je na obuku u američke policijske strukture i američke obaveštajne strukture - naveo je Matić.

Savezni ministar je rekao da su američke diplomate, Džon Svajgert i Džejms Dobins, lobirali da se Crna Gora bezbednosno ustroji po američko-britanskim obaveštajnim principima.

Matić je ocenio da Đukanoviću za mir, "za koji se na rečima zalaže", to nije potrebno.
- Ako je za referendum, to mu takođe nije potrebno", dodao je Matić.

N.M.


vesti po rubrikama

^politika

16:48h

General Pavković: VJ sposobna za obračun s teroristima

16:52h

Amerikanci "pritiskaju" Đukanovića i Draškovića

17:04h

Predstavnici SNV o vašingtonskim razgovorima

17:12h

Britanska štampa: Milošević s lakoćom pobeđuje

17:25h

Holanđani nameravali da ubiju Miloševića

17:32h

DSS: Zajednički kandidat posle dogovora s Crnom Gorom

17:43h

DPS i SNP za dve nedelje?

17:56h

Izborna trka za vojvođanski parlament i zvanično verifikovana

18:05h

Predrag Popović (NS) o izlasku na izbore: Nećemo podleći pritisku

18:19h

Momir Bulatović, predsednik SNP-a, o statusu Crne Gore

18:24h

Stevan Vrbaški, predsednik novosadskog odbora SPO: SPO hoće 26 odborničkih mesta u Novosadskoj skupštini

18:33h

Ilić: Čačak "van šeme"

18:48h

Globalni dvogled: Posmatrači iz Rusije?

18:53h

Ko je ovaj čovek? Boris Vukobrat

19:06h

Olbrajtova s Đukanovićem

19:10h

Uz poslednji dan jula: Ispraćaj

      


FastCounter by LinkExchange