[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


18. Jul 2000 17:22 (GMT+01:00)

Ministarstvo trgovine nema odgovor na zahteve pekara

I dalje bez nove cene hleba

Pekari predlažu dvojne cene hleba. Isplata pšenice još nije počela

BEOGRAD - Republičko ministarstvo trgovine juče nije moglo da pruži bilo kakav odgovor pekarima povodom zahteva da vekna poskupi na osam dinara koji je prosleđen prošle nedelje iako nisu imali primedbi na sačinjenu kalkulaciju. Pekari, ovoga puta, nisu postavili rok za ispunjenje zahteva, ali su se dogovorili da, kad se steknu uslovi, svaka pekara primeni novi cenovnik.

Posebno je naglašeno da treba što pre korigovati cenu kada je reč o hlebu koji se mesi od brašna kupljenog na slobodnom tržištu. Robne rezerve ne isporučuju dovoljne količine brašna društvenim pekarama već neujednačeno, prema kriterijumima, znanim samo Vladi Srbije, a isporuke iznose od 40 do 80 odsto od potreba. Ostatak, pekare kupuju na slobodnom tržištu.

Pekari smatraju da država treba da legalizuje dve cene hleba. Vekna od brašna kupljenog na tržištu trebalo bi da košta oko osam dinara, a od brašna iz robnih rezervi oko 3,70 dinara. Pekari kažu da bi tržišna cena hleba u rafovima prodavnica mogla da se pojavi u subotu kada se potroše zalihe brašna iz robnih rezervi koje se dobijaju po beneficiranim cenama od 1,62 dinara.

Mlinovi su, kažu pekari, otkupili malo pšenice od proizvođača jer država nije dozvolila uzimanje kredita pa su obezbeđene zalihe, prema grubim procenama pošto još nisu utvrđeni bilansi, dovoljne za jednomesečnu proizvodnju. Dodatni problem je što mlinovi koji su unapred kupili pšenicu neće moći i da je preuzmu jer su prinosi smanjeni pa proizvođači ovu obavezu prebacuju u narednu godinu.

Država još nije obelodanila koliko je pšenice otkupila već tvrdi da je preko milion tona smestila u silose što ne znači da je i platila. Do pre dva dana, proizvođači koji su predali višak pšenice nisu dobili novac, iako je država obećala da će platiti u roku od dve nedelje.

Guverner Narodne banke Jugoslavije, Dušan Vlatković, tek je prošle nedelje potpisao odluku o hartijama od vrednosti na osnovu kojih NBJ daje bankama kratkoročne kredite za finansiranje otkupa pšenice u iznosu od 177. 507 600 dinara.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:45h

Devizni fondovi sve tanji

17:22h Ministarstvo trgovine nema odgovor na zahteve pekara
17:40h Magarac za sto maraka
17:42h Navala švercera iz Bugarske
17:45h Prema novom Zakonu o bankama Crne Gore
     


     


FastCounter by LinkExchange