[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 29. jul 2000. - Nedelja, 30. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Jul 2000 18:00 (GMT+01:00)

U kojeg političara građani imaju najviše poverenja?

Srbija nikom ne veruje

Najpozitivnije mišljenje narod ima o Dragoslavu Avramoviću

Građani Srbije, generalno, nemaju poverenje ni u jednog političara, ali najpozitivnije mišljenje imaju o bivšem guverneru NBJ Dragoslavu Avramoviću, rezultat je istraživanja Centra za politikološka istraživanja i javno mnjenje beogradskog Instituta društvenih nauka, koje je urađeno za agenciju Beta od 11. do 15. jula na teritoriji Srbije bez Kosova.

Anketa, u kojoj su učestvovala 1.382 punoletna građanina iz 83 slučajno odabrane mesne zajednice, pokazala je da je VJ i dalje jedina državna institucija u koju građani imaju više poverenja nego što joj ne veruju, mada i poverenje u nju opada.

Izjašnjavajući se o listi od devet ponuđenih najpopularnijih političkih ličnosti, ispitanici su apsolutno većinski izrazili poverenje samo u Avramovića - samo je on imao više pozitivnih od negativnih "poena" (51 odsto pozitivnih mišljenja naspram 26 odsto negativnih).

Na drugom mestu je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica (34:39), dok je na trećem predsednik SRJ Slobodan Milošević (50:34).

Najnegativnije mišljenje ispitanici su imali o predsedniku SPO-a Vuku Draškoviću (67:14) i predsedniku DS Zoranu Đinđiću (63:17). U dnu liste su i predsednica Direkcije JUL Mirjana Marković i predsednik SRS Vojislav Šešelj.

U istraživanju se precizira da je to "plitka" podrška jer, kad je trebalo da odaberu samo jednu ličnost kojoj najviše veruju ("duboka" podrška), trećina ispitanika (34 odsto) je reklo nijedna, dok je 19 odsto bilo neodlučno.

Opredeljujući se samo za jednog političara u kojeg imaju poverenje, 17 odsto ispitanika izjasnilo se za Miloševića. Na drugom mestu je Avramović s 10 odsto podrške, trećem Koštunica (šest odsto), a četvrto i peto dele Drašković i Šešelj (po četiri odsto). Đinđić i predsednik SD Vuk Obradović su na šestom i sedmom mestu (tri i jedan odsto podrške).

Istraživači su naveli da je podrška Miloševiću stabilna, odnosno da je zadržao isti rejting kao u februaru ove godine. NJega najviše cene muškarci stariji od 60 godina, uglavnom stanovnici sela i juga Srbije, ali i šireg područja Beograda.

Avramovićev rejting je neznatno opao u odnosu na februar ove godine. Istraživači navode da njega najviše cene pripadnici srednje generacije, i to uglavnom iz niškog regiona, Sandžaka, Banata, istočne Srbije i šireg područja Beograda.

Nepoverenje u sistem

Istraživači su naveli da se i dalje održava dugogodišnja kriza poverenja u neke od ključnih institucija sistema. Produbljivanje te krize zaustavljeno je od bombardovanja SRJ, ali su njene razmere tolike da se i dalje može govoriti o nelegitimnosti ključnih političkih institucija. Anketa je pokazala da je VJ i dalje jedna od najcenjenijih institucija u Srbiji, a najmanje poverenje građani su pokazali prema političkim institucijama (parlamenti i vlade).


vesti po rubrikama

^politika

16:00h

Ko je ovaj čovek: Nikola Šećeroski

17:47h

Otpor traži prijem kod Đukanovića

17:50h

SNP o izborima

17:53h

Zajednički kandidat za sedam dana

17:55h

EU za izbore

17:56h

Apel SAD Miloševiću

17:58h

JUL odlučio da učestvuje na svim izborima raspisanim

17:59h

Milošević predsednički kandidat

18:00h

U kojeg političara građani imaju najviše poverenja?

18:01h

Pismo Vladana Batića patrijarhu Pavlu

18:04h

Susret Srba iz centralnog i severnog dela Kosmeta

18:15h

Akcija Građanskog parlamenta Srbije: Odbrana Filipovića

18:19h

Pritvor zbog koncerta Zorice Brunclik

18:28h

Kome smetaju novinari?

19:45h

Koliko izbora, toliko pravila

22:45h

Beogradska vlada odbacila tvrdnje SPS i JUL-a

23:02h

Oštar protest MIP-a zbog stava EU o izborima u SRJ

00:15h

Holbruk upozorava

      


FastCounter by LinkExchange