[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 27. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Jul 2000 16:08 (GMT+01:00)

"Glas" zove Vašington

SNV Kosova i Metohije o srpsko-albanskoj deklaraciji

Status Kosmeta nije doveden u pitanje

Otac Sava: Odgovornost za neizlazak na izbore ne može da se stavi na leđa srpskog naroda

BEOGRAD, VAŠINGTON - Srpska delegacija došla je na konferenciju s jasnom svešću da je dijalog jedini put ka boljoj budućnosti, ali i s čvrstim stavom da se može raspravljati samo u okviru mandata Rezolucije 1244. Nismo nastupali u ime srpske države, već onog dela srpske zajednice koji podržava naš rad. Zato se u Erli Hausu kod Vašingtona nije raspravljalo, niti govorilo o statusu Kosova i Metohije.

Srpska delegacija posebno je svedočila o nepostojanju osnovnih sloboda i prava za srpski narod, ali i ostale nealbanske zajednice. Albanska delegacija je insistirala na integraciji Srba u posleratnom kosovskom društvu, iako nije pokazala jasnu strategiju kako da se stvore bezbednost i slobode potrebne za taj proces - komentariše za "Glas" razgovore Srba i Albanaca u SAD protosinđel Sava Janjić, portparol SNV Kosmeta.

-Srpska strana je priznala izbore kao neophodan demokratski proces, ali i istakla da na Kosmetu ne postoje osnovne slobode za fer izbore, čime je jasno pokazala da odgovornost o ovom pitanju ne može da se stavi na leđa srpskog naroda. Međunarodna zajednica nema moralnog prava da traži srpsko učešće na izborima ukoliko se ne omogući svim glasačima sloboda i pravo da bezbedno dođu do biračkih mesta - napominje otac Sava.

Pobeda ili okupacija?

Usvajanjem novih saveznih izbornih zakona kojima su izborne jedinice s Kosmeta pripojene opštinama na jugu Srbije, Vranju i Prokuplju, odnosno izbegavanjem izbora na Kosmetu, Savezna vlada je pokazala da nema ingerencije nad delom svoje teritorije. Neobično je da oni koji su potpisali Vojno-tehnički sporazum i Rezoluciju 1244 i to proslavili kao pobedu diplomatije, sad u prisustvu međunarodne zajednice na Kosmetu vide okupaciju - kaže otac Sava, komentarišući deo novog saveznog izbornog zakona koji se tiče izbornih jedinca u južnoj srpskoj pokrajini.

-S druge strane, SNV Kosmeta spremno je da prihvati imenovanje srpskih predstavnika u opštinama ukoliko to odluči specijalni predstavnik generalnog sekretara UN, kao i da prizna izbore i izborne rezultate i u ovakvim uslovima, ukoliko to učini međunarodna zajednica. Tako, i pored neizlaska na izbore, srpski narod u pokrajini neće biti izolovan i omogućiće mu se da učestvuje u društvenim procesima - objašnjava Sava Janjić.

Prema njegovim rečima, ovakvim stavom izbegnut je bojkot izbora i samim tim i konfrontacija s međunarodnom zajednicom koja te izbore organizuje. "Imenovanje srpskih predstavnika bilo bi u nadležnosti šefa Unmika koji bi ih, prema sopstvenom kriterijumu, birao iz svih "struja" koje postoje u srpskoj zajednici u pokrajini, što je na razgovorima prihvatila i albanska strana", kaže otac Sava.

Prema oceni predstavnika SNV Kosova i Metohije, "iz intenzivnih razgovora i prihvaćene zajedničke deklaracije vidljivo je da i Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji žele mirno, demokratsko i tolerantno društvo u kojem će svi stanovnici imati jednaka prava i slobode".
- Bez obzira na postojeća neslaganja između delegacija, pokazan je visok stepen kolegijalnosti i spremnosti na dijalog. Albanci i Srbi su prvi put otvoreno i konstruktivno razgovarali o svojoj budućnosti, svojim viđenjima tekućih problema na Kosmetu i o načinima prevazilaženja teškoća - kaže otac Sava.

P. Pašić

 

Uskoro rezultati

Direktor kancelarije Stejt departmenta za sprovođenje sporazuma o Kosmetu, ambasador Džon Menzis, rekao je za "Glas Amerike" da se nada da će rezultati ovog skupa biti uskoro vidljivi, "jer je sam sastanak bio usredsređen na pitanja o kojima je bilo moguće postići dogovor". Menzis je demantovao da se razgovaralo o konačnom statusu Kosmeta, ali da je diskutovano o predstojećim lokalnim izborima o kojima dve strane nisu postigle saglasnost.

Da ne bude mrtvo slovo

Predsednik SNV Kosmeta, vladika Artemije, izrazio je nadu da organizator konferencije, vašingtonski Institut za mir i američka administracija, neće dozvoliti da deklaracija ostane "mrtvo slovo na papiru". "Bilo je mnogo govora upravo o projektima i procesima stvaranja uslova za povratak svih prognanih s Kosova, ali i pronalaženje onih koji su nestali i kidnapovani", rekao je vladika za "Glas Amerike".

Tači: Zašto ne na Kosovu?

"Verujem da se ovakvi susreti mogu organizovati i na Kosovu. Drago mi je da među Albancima postoji volja za razumevanje problema kosovskih Srba, a drago mi je da su i Srbi počeli da prihvataju novu realnost na Kosovu i da se sve više distanciraju od zvaničnog Beograda", rekao je za "Glas Amerike" Hašim Tači, predsednik DPK, izrazivši nadu da će se kosmetski Srbi, ipak, uključiti u popis stanovništva i izaći na izbore.


vesti po rubrikama

^politika

16:00h

Građani protiv bojkota izbora

16:05h

Mićunović: Naš predsednički kandidat iznenađenje za vlast

16:08h

Status Kosmeta nije doveden u pitanje

16:10h

Međunarodna zajednica odlučuje o sudbini SRJ

16:13h

Deset godina SDA Sandžaka

16:16h

Vukašin Petrović, aktivista Otpora, za "Glas"

16:18h

Zbog najavljenog bojkota Srba: Izbori na proleće?

16:23h

Đinđić o velikoj šansi opozicije

16:35h

Ko je ovaj čovek: Ehud Barak

16:43h

Zastupali lične stavove

16:46h

Batić i Živković o sporazumu opozicije

16:49h

Vuković: Razgovori o saveznim izborima suvišni

18:15h

Unmik traži povratak Srba u termoelektrane

18:18h

Akcija Otpora u Kruševcu: I Esmeralda je shvatila

18:26h

Ministar pravde RS u poseti Hagu

      


FastCounter by LinkExchange