[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 29. jul 2000. - Nedelja, 30. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Jul 2000 19:09 (GMT+01:00)

Stjepan Gredelj, sociolog, o volji građana da iziđu na izbore

Apstinencija relativno velika

Na izbore neće izaći mnogo glasača ukoliko opozicija bude nejedinstvena. Odustaje se i zbog stava da su izbori farsa

BEOGRAD - Ovaj odaziv građana na izbore neće biti ni veći ni manji nego ranije. Ipak, na glasanje će u svakom slučaju izaći više građana nego na poslednjim izborima za predsednika Srbije u jesen 1997. godine - rekao je za "Glas" sociolog Stjepan Gredelj koji je zajedno s kolegom Srećkom Mihailovićem završio istraživanje Centra za proučavanje alternativa na temu "Političko (ne)raspoloženje građana Srbije".

Nisam glasao, ali sada hoću

Kad se građanima direktno postavi pitanje da li će izaći na izbore ili ne, dolazi se do rezultata od dve trećine koji su spremni na izlazak i jedne trećine koja nije. Ipak, konstataciju "Glasao sam ranije, ali više neću" potvrđuje pet odsto uzorka a "Nisam glasao, ali sad hoću" čak 12 odsto ispitanika.

Istraživači javnog mnjenja su na uzorku od 1.600 ispitanika proverili nekoliko varijanti - izlazak opozicije na izbore u jednoj koloni, u dve ili svaka stranka posebno.
-Pošli smo od toga da 37 odsto građana ne može da se opredeli, ali to ne znači da će oni apstinirati. Kad bi sve opozicione stranke izašle zajedno na izbore, apstinencija bi se smanjila za 20 odsto - smatra Gredelj i dodaje da bi u tom slučaju raspored snaga opozicija - vlast bio tri prema jedan.

Kad bi opozicija izašla u dve kolone, 40 posto glasača bi odustalo od izbora, vladajuća koalicija bi imala 19, opozicione stranke 33 a SPO osam posto. Kad bi, međutim, sve stranke posebno izašle na izbore, apstinencija bi se povećala na čak 60 odsto.
-Ukoliko SPO ne izađe na izbore većina njihovih glasova bi najverovatnije otišli opozicionim strankama a dva posto i radikalima - kaže ovaj sociolog.

Stjepan Gredelj smatra da je, u odnosu na septembar prošle godine kad je rađeno slično istraživanje, opao interes građana za političko angažovanje.
-Istraživanje pokazuje da ovaj manjak zanimanja nije uslovljen pojačanom represijom, zato što ne pokazuje da je strah uvećan, nego da čak ima i reakcija u stilu "Svega mi je dosta" - navodi Gredelj.

Politički apatični su u 41 odsto razočarani ljudi, nekad aktivni. Od njih, 25 posto navodi da su zgađeni politikom a 16 procenata da nemaju volje. Najteže prolazi stranačka aktivnost.
-Na 29 odsto građana se uopšte ne može računati i ta relativno visoka apstinencija karakteristična je i u svetu. Pošto ne mora da glasa, jedan broj ljudi i neće. Razočaranje je veliko, ali ima i mišljenja da su izbori farsa - zaključuje ovaj sociolog i istraživač javnog mnjenja.

M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

18:08h

Besplatan hleb iz "Non-stopa"

18:12h

"Ozna" sve dozna

18:16h

Susret crkvenih velikodostojnika

18:34h

Profesor Aleksandar Krstić upozorava: Vojvodini preti izumiranje

19:06h

Dr Radmilo Rončević "pisao" dr Milovanu Bojiću : Stradaće etika

19:09h

Stjepan Gredelj, sociolog, o volji građana da iziđu na izbore

      


FastCounter by LinkExchange