[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


18. Jul 2000 16:03 (GMT+01:00)

Kinesko-ruski samit u znaku saglasnosti dvojice lidera

SAD glavna meta kritika

PEKING - Predsednici Kine i Rusije, Đijang Cemin i Vladimir Putin, upozorili su u utorak Sjedinjene Države na "ozbiljne" posledice po međunarodnu bezbednost ukoliko Vašington ostane pri tome da postavi novi sistem antiraketne odbrane.

Na samitu kojim je dominiralo zajedničko podozrenje prema američkim motivima i negativan odnos prema globalnom uticaju SAD, Đijang i Putin su izrazili zajedničku odbojnost prema planovima za izgradnju tzv. Nacionalnog sistema raketne odbrane (NMD), kojim Vašington, zvanično, želi da se zaštiti od "odmetničkih država" poput Severne Koreje ili Iraka.

(Ne)sporne granice

U Deklaraciji se kaže i da Kina i Rusija "međusobno poštuju nezavisnost suverenitet i teritorijalni integritet i čvrsto se suprotstavljaju svakom pokušaju cepanja jedne ili druge zemlje, bilo iznutra ili spolja"."Rusija i Kina nameravaju da u konstruktivnom i radnom duhu nastave pregovore u cilju iznalaženja rešenja za sporne sektore granice dve države", kaže se u tekstu.

"Plan SAD da se razvije NMD podrazumeva unilateralne vojne i bezbednosne prednosti", navodi se u zajedničkom saopštenju dvojice lidera. U njemu se navodi da bi nastavak aktivnosti na uspostavljanju ovog sistema "izazvalo najozbiljnije posledice ne samo po nacionalnu bezbednost Rusije, Kine i drugih zemalja, već i bezbednosti i međunarodnoj strateškoj stabilnosti samih SAD". Kina i Rusija se "odlučno protive takvom sistemu", dodaje se u tekstu, u kome se ponovo ističe protivljenje izmenama Ugovora o antibalističkim raketama (ABM) iz 1972. godine.

Dvojica lidera potpisala su i Pekinšku deklaraciju, u kojoj izražavaju protivljenje "pokušajima da se izmene osnovni principi međunarodnog prava s ciljem da se vrše pretnje, bilo silom, bilo mešanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja". Kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, Kina i Rusija "dele odgovornost za očuvanje vodeće uloge UN u očuvanju svetskog mira i bezbednosti", i protive se uspostavljanju unipolarnog sveta.

Putin se u utorak susreo i sa kineskim premijerom Džu Žunđijem i predsednikom parlamenta Li Pengom.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

14:10h

Grčka vlada usvojila sporni propis o novim ličnim kartama

16:10h Nacionalistima na Fidžiju smeta i novi premijer
16:03h Kinesko-ruski samit u znaku saglasnosti dvojice lidera: SAD glavna meta kritika
16:06h Koliku će zapravo nadoknadu dobiti žrtve Trećeg rajha
16:07h Klintonu se žuri u Japan
17:37h Novi dokument Saveta bezbednosti UN: Rezolucija o sidi
     


     


FastCounter by LinkExchange