[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


18. Jul 2000 14:10 (GMT+01:00)

Grčka vlada usvojila sporni propis o novim ličnim kartama

Protesti crkve bez rezultata

ATINA (Beta) - Grčka vlada iznenada je stavila na snagu propis o novim ličnim kartama koje neće sadržati podatak o veroispovesti, na šta je Pravoslavna crkva oštro reagovala.

Propisom koji su potpisali ministar javnog reda i pomoćnik ministra finansija, lične karte će biti usklađene sa odlukom grčke Uprave za zaštitu ličnih podataka i sa propisima Evropske unije. Na osnovu te odluke, lične karte će sadržati sledeće podatke: prezime i ime građanina, njegovog oca i majke, datum i mesto rođenja, visinu, naziv opštine u kojoj je građanin registrovan i broj pod kojim je registrovan, fotografiju, potpis imaoca lične karte i, ukoliko to želi, njegovu krvnu grupu.

Briga za identitet

Grčka pravoslavna crkva, koja nije odvojena od države, poziva se na očuvanje grčkog identiteta i suprotstavlja "evropskom obezbojavanju", tvrdeći da je uklanjanje veroispovesti iz lične karte prvi korak ka njenom razdvajanju od države. To bi joj uskratilo niz privilegija vlasti koje sada ima. Sukob državnih i crkvenih vlasti povodom podataka u novim ličnim kartama izazvao je i oštre konfrontacije na političkoj sceni tokom proteklih meseci, u kojima najveća opoziciona stranka, konzervativna Nova demokratija, podržava Crkvu.

Nove lične karte će se izdavati u dva slučaja: građanima koji su dužni da izvade ličnu kartu po prvi put i onima kojima se lična karta izdaje umesto izgubljene. Nove lične karte važiće dok se ne uvedu nove, jedinstvene lične karte za sve zemlje EU.

Do sada su u grčke lične karte upisivani i državljanstvo, zanimanje, za žene i ime supruga, adresa, oblik lica, boja očiju i veroispovest, a na ličnoj karti je i otisak prsta. Vlada je odluku o promeni sadržine lične karte objasnila zaštitom privatnosti građanina i sprečavanjem diskriminacije stanovnika po osnovu vere u Grčkoj gde se pravoslavcima smatra 97 odsto žitelja.

Reagujući na ovaj potez vlade, crkveni Sveti sinod optužio je "neke vladine krugove" za "insistiranje na primeni nerazumnog, antiverskog plana, uz potpuno ignorisanje mišljenja verničkog naroda, nedavno izraženo na narodnim saborima u Atini i Solunu". Sinod je u saopštenju poručio premijeru Kostasu Simitisu da će Crkva "ostati pri svom predlogu da se grčki narod referendumom upita o dobrovoljnom upisivanju veroispovesti u nove lične karte".

Crkva još nije saopštila šta će učiniti sada kada je stupila na snagu odluka kojoj se protivi dva meseca. Sveti sinod treba da na zasedanju 31. avgusta formalno odluči o prikupljanju potpisa vernika radi održavanja referenduma o sadržini ličnih karti.


vesti po rubrikama

^svet

14:10h

Grčka vlada usvojila sporni propis o novim ličnim kartama

16:10h Nacionalistima na Fidžiju smeta i novi premijer
16:03h Kinesko-ruski samit u znaku saglasnosti dvojice lidera: SAD glavna meta kritika
16:06h Koliku će zapravo nadoknadu dobiti žrtve Trećeg rajha
16:07h Klintonu se žuri u Japan
17:37h Novi dokument Saveta bezbednosti UN: Rezolucija o sidi
     


     


FastCounter by LinkExchange