[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. Jul 2000 16:04 (GMT+01:00)

Poslednja ispovest kraljevića Tomislava Karađorćevića

Kako je Milica postala Mici Lou

Mici Lou rođena je u Vrnjačkoj Banji kao Milica Anđelković. S princem Andrejom imala je samo građanski brak, jer im crkveni nikada nije dozvoljen

Brižno staranje o kralju

Moj mlađi brat rođen je pred ponoć 28. juna 1929. godine, u kraljevskom dvoru na Bledu. Najmlađem princu kum je bio knez Pavle na krštenju koje je obavljeno, isto u dvoru na Bledu, 15. avgusta , te iste godine.
U prisustvu porodice i zvanica činodejstvovao je protojerej dvora Mihailo Popović.

Andrej je, kao i ja , osnovno obrazovanje stekao u Beogradu , a zatim se školovao u uglednim privatnim engleskim školama.
U Kembridžu je stekao zvanje diplomiranog inženjera poljoprivrede.

Kada sam ja kupio farmu u Saseksu nagovorio sam Andreja da mi se pridruži i da u komšiluku uzme jedno pristojno imanje. Dok sam ja podizao plantažu jabuka, Andrej je gajio stoku.
U avgustu 1956. godine oženio se princezom Kristinom, sa kojom je dobio ćerku Mariju Tatjanu i sina Kristofera.

Godinu dana posle venčanja prodaje farmu i odlazi da živi u London. Tamo se ubrzo zapošljava u jednom osiguravajućem preduzeću.

Sa Kristinom je bio u braku do maja 1962. Godine. Posle razvoda odlučio je da napusti London i odlazi u Kent gde je i kupio porodičnu kuću. U Kentu je sreo princezu Kiru Melitu i relativno brzo se oženio sa njom. Građanski brak su sklopili 1963. U matičnom uredu u Kentu, a crkveni godinu dana posle u Amorbahu, u Zapadnoj Nemačkoj, u blizini Frankfurta.
S Kirom Melitom Andrej je dobio dva sina - Vladimira, koji se rodio 1964. i Dimitrija godinu dana kasnije. Odmah posle ženidbe, Andrej prodaje kuću u Kentu i ponovo prelazi u London da živi. Vratio se i na stari posao u Osiguravajućoj kompaniji.

Posle rođenja drugog sina Dimitrija, rasprodao je sve što je imao u Engleskoj i otišao, s porodicom, da živi u Portugaliji. Tamo kupuje jedno malo imanje, ali njegov nemirni duh ne drži ga dugo na jednom mestu. Kad je umro kralj Petar, odlazi na njegovu sahranu u Ameriku i tamo podleže čarima Mici Lou koja je uspela da ga ubedi da pređe u Ameriku.

Princ Andrej prodaje imovinu u Portugaliji, ostavlja princezu Kiru Melitu i seli se kod Mici Lou i ostaje s njom sve do 7. maja 1990. godine kada je nađen mrtav u svom "kadilaku", u Palm Springsu, kod Los Anđelesa u Kaliforniji.

Shranjen je na srpskom groblju "Tri jezera", u okviru manastira "Nova Gračanica", nekadašnjem sedištu raskolnika, blizu Čikaga.
Prva supruga mog mlađeg brata, princa Andreja, Kristina fon Hese, rođena je u Frankfurtu i bliska je rođaka moje prve supruge Margarite, tako da smo nas dvojica u isto vreme bili i pašenozi. Posle razvoda princeza Katarina ostala je Engleskoj. Danas živi u Londonu i udata je za Roberta Van Ajka, koji slovi za vrhunskog restauratera slika.

Andrejeva druga supruga Kira Melita od Lejningena rođena je 18. jula 1930. godine u Lejningenu. Kad se Andrej venčao s njom, usvojio je njenu ćerku Laviniju i dao joj je svoje prezime. Posle razvoda Kira Melita se nije udavala. Živi i radi u Londonu.

Treća žena najmlađeg sina kralja Aleksandra, Milica Anđelković rođena je u Vrnjačkoj Banji, 26. avgusta 1927. godine, u porodici banjskog lekara Milana Anđelkovića i domaćice Evice. U rodnom gradu završila je malu maturu (danas je to osam razreda osmogodišnje škole). Neposredno pred Drugi svetski rat njeni roditelji su se razveli pa je Milica sa majkom prešla da živi kod očuha, poznatog banjskog kafedžije.

U toku rata pomagala je majci i očuhu u kafani sve do odlaska u Nemačku. U Nemačkoj upoznaje američkog lekara, kineskog porekla, Frenki Loua i ubrzo se udaje za njega uzima ime Mici Lou i odlazi za Ameriku.
Živeli su u Palm Springsu, gde je Frenki imao svoju kliniku,
i rodili dvoje dece - sina Frenka i ćerku Lori.

Posle razvoda braka sa doktorom Lou Mici je ušla u svet biznisa. Početni kapital joj je bio novac od osiguranja. Ubrzo je otvorila i vlastitu banku u Los Anđelesu.

Kada je kralj Petar došao u Sjedinjene države, posle razlaza sa kraljicom Aleksandrom (njih dvoje nisu živeli zajedno, ali se nikada nisu zvanično razveli), Mici Lou postaje njegova nerazdvojna družbenica. Prijateljstvo između mog brata i ove naše zemljakinje iz Vrnjačke Banje trajaće punih petnaest godina, sve do njegove smrti.

Mici Lou se brižno starala o njemu, naročito u vreme bolesti. I njen bivši muž, Frenki Lou, koji je bio vrstan lekar, obasipao je ljudskom i profesionalnom pažnjom kralja Petra.

Andreja je srela na sahrani mog brata…
Građanski brak su zaključili 1972. godine u Londonu. Crkveni im nikada nije dozvoljen. Na venčanju ona je uzela novo ime - Eva Marija.

I.M.Veljkov
(Nastaviće se )

 

NARUDžBENICA

Knjiga "Poslednja ispovest kraljevića Tomislava", po ceni od 150 dinara, na 160 strana, bogato ilustrovana sa dosad neobjavljenim fotografijama, može se naručiti preko telefona 011-323-53-11. Knjiga izlazi iz štampe sredinom avgusta.


vesti po rubrikama

^feljton

16:04h

Poslednja ispovest kraljevića Tomislava Karađorćevića(6)

17:41h

Vesna Radusinović: Muškarci su kao čokolada

     


     


FastCounter by LinkExchange