[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 1. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

31. Jul 2000 16:04 (GMT+01:00)

Zapisi s hodočašća (10)

"Paterica" - kelija i igumanski štap

Kako je dospeo igumanski štap svetog Save Osvećenog - "paterica" u hilandarsku keliju Preobraženja u Kareji

Tokom boravka na Svetoj gori opseda nas utisak da se sve vreme krećemo između legendi i predanja. Tek što smo izašli iz jedne legende, već smo u drugoj. Tek što smo započeli da jednom predanju tražimo "ogledalo" u pouzdanim činjenicama, već nas je obuzelo drugo predanje. Ne znamo koje je živopisnije. Koje je slikovitije. Koje je pojednostavljenije. Koje je s manje reči a s više značenja dočarano. Valjda ih je vreme lišilo suvišnih reči i slika, te je u njima ostala samo esencija. I zaista je neobično koliko su nenametljiva. A zbog svega toga prijemčiva i prihvatljiva. I svi ih rado prisvajamo.

Obaveza je zato da jedno predanje ispričamo dok šetamo razlistalom Karejom, u kojoj su brojne hilandarske kelije (darovali su ih, izuzetno vrednim i patiniranim ikonama i crkvenim predmetima, sveti Sava, kralj Milutin i hilandarski monasi). Na primer, čudotvorna Mlekopitateljica i "paterica" - igumanski štap - koji je pripadao svetom Savi Osvećenom Jerusalimskom. Legenda daje odgovor kako su oni dospeli na Svetu goru.

Po predanju sveti Sava Osvećeni pre nego se blagoupokojio (krajem šestog veka) svojoj bratiji ostavio je amanet da mu pored groba pričvrste njegov igumanski štap - "patericu". I prorekao je da će jednog dana doći sa zapada mladi monah plemenitog roda. Dok se on bude klanjao grobu svetog Save Osvećenog, pašće na tlo pričvršćeni štap. Pri odlasku da se daruje "patericom" i čudotvornom ikonom Bogorodice Mlekopitateljice. Jovan Damaskin (tihujući u crkvi svetog Save Osvećenog u palestinskoj pustinji blizu Jerusalima) ostavio je zaveštanje da se tom "monahu plemenitog roda" kao blagoslov daruje i njegova ikona Bogorodice Trojeručice.

Pri prvoj poseti Svetoj zemlji 1217. godine sveti Sava se, po zapisima Domentijana i Teodosija, "poklonio u Vitlejemu, u Svetom Sionu, u Svetinji nad svetinjama, u Getsimaniji, na Gori Jeleonskoj, u Galileji, u posnici Gospodnjoj… i u lavri Svetog oca Save", u kojoj je igumanski štap svetog Save Jerusalimskog pao na tlo, dok se srpski monah Sava klanjao njegovom grobu. Mlađi monasi nisu znali da se tog časa ispunjava proročanstvo svetog Save Osvećenog. Podigli su štap, a on je dok su ga još čvrsto držali ponovo pao. Panika i strah su zavladali monasima. Tražili su pomoć od starijih. Neko od njih se prisetio već zaboravljenog zaveštanja (od pre šest-sedam vekova). Iznenađenje je učinilo da ih ispune sumnja i nedoumica. Odlučili su da ćute i da sačekaju sutrašnje Savino poklonjenje grobu ktitora. Štap je i sutra po treći put pao pred srpskim monahom. Više nije bilo dvojbe i monasi su darovali mladog posetioca "patericom", ikonom Bogorodice Mlekopitateljice i ikonom Bogorodice Trojeručice. Trojeručicu je odneo u Hilandar. Mlekopitateljicu u isposnicu u Kareji. A igumanski štap svetog Save Osvećenog u karejsku keliju Preobraženja (pod patronatom Hilandara), koju do danas svi zovu "Paterica".

Štap svetog Save

Kelija "Paterica" je smeštena u omalenoj kotlini na južnoj strani Kareje. Udaljena je od postojećih staza i bogaza. Kao da je skrivena. Naročito od očiju prolaznika. U njoj trenutno žive dva grčka monaha. Dočekuje nas mlađi, iznenađen neočekivanom posetom i okupiran pravljenjem brojanica. Činjenica da smo Srbi došli da vidimo "patericu" utiče na promenu njegovog raspoloženja. Uvodi nas u gostoprimnicu. Nudi kafom i ratlukom, dok čekamo oca Trifuna. Monaha koji se približio devedesetoj godini, a na Svetoj gori je od svoje četrnaeste godine. Teško se kreće. Polomio je butnu kost pre nekoliko godina. Prilikom pada dok je prepokrivao crkvu. Nije išao lekaru. Molio se Bogu da mu oprosti grehe, zbog kojih ga je kaznio.

On nas vodi u crkvu. Silazi niz strmo drveno stepenište. Nelagodno nam je zbog napora koji ulaže. Ali, drugačije ne može. Hoće da nam on otključa drveni ormarić u kome se nalazi "paterica". Celiva je. Skida zaštitni platneni ukrašeni crveni omotač. Iznenađen sam s koliko ljubavi i nežnosti to čini "starac" Trifun. Dozvoljava nam da "patericu" držimo u rukama. Svako od nas. Da s fotoaparatom zabeležimo čas kada smo u kontaktu s predmetom starijim od četrnaest vekova. Da pokušamo da vreme pretočimo u fotografije. A da mi budemo počastvovani svedoci takvog merenja i evidentiranja vremena.

Dok držim "patericu" u rukama i blago se oslanjam o nju, prelistavam vreme i istoriju. Ali, ja ne mogu četrnaest vekova da zamislim. Ne mogu da pretpostavim koliko je to milenijum i po. Mogu da zamislim da se po palestinskoj pustinji (i ko zna gde) o nju poštapao sveti Sava Osvećeni. Da se "paterici" (koju okrećemo i zagledujemo) klanjao čak i Jovan Damaskin. Da se i sveti Sava divio njenoj bogatoj izradi. I ko sve nije. Međutim, četrnaest stoleća ne mogu ni da zamislim. Uzalud tragam za nečim što bi mi pomoglo da to ostvarim. Ali, pomoći niotkuda. Ne pomažu mi ni apstraktne reference. Nemoć pred nepoznanicom, koja se zove vreme, postaje sve veća. Na kraju, odustajem od brojanja vekova. Ipak, nisam razočaran. Naprotiv, zadivljen sam veličinom pred kojom sam nemoćan.

(Nastavlja se)


vesti po rubrikama

^feljton

15:53h

Poslednja ispovest princa Tomislava Karađorđevića (16)

16:04h

"Paterica" - kelija i igumanski štap

      


FastCounter by LinkExchange