[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 27. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Jul 2000 18:27 (GMT+01:00)

Dr Boško Mijatović o dodatnom porezu za vojsku

Novi razlog za rast cena

Ako zbog smanjene potrošnje država ne prikupi planirana sredstva, ponovo će povećati poreze

BEOGRAD - Vojska Jugoslavije je u žalosnom stanju i potrebno je obezbediti sredstva za njeno funkcionisanje i modernizaciju, ali s druge strane i Srbija je siromašna zemlja i svako dodatno poresko opterećenje ugrožava ekonomsku aktivnost zbog smanjenja likvidnih sredstava privrede i smanjivanja životnog standarda stanovništva, komentariše dr Boško Mijatović iz Ekonomskog instituta upravo usvojene izmene Zakona o dopunskom finansiranju odbrane zemlje zbog kojih će se poreske stope posebnog saveznog poreza na promet proizvoda i usluga povećati u proseku od 25 do 50 odsto.

Po njegovim rečima, poresko opterećenje je i do sada bilo preveliko i što je najgore poreze ne plaćaju svi, već pre svega oni koji ne pripadaju krugu povlašćenih. Zato država stalno mora da povećava poreske stope da bi namakla sredstva, a kada to ne može od privrede onda se, kao u ovom slučaju, obruši na građane, objašnjava dr Mijatović. On, takođe, upozorava da će ovo povećanje poreza za VJ izazvati novi skok cena i tako ugroziti ono što je još preostalo da monetarne i devizne stabilnosti.

-Uz to, pored povećanja samih poreskih stopa, proširen je i spisak robe na koju se one primenjuju i to će biti dodatni atak na osiromašeno stanovništvo. Uz pad životnog standarda efekat će biti i pad potrošnje građana čije su plate ionako male, a kako je reč o porezu na promet može se dogoditi da zato država za VJ ne ubere planirana sredstva, a to onda uvek znači nove i još veće poreze.

Jednostavno, vlast koja izbegava ekonomske reforme i ne ume da obezbedi povećanje proizvodnje i društvenog proizvoda prisiljena je da redovne potrebe, pa i VJ, finansira iz dodatnog sve većeg oporezivanja građana i privrede, kaže dr Mijatović.

B. Jager

 

Dugovi kao marketing

Obrazlažući ovaj zakon u saveznom parlamentu potpredsednik Savezne vlade, Jovan Zebić, kao glavni razlog naveo je dugovanja VJ prema privredi koja negde kasne i po pet meseci.
- Pominjanje dugovanja vojske privredi je čist marketinški potez koji treba da sugeriše da će od povećanja ovih poreza privreda imati koristi i da će neka preduzeća konačno dobiti pare. Međutim, finansijske potrebe VJ su velike i urgentne i verujem da će veći deo sredstava prikupljenih novim porezima biti upotrebljen za redovno finansiranje vojske, a tek manji za otplatu dugova, prognozira dr Mijatović.


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:27h

Dr Boško Mijatović o dodatnom porezu za vojsku

18:30h

Nejasna odluka Vlade Srbije o poskupljenju hleba

      


FastCounter by LinkExchange