[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 25. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


24. Jul 2000 18:52 (GMT+01:00)

U bankama od ponedeljka anketni listići za stanove

Konkurs za one s punim džepovima

Prijave se primaju do 10. avgusta. Rang-liste priprema Direkcija za obnovu

BEOGRAD - Na šalterima određenih ekspozitura četiri banke, Komercijalne, Vojvođanske Jugo i Beogradske banke, koje će kreditirati kupovinu stanova za mlade bračne parove, u ponedeljak su se mogli dobiti anketni listići.

Njih je pripremila Direkcija za obnovu, a bračni parovi je popunjavaju na licu mesta, upisujući osnovne podatke o deci, zaposlenju i načinu otplate stana.

Pošto što službenik evidentira da je predat anketni listić, zainteresovani bračni par popunjava prijavu za konkurs koja je slične sadržine kao i anketni listić. Pored opštih generalija, učesnik konkursa treba da navede i podatke o svom stambenom statusu, zaposlenju i veličini stana na jednoj od ponuđenih lokacija. Kvadratni metar košta oko 700 maraka. Konkurs će trajati, kažu u bankama do 10. avgusta.

Jedan od najvažnijih preduslova za konkurs je da je bračni par, do 45 godina starosti, proveo najmanje 12 meseci u mestu u kome kupuje stan kao i to da jedan od supružnika mora imati stalno zaposlenje.

Kredit se odobrava na 20 godina sa godišnjom kamatom od pet odsto i uz učešćem od 30 odsto. U bankama još ne znaju detalje o tome kada bi se mogla očekivati dodela kredita, odnosno kada će biti pripremljene rang-liste, ali kažu da će procedura dodele trajati nekoliko dana.

Naizgled, sve je primamljivo, ali mladi bračni parovi koji su se juče masovno raspitivali u bankama o uslovima ističu da će i ove stanove kao i do sada dobiti oni koji imaju para. Za kredit, naime treba obezbediti učešće, a to uglavnom mladi beskućnici nemaju. Ako se želi stan od 50 kvadrata, po 700 maraka, stan košta 35 000 maraka. Za to treba obezbediti učešće od deset hiljada maraka.

Čak i da mladi bračni parovi imaju po nekoliko jugoslovenskih plata mesečno, teško bi obezbedili ovakvu ušteđevinu. Pod uslovom i da su je nekako obezbedili, teško da će mladi četrdesetogodišnjaci moći mesečno da odvoje oko 100 maraka za stambeni kredit. Rang-liste će utvrditi Direkcija za obnovu i proslediće ih bankama.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^društvo

18:04h

Advokat Slobodan Šoškić o razrešenju sudija

18:16h

Osam firmi tražilo skidanje s "bele liste"

18:27h

Avgustovski rok lakši od junskog

18:45h

Spolja gladac, a unutra jadac

18:52h

U bankama od ponedeljka anketni listići za stanove

22:40h

"Amnesti internešenel" o suđenju Filipoviću

      


FastCounter by LinkExchange