[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 27. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Jul 2000 15:15 (GMT+01:00)

U SAD raste otpor uspostavljanju stalnog međunarodnog suda

Iglbergerov glas protiv

VAŠINGTON (Beta-Rojters) - Plan UN o osnivanju stalnog međunarodnog suda koji bi gonio ljude optužene za ratne zločine toliko je pun mana da SAD s tim ne bi trebalo da imaju nikakve veze, ocenio je bivši američki državni sekretar Lorens Iglberger. "Taj sud je po mom mišljenju tvorevina koja je istovremeno nelegitimna i nelogična", izjavio je Iglberger pred Komitetom za međunarodne odnose Predstavničkog doma Kongresa.

Iglberger, koji je državni sekretar bio u vreme administracije predsednika Džordža Buša, upozorio je članove Komiteta da formiranje međunarodnog suda za gonjenje ratnih zločinaca predstavlja pokušaj "stvaranja međunarodnog prava" i gušenja sposobnosti SAD da deluje u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

Inicijativa za osnivanje stalnog međunarodnog krivičnog suda pokrenuta je pre dve godine na konferenciji u Rimu na kojoj je oko 120 zemalja odobrilo sporazum o osnivanju suda koji bi bio zadužen za gonjenje ljudi koji su optuženi za najgore zločine protiv čovečnosti, genocid i ratne zločine. SAD su bile jedna od sedam zemalja koje su bile protiv ovog sporazuma koji je od tada potpisalo 97 država, a 15 ih je ratifikovalo.

Republikanski članovi Kongresa sve se više protive formiranju suda, preteći da će zabraniti administraciji da s njim sarađuje. Oni imaju podršku i u vodećim vojnim krugovima koji strahuju da bi zemlje kojima smeta vojna moć SAD mogle da američke vojnike koji učestvuju u stranim konfliktima optuže za ratne zločine i izvedu pred sud.

Vašington u osnovi pokušava da dobije garancije da američki vojnici i zvaničnici u inostranstvu neće biti podvrgnuti politički motivisanom ili zlonamernom gonjenju. Pojedini kritičari se protive osnivanju stalnog međunarodnog krivičnog suda i jer bi to, kako ocenjuju, predstavljalo povredu američkog suvereniteta i bilo u suprotnosti sa Ustavom.


vesti po rubrikama

^svet

15:"15h

U SAD raste otpor uspostavljanju stalnog međunarodnog suda

15:28h

Neizvesnost na Bliskom istoku posle sloma pregovora

15:30h

Iznenadan potez vojske na Fidžiju

15:35h

Počela istraga o udesu aviona "Er Fransa"

18:22h

Testiranje britanskih trupa na Kosovu: Vojnici Kfora koriste drogu

18:24h

Novac za čišćenje Dunava na jesen

      


FastCounter by LinkExchange