[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 27. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Jul 2000 14:58 (GMT+01:00)

Odobrena pomoć za obnovu manastira Studenica i Gračanica

Za sada simbolično

Donacija Fondacije Semjuel H. Kres iz Njujorka od 5000 dolara. Još nije utvrđeno kako će i kada donacije biti distribuirane, kaže Marko Omčikus

Dva srpska srednjovekovna manastira Studenica i Gračanica dobila su finansijsku pomoć od Svetskog spomeničkog fonda za obnovu i restauraciju fresaka. Po rečima Marka Omčikusa, istoričara umetnosti, Republički zavod za zaštitu spomenika poslao je informativne elaborate o spomenicima koje treba obnoviti Fondaciji Semjuel H. Kres iz Njujorka.

- Dobili smo informaciju od njujorške fondacije da je od predloženih pet spomenika - Lepenskog vira, Gračanice, Pećke patrijaršije, Studenice i Rajačke pivnice - pomoć odobrena za dva manastira, to jest za obnovu i zaštitu njihovih zidnih slika.

Reč je o donacijama u vrednosti od 5000 dolara, koje treba da stignu od Evropskog programa za zaštitu Kresove fondacije svetskog spomeničkog fonda. Iako je bilo reči o direktnoj isplati, još nije utvrđeno kako će i kada donacije biti distribuirane. Za sada samo znamo da su sredstva odobrena i očekujemo da kontaktiraju sa nama, kaže Omčikus i nastavlja:

-Reč je o simboličnoj sumi koja nam je odobrena na osnovu izveštaja u kojima su samo naznačeni problemi s kojima se susrećemo. S obzirom da po standardima Kresove fondacije ima više odrednica koje treba zadovoljiti da bi se stekli uslovi za dobijanje finansijske pomoći, od zemljotresa do oružanih sukoba, kad je Studenica u pitanju uglavnom smo u ponudi bili rukovođeni nedavnim zemljotresom u tom području i zidnim slikama koje su u stanju latentne ugroženosti.

Kad je reč o Gračanici, situacija je znatno teža. Pošto očekujemo dalje kontakte s Fondacijom, nadamo se da će, ukoliko njihovi stručnjaci ovde dođu i vide o čemu je reč, biti mogućnosti za dalju saradnju i ozbiljnije zauzimanje Fondacije.

Da podsetimo, manastir Gračanica je izgrađen u 14. veku na teritoriji Kosova i zadužbina je kralja Milutina. Gračaničke ikone spadaju među najbolje primere našeg freskoslikarstva 14. veka. Manastir Studenica iz 12. veka kod Ušća, zadužbina je Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića, koji se zamonašio, uzeo ime Simeon Mirotočivi i pridružio svom sinu Savi na Svetoj gori, gde je podigao manastir Hilandar.

I. Semerad

 

Kresova fondacija

U poslednjih 66 godina Semjuel H. Kres fondacija stekla je vrhunski autoritet na poljima kolekcije i distribucije umetničkih vrednosti velikih evropskih tradicija, prezervacije značajnih evropskih spomenika umetnosti i arhitekture, kao i ekspertize i razvoja istorije umetnosti i umetničke konzervacije. Program restauracije Evropske umetnosti i arhitekture Fondacija je ustanovila 1930. godine. Dotirala je restauraciju spomenika drevnog Rima, egipatskih hramova, vizantijskih građevina Atine, Jerusalima i Istanbula, ali i španskih romaneski i nemačkih gotskih katedrala.
Doprinosi Fondacije u ovim poljima sežu do 76 miliona dolara, sume koja se dalje raspodeljuje na osnovu kvaliteta objekata koje treba obnoviti.


vesti po rubrikama

^kultura

14:47h

Na kafi sa glumicom Evom Ras na Palićkom filmskom festivalu

14:54h

Otvoren Sajam knjiga u Herceg Novom

14:48h

Odobrena pomoć za obnovu manastira Studenica i Gračanica

15:00h

Dodeljene nagrade provajdera Yahoo

15:07h

Novi film u beogradskim bioskopima

15:10h

U Igalu se otvara 3. međunarodna "Otvorena knjiga"

16:38h

"Gladijator" Ridlija Skota

      


FastCounter by LinkExchange