[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


18. Jul 2000 16:45 (GMT+01:00)

Institut za spoljnu trgovinu upozorava

Devizni fondovi sve tanji

Spoljnotrgovinski deficit u prvom polugodištu premašio milijardu dolara. Bez deviza za uvoz sirovina

BEOGRAD - Rezultati spoljnotrgovinske razmene u prvom polugodištu, sa rastom izvoza od 12,8 odsto i povećanjem uvoza od 33,8 posto, zbog čega je deficit u trgovini sa svetom već dostigao milijardu i 77 miliona dolara, ukazuju na to da će privredi biti sve teže da zaradi devize i obezbedi neophodne sirovine za održavanje industrijske proizvodnje.

Zabraniti izvoz kukuruza

-Uvoz robe široke potrošnje je sigurno veći od statistički iskazanog, u kojem nije obuhvaćeno ono što u zemlju uđe u torbama i nevidljivim kamionima. Ipak ni takav uvoz , uz povećanu domaću ponudu, ne uspeva da smiri cene, upozorava Živorad Jeftić.
Prognozirajući da bi EU u poslednjem kvartalu mogla da vrati preferencijale za izvoz poljoprivrednih proizvoda, Vojislav Stanković upozorava da pšenice neće biti za izvoz, dok je rano da se prognozira ovogodišnji rod kukuruza. Veći izvoz i tražnja stočara naduvala je cene kukuruza i da bi se tržište stabilizovalo on preporučuje da se zabrani izvoz kukuruza i stočne hrane.

Već sada je ponuda kvalitetne domaće robe za izvoz sve manja, a ako se ovakva kretanja nastave, ova godina će biti završena sa deficitom od 2,4 milijarde dolara, uz topljenje deviznih rezervi i deviznih fondova u inostranstvu, konstatovao je dr Radovan Kovačević, direktor Instituta za spoljnu trgovinu prilikom prezentacije " Belog biltena".

Po njegovim rečima, toliki deficit ne bi bio negativan kada bi
se uvozili repromaterijali za proizvodnju, umesto što se devize najviše troše na nabavku robe široke potrošnje na koju otpada čak 45,6 odsto ukupnog uvoza.

-U prvom polugodištu više od četvrtine izvezene robe plasirano je u BiH i Makedoniju, pa bi u skladu sa tim trebalo doneti i odgovarajuće podsticajne ekonomske mere, pogotovo što izvoznici sve manje zarađuju na tržištima razvijenih zemalja. Do sada su se nadležni samo trudili da kvotama i taksama neuspešno ograde domaće tržište za uvoznu potrošnu robu, a stimulativnih mera za izvoz praktično nema.

Umesto lepeze deviznih kurseva treba ići na jedan i razmotriti mogućnost da i zvanični kurs bude u visini takozvanog stimulativnog, kaže dr Kovačević, po čijim rečima dalja sudbina i rast izvoza direktno zavise od dodatnog kapitala iz inostranstva, kojeg za sada nema.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:45h

Devizni fondovi sve tanji

17:22h Ministarstvo trgovine nema odgovor na zahteve pekara
17:40h Magarac za sto maraka
17:42h Navala švercera iz Bugarske
17:45h Prema novom Zakonu o bankama Crne Gore
     


     


FastCounter by LinkExchange